Avainsanat

, , , , , ,

Seurustelun alussa uusi miesystävä tuntuu aluksi itsevarmalta, luotettavalta ja seuralliselta, kunnes hän hiljalleen paljastuu arvostelevaksi, mustasukkaiseksi ja itsekkääksi narsistiksi.

Itsevarmassa miehessä on vetovoimaa. Seurustelusuhteessa on joskus kuitenkin vaikea erottaa, milloin terve itsetunto muuttuu narsismiksi. Rakastaako miesystäväsi sinua vai ehkä vain itseään?
Aluksi tällainen ego tuntuu hyväksyttävältä, mutta lopulta toinen kyllä huomaa eron itsevarmuuden ja mahtailulla peitetyn epävarmuuden välillä.

Mistä tällainen luonteenpiirre saa alkunsa? Narsismi saa alkunsa usein sellaisessa kodissa, jossa lapselle ei anneta mahdollisuutta kehittyä omana itsenään. Lapsi kehittää ”väärennetyn” omakuvan, jollainen hän ei oikeasti ole, mutta jollainen hän haluaisi olla. Narsismi on kuin kuori, jonka sisällä vallitsee valtava tyhjyys. Narsisti ei tiedä, millaista on olla oma itsensä ja hänen empatiakykynsä on nolla.

Ennen pitkää suurimmaksi ongelmaksi narsistin kanssa seurustelevalle muodostuu kumppanin täydellinen empatian eli myötäelämisen tunteen puute. Tämä ei tarkoita, ettei narsisti pitäisi ihmissuhteista. He kyllä pitävät ja aluksi kaikki tuntuukin todella mahtavalta. Vaikka nämä itsevarmoilta ja seurallisilta vaikuttavat ihmiset saattavat tuntua myös hieman materialistisilta, he ovat yhtä kaikki jännittäviä seuralaisia. Tunne on samanlainen kuin suklaakakkua syödessä, tiedämme sen olevan meille pahasta, mutta jatkamme syömistä, koska se maistuu niin hyvältä.

Seurustelusuhteen edetessä asioiden odotetaan yleensä kehittyvän syvällisemmiksi, mutta empatiakyvyttömän narsistin kanssa ne eivät etene mihinkään. Ajan kuluessa suhde kuihtuu narsistin saatua siitä sen, minkä hän on halunnutkin. Jäljelle jää kontrolloiva ja oman egon ollessa uhattuna aggressiivinen ihminen, joka keskittyy vain itseensä eikä lainkaan suhteeseen.

TästäTunnistatNarsistin

Narsismia esiintyy miehissä kolme kertaa enemmän kuin naisissa. Tämä kirjoitus on kirjoitettu enemmän naisen näkökulmasta, mutta miehen voi hyvin vaihtaa naiseksi.

Teksti on terapeutilta saadusta monisteesta josta ei näy alkuperäistä kirjoittaa.