Projekti Kilpirauhanen/aivolisäke 2013-

Hei kaikille! (9.3.2021) edit 5.8.2021
Anteeksi etten ole kirjoittanut pitkään pitkään aikaan. Ehkäpä tämä blogi saa uuden alun.

Olen opiskellut viimeiset viisi vuotta psykologiaa ja kaksi vuotta peruslääketiedettä.
Nämä ovat auttaneet ymmärtämään paljon siitä matkasta, jonka olen kulkenut vuodesta 2013.

Paljon olen oppinut meidän terveydenhuollosta ja siitä, kuinka lääkäreiltä loppuu ”kädet” hoitaa asiakasta,
jolla on krooninen uupumus sekä harvinaissairaus, tässä tapauksessa empty sella.

5.11.21

Hiukan siitä miten meidän kilpirauhanen on riippuvainen kahdesta muusta erittäin tärkeästä umpieritysrauhasesta, hypotalamuksesta ja aivolisäkkeestä.

Hypotalamus ja aivolisäke ovat kaksi tärkeintä rauhasta jotka säätelevät meidän hormoneja. Koko ketjuun ovat osallisina ovat aivoissa sijaitsevat hypotalamus sekä aivolisäke ja kaulassa sijaitseva kilpirauhanen.
Hypotalamus ja aivolisäke säätelevät hormonien eritystä sekä niiden pitoisuuksia kehossa. Hypotalamus antaa käskyn aivolisäkkeelle ja aivolisäke taas antaa käskyn kilpirauhaselle tuottaa kehoon tarvittavia hormoneja. 

Jos ongelma on esim. aivolisäkkeessä joka antaa väärää tieto kilpirauhaselle, ei kilpirauhanen voi toimia kunnolla. 
Minun tapauksessa on hoidettu kilpirauhasta, vaikka olisi pitänyt hoitaa aivolisäkettä.
Tässä myös syy miksi ainakaan minulla mikään kilpirauhaseen tarkoitetusta lääkkeestä/yhdistelmistä ei ole juurikaan tuonut apua. 
Joissain olosuhteissa saattanut jopa pahentanut tilannetta.

Meillä on paljon ihmisiä, jotka kärsivät kilpirauhasen ongelmista. Voisiko joidenkin taustalla olla kuitenkin aivolisäke?

*****************************************************************************************************

Kilpirauhas ”projekti” sai alkunsa 2013 huhtikuussa viikolla 17 jolloin ymmärsin, ettei kaikki ole hyvin – eikä vähään aikaan ole ollut ja varmistuin siitä, että syy voisi olla kilpirauhasessa.

Kaikkien kevään 2013 aikana olleiden vastoinkäymisten, syöpäepäilyn, oman äidin kanssa välien menetysten, ”ystävien” käyttäytymisien ja pettymysten (Tässä kohtaa haluan tarkentaa, että pettymys on aina pettymys omiin odotuksiin ja ajatuksiin. Et voi koskaan pettyä toiseen ihmiseen tai asiaan) myötä olen joutunut tutkiskelemaan myös itseäni uudelleen. En ole ollut sama oma iloinen ja positiivinen itseni jota olen normaalisti, eikä minusta tunnu siltä, että kaikki olisi hyvin. Olen onnellinen mutta minusta ei tunnu siltä – ainakaan koko aikaa. Energia on vähissä ja uuvun todella helposti ja palautuminen kestää aivan liian kauan. Kärsin unihäiriöistä ja palelen koko ajan tai sitten on kuuma. Kurkkua kuristaa ja on kuiva. Rasva ei pala kehosta ja aineenvaihdunta on ihan ja jumissa ja turvottaa vaikka syön niin terveellisesti ja monipuolisesti kun nyt on järkevää. Tuntuu, että pää on välillä koko päivän ”usvassa” eli ihan kuin olisin juuri herännyt. Töissä onneksi jaksan, koska pidän työstäni ja teen juuri sitä mitä haluan ja asiakkaani antaa minulle niin paljon hyvää mieltä, etten edes muista omaa väsymystäni. Osa näistä oireista ovat helpottaneet, mutta aika ajoin ne muistuttavat itsestään. Lisäksi lääkkeiden aiheuttamat rytmihäitiöt ja verenpaineen heittely tuo omat haasteensa.

Päätin tutkituttaa kilpirauhaseni toiminnan täydellisesti.
Se ei kuitenkaan osoittautunut ihan helpoksi asiaksi hoitaa. Olin saanut muutaman funktionaalisen lääkärin nimen jolle yritin saada aikaa, mutta heitä on Suomessa niin vähän ja ovat niin työllistettyjä, etteivät kaikki ota enää uusia asiakkaita. Olin jo lähes toivoton etten pääse lääkärille joka on erikoistunut juuri kilpirauhasen ongelmiin. Soitin vielä yhteen lääkärikeskukseen jossa eräs lääkäreistä piti vastaanottoa, mutta ei sinnekään saanut enää aikoja. Onneksi vastaanottovirkailija oli ystävällinen ja tutki lääkärilistaa koneen syövereistä ja löysi yhden lääkärin nimen ja toivoi että hänelle olisi aikoja varattavissa ja niin olikin.
Sain lääkärinajan 27. toukokuuta 2013 (viiden viikon päähän). Sitten vaan labran ajanvarauksesta tarkastettiin, että voin omalla kustannuksella (ei Kelan korvausta) otattaa labrakokeet ilman lääkärin lähetettä. Pääsin labraan 22.5. ja sain labratulokset valmiiksi ennen lääkärinaikaa ja pääsimme heti asiassa eteenpäin.
Kaikkien tutkimusten ja kontrollikäyntien jälkeen jolloin kaikki muut mahdolliset vaihtoehdot olivat karsittu pois sain sueraavan diagnoosin.

Hashimoton tyreoidiitti (autoimmuunihäiriöstä johtuva kilpirauhastulehdus joka aiheuttaa kilpirauhasen vajaatoimintaa) ja hypotyreoosiin (käänteis T3 oireyhtymä). Lisäksi stressi, uupumus ja masennus.

Lääkitys: Liothyronin ja Thyroxin sekä vitamiinit
Kesäkuu 2016 rautatankkaus 200 mg/vrk, D-vitamiini 250 mg/vrk

Tästä on alkanut uusi seikkailu kohti hyvää ja energistä oloa ja OMAN iloisen itseni uudelleen löytämiseen joka on kestänyt jo yli kolme vuotta.

Helmikuu 2018
Teksi on sama kuin sivulla Toipuminen vakavasta stressistä, uupumuksesta (ja masennuksesta)

Hei kaikille ja ihanaa aurinkoista helmikuuta!
Vuosi on vaihtunut ja uusi vuosi on jo hyvässä alussa.

Matka jatkuu!

Jaa-a tein alkuvuodesta yhteenvetoa edellisestä vuodesta ja kyllä mieli aika matalaksi muuttui. Kaikki lääkärikäynnit, labrakokeet ja muut tutkimukset eivät tuoneet mitään parannusta oloon, saati syytä siihen miksi oloni on edelleen sellainen kuin on. Periaatteessa jopa huonompi, kun ottaa huomioon uudet oireet ja kuinka ne rajoittavat elämää. 5 eri lääkäriä ja lähes 6 tuhatta euroa oli vuoden 2017 saldo ja tuntuu että kaikki aivan turhaan.
Kukaan ei osaa sanoa mitään. Endokrinologi kertoi, että pään megneettikuvassa näkyi aivoissa ”empty sella” eli litteä aivolisäke. Toistaiseksi ei vaadi jatkotutkimuksia, koska minulla ei ole mitään siihen tyypillisiä oireita ja siihen liittyvät labrat oli kaikki ok.
Turvotus ja painonnousu ei kiinnosta ketään eikä kukaan oikein ota siihen mitään kantaa. Tämä huolestuttaa minua, koska kärsin turvotuksesta joka ikinen päivä ja siitä että paino nousee salakavalasi. Ymmärtäisin jos söisin niin, että ruoka olisi ainakin osa syy, mutta kun se ei ole tässä syynä vaan joku ihan muu. Olen sanonut, että kun yksi tietty sormus ei enää mene sormeen lakkaan syömästä. Katsotaan sen jälkeen ottaako kukaan minut vakavammin sen jälkeen, kun pulssi on 40 ja olen alipainoinen. Nyt alkaa joinain aamuina tilanne olla niin ”paha”, että alan vakavasti harkita tätä keinoa saada apua joltain taholta. Järkyttävää terveydenhoitoa myös yksityisellä puolella :.(

Tällä hetkellä en halua edes mennä lääkäriin, vaikka muutamaa spesialistia on suositeltu ja seuraavalla kontrollikäynnillä haluan vain kuulla labratulokset. En jaksa enää valittaa, koska minullehan sanottiin ”en enää keksi mitään lääketieteellistä syytä sinulle”. Eipä tässä varmaan ole muuta vaihtoehtoa kuin olla terve vaikka sama lääkäri on kirjoittanut moneen paperiin, etten ole 100% työkykyinen.

Kaikesta huolimatta nautitaan helmikuun auringosta ja pidetään pää pystyssä ja mieli positiivisena!

Torstai 29.12.

Huh ehdinpä vielä kirjoittaa ennen vuoden vaihdetta.

Lokakuusta on aikaa ja ja ja olo on vaihteleva, mutta helpottunut. Olen juossut lääkäreillä, myös usean kertaan päivystyksessä, milloin minkäkin syyn vuoksi. Milloin on silmät muurautuneet umpeen, milloin kaula täynnä patteja ja koko kaulaa on särkenyt, turvotusta, rytmihäiriöitä, selittämätöntä väsymystä, joka ei onneksi ollut mykoplasman aiheuttamaa. Olen ollut Mehiläisen kanta-asiakas jo pitkään, mutta loppu vuoden olen viettänyt siellä enemmän aikaa, kun joogassa.

Helpotukseksesi joulukuussa tapasin ystäväni, pitkästä aikaa, joka sanoi heti, että oireeni viittaa altistumista homeelle ja sisäilmaongelmiin. Mikä avasi silmäni ja muistini missä kaikkialla alan saada oireita ja minkä laisia. Varovasti kerroin havaintoni lääkärille, joka otti asian vakavasti ja nyt seurailen, kuinka reagoin eri ympäristöissä ja oireiden vakavuuden. Ilmeisesti silmäni ovat mittari ja lääkäri totesi ystävällisesti että ”vaikuttaa siltä, että olet homekoira”. Tämä asia rauhoitti mieltä, vaikka asia on vakava, koska aloin olla, lääkäri mukaan lukien jo aika neuvottomia siihen miksi oloni on niin huono eikä parane millään konstia. Eli home saattaa olla suurin syy olooni.

Tämän tiedon kanssa on hyvä jatkaa uuteen vuoteen, josta tulee paljon paljon parempi!

Ihanaa ja rauhallista vuoden vaihdetta!

Maanantai 10.10.

Lokakuu! Hurjaa kuinka vuosi alkaa olla jo loppu puolella.

Tänään suunnitelmat muuttuivat todella. Suunnittelin suunnitellut meneväni kahdelle pilates tunnille aamupäivällä ja päivällä, sekä illalla vielä joogaan ja meditaatioon. Joki oli päättänyt, että tänään ollaan kotona. Aamulla kun heräsin ja hieroin silmiä ja nenästä vain pulpahti verisyöksy ja sitä sitten tuli ja tuli niin että säikähdin oikein kunnolla. Nyt olen sitten levännyt ja ottanut rauhallisesti. Pilatekset ja joogat sai jäädä tältä päivältä.

Osasin odottaa, että jotain tapahtuu. Rautaa en ole pystynyt ottamaan niin paljoa, kun pitäisi (200mg/pv) koska vasta viime viikolla sain ostettua lisää kunnollista rautaa. Monesta luontaistuotekaupasta rauta jota olen käyttänyt, on ollut loppu jo maahantuojaltakin. Olen joutunut tyytymään pienempiin päiväannostuksiin. Olokin on muuttunut huonommaksi heti kun annostus on pienentynyt. Alan olla niin väsynyt tähän epämääräiseen oloon, turvotukseen ja painon nousuun, että alan olla aika neuvoton asian kanssa. Oma lääkäri soittaa 25.10. joten joudun siihen saakka odottamaan hänen mielipidettä asiasta.
Syyskuun alussa kävin labrassa. D-vitamiini oli huikeissa lukemissa 124 (kesäkuussa 61). Varastorauta S-Ferritiini 70 ug/l (kesäkuussa 24 ug/l). Olo ei kyllä ole juurikaan muuttunut. Kuunnellaan mitä lääkäri sanoo

Hurjaa on lukea joidenkin lääkäreiden (antavat ainakin netissä ymmärtää olevansa lääkäreitä) kirjoituksia ettei lääkityksellä olisi juurikaan merkitystä kilpirauhasen vajaatoimintaan, itse syön kyllä juuri sellaisen annostuksen lääkkeitä mitä lääkäri on määrännyt, enkä missään tapauksessa lähtisi omin päin muuttamaan annostusta. Ennemminkin olisi monen mielestä merkitystä ruoalla, mutta kun, yritin olla vegaani ja jättää monta ns. kiellettyä ruoka-ainetta pois, mutta väsyin ja turposin enemmän. Aivan toivotonta!

Mutta onneksi syksy on ollut kaunis ja etelässäkin ruskaa!

Ihanaa lokakuun alkua!

Sunnuntai 3.7.

Heinäkuu ja hellettä on ollut ainakin Helsingissä!

Rauta ja vitamiinitankkausta takana kohta neljä viikkoa, mutta mitään mullistavaa ei ole vielä tapahtunut. Vähintään kolme kuukautta on siis oikeasti se aika, kunnes vaikutukset alkavat näkyä. Positiivista on se, että silmät ovat valkoisemmat ja masu on kestänyt rautatankkauksen hyvin. En ole huomannut pienen pistelyn lisäksi mitään masuongelmia. Pistelykin johtuu vain siitä, että olen syönyt liian pienen ruoka-annoksen otettuun rautamäärään verrattuna, mutta pistely loppuu, kun juon reilusti vettä.

Olen vähentänyt Liothyroninin päiväannostusta ¼ tabletilla, enkä ole senkään huomannut vaikuttavan mitenkään olooni tai jaksamiseeni. Outoa!?

Aurinko ja helle eivät tietenkään sovi, kun kilpirauhanen reistailee, mutta olen silti nauttinut auringosta ja lämmöstä aina kun se vaan on ollut mahdollista sopivina annoksina ja hyvin suojattuna.

Ihanaa heinäkuun alkua!

Sunnuntai 19.6.

Kolme vuotta on kulunut siitä, kun kilpirauhasen vajaatoiminta diagnosoitiin.

Välillä tuntuu, että siitä on paljon pitempi aika. Joutuu ihan miettimään koska sairastumiseni todettiin. 2013 on vuosi, jonka haluaisin deletoida elämästäni kokonaan, siinä ei ole mitään hyvää, vain ikäviä muistoja ja taistelua siitä halusinko edes olla enää ”olemassa”.

Kesäkuun alussa kävin labrassa ja kontorollikäynnillä. Käynti oli todella tarpeen, sillä varastorauta ja D-vitamiiniarvot olivat heikot. Lääkäri määräsi rautatankkauksen ja syyskuussa uudelleen labraan. Ei ole ihme, etten olen voinut hyvin ja jaksaminen on ollut todella rajallista. Työpäivät ovat menneet hyvin, mutta kotiin tultua väsymys on ollut sanon kuvaamatonta. Välillä olen meinannut nukahtaa ruokapöytään ennen kuin olen ehtinyt korjata ruokailuvälineet pois.

Varastorautani ovat aivan tyhjät sanoi lääkäri. Varastoraudan viiterajat on naisilla 12 – 150 (Mehiläinen) ja minulla oli 24. Nyt syön 200 mg (10 kapselia) rautaa päivässä, lisäksi raudan imeytymistä autan ottamalla jokaisella rauta-annoksella 1 x C-vitamiinia ja 1 x foolihappoa lisäksi vielä aamulla ensimmäisen rauta-annoksen jälkeen kielen alle jätettävän B12-vitamiinin. Ihme ja kumma vatsani on kestänyt tämän annostuksen hyvin. Rautatankkaus on tehtävä aamupalan ja lounaan yhteydessä, sillä otan thyroxinin illalla ja rautaa ei voi ottaa samanaikaisesti, koska rauta heikentää thyroxinin imeytymistä.
D-vitamiini oli 64 kun luuston hyvinvoinnin alaraja on 80. Lääkäri sanoi, että jatkaisin entisellä annostuksella, 100 mg päivässä, mutta luontaistuotekaupan (joka on varmasti Suomen paras ja sellainen tietopankki ettei parempaa löydy) sain ohjeen ottaa 2×125 mg päivässä. D-vitamiinia ei saa ottaa kuitupitoisen ruoan yhteydessä, vaan aterioilla joilla syödään lihaa, kanaa, kalaa kananmunaa. Tämä tekee D-vitamiinin ottamisen hankalaksi, koska en syö listalta kuin kananmunaa ja senkin jouduin ottamaan takaisin ruokavaliooni proteiinin saannin varmistamiseksi.

Jos arvot eivät syyskuuhun mennessä ole selvästi parantuneet alamme miettiä ravintoa ja onko sillä merkitystä siihen, ettei arvot parane. Olen alkanut syödä enemmän papuja, linssejä ja kikherneitä ja sen jälkeen väsymys on pahentunut. Ilmeisesti kasvisruokavaliokaan ei ole hyväksi kilpirauhaselle, saati olla vegaani jota mieluummin haluaisin olla. Kompromisseja on siis tehtävä.

Kilpirauhasarvoni olivat lääkärin mukaan yhdistelmähoidolle sopivat. S-TSH 0,032 (0,4-4,5), S-T4-V 8,2 (9-12) ja S-T3-V 5,5 (3,5-6,5). Näitä arvoja en muistaakseni ole enne tänne laittanut, mutta voisin jossain välissä kerätä tiedot mittausten alusta, jos joku vaikka saisi apua ja vastauksia omien arvojensa ”peilaamiseen” ja omaan olotilaansa verrattuna minun.

Ihanaa sunnuntaita ja alkavaa juhannusviikkoa!

Tiistai 17.5.

Näyttää taas pahasti siltä, että viime postauksesta on kuukausi!

Tilanteen pitäisi parantua kesän aikana, kun blogin ylläpito muuttuu osaksi työtä, jonka laitan kalenteriin aivan kuten kaikki muutkin asiat. Muuten en saa mukamas aikaa säännöllisiin postauksiin.

Jaa-a paljon on kuukaudessa tapahtunut ja mutta mitään suurta muutosta ei näy eikä kuulu. Vitamiineja ja hivenaineita olen syönyt ja juonut vettä normaalia enemmän. Kävelen kaikkialle jos vain aika riittää ja venyttelen ja joogaan. Ei mitään muutosta. Lihakset ja nivelet ovat kipeät, yöllä on kuuma, päivällä sopiva ja illalla kun pysähdyn TV:n eteen palelen niin, että hampaat kalisevat ja tuntuu että varpaat tippuu irti kun ovat niin jäässä. Muitakin kummallisia oireita on ilmestynyt niin paljon, että harkitsen ajan varaamista kilpirauhaslääkärille. Oireeni muistuttavat kahta sairautta sen verran paljon, että kohta on pakko uskaltautua tutkimuksiin.

Olenko luulosairas? Tuli vaan mieleen kun katsoin toissasunnuntaina B H täydellisiä naisia ja Yolandaa. Niin tuttua ja aivan kuin minun suusta kesällä ja syksyllä 2013 ja vielä 2014 alkuvuotena kun sairauteni oli pahimmillaan, eikä lääkitystä ja oikeita lääkkeitä ollut vielä löydetty. Teki pahaa katsoa kun muut eivät uskoneet, että toinen voi olla niin sairas. Itse en halunnut rasittaa muita, enkä halunnut voivotteluja, se oli myös syy miksi en kertonut kuin muutamalle sairastummisestani. Skarppasin ja yritin todella kovasti jaksaa muiden seurassa ja meikki sekä silmätipat auttoivat peittämään voimattomuuden. Maski päälle ja selkä suoraksi oli minun selviytymiskeino siihen, että jaksoin ja pystyin olemaan muiden seurassa ja käydä kaupassa. Yleensäkin olla muiden ihmisten seurassa oli äärimmäisen tärkeää kun oma jaksaminen oli äärirajoilla ja esim. sängystä ylösnousemiseen oli pakotettava itsensä.
Olen niin iloinen ja kiitollinen siitä, että jaksa tällä hetkellä elää lähes normaalia elämää. Aina kun jokin muistuttaa siitä, kuinka huonossa kunnossa olin, kiitollisuus lisääntyy ja ilo siitä että pääsen liikkumaan omilla jaloilla tehdä töitä omilla käsillä sekä opiskella. Aivan mahtavaa!

Valoisaa tiistaita!

Lauantai 16.4.

Lähes kuukausi on taas vierähtänyt hurjaa vauhtia!

Uusi ruokavaliokokeilu ei toimi ainakaan minun kohdallani. Kaksi ensimmäistä päivää meni hyvin, mutta seuraavat kaksi proteiinipäivää tukkivat koko kropan ihan täysin eikä seuraavat neljä päivää korjannut asiaa. Taas kaksi ”hedelmäpäivää” tuntui vähän paremmalta ja loppu 2+4 päivää kroppa oli vielä enemmän tukossa.  Tuloksena ”aineenvaihduntaa lisäävällä ruokavaliolla” oli se, että olen niin tukossa ja turvoksissa, ettei saappaat mene jalkaan ja nilkkureihinkin on välillä vaikea saada jalkaa ja vielä useammin on vaikea saada nilkkurit pois jalasta, housut kiristää ja mahaa turvottaa.

Eilen ostin Kaisa Jaakkolan uuden kirjan ja eikä sen lukeminen ainakaan kohentanut mielialaa. Eilisestä olen tankannut enemmän vitamiineja koska jokaisessa kohdassa mainittiin vitamiinien ja hivenaineiden tärkeys. Kilpirauhasen kohdalla eniten kauhistutti se, ettei auta vaikka lääkitys olisi kohdallaan jos on tärkeiden vitamiinien ja hivenaineiden puutos. Karmeinta luettavaa oli, jos maksa ei toimi, kroppa on säästöliekillä ja kilpirauhanen reistailee, on varmaa, ettei rasva pala ja vielä varmempaa on se, että sitä kerääntyy lisää lähes magneetin tavoin.
Kokeilen muutaman viikon Kaisan ohjeita ja lisään lihasharjoittelua, jos toukokuun loppuun mennessä olo ei helpota enkä saa edelleenkään vaatteita päälle varaan ajan lääkärille ja ehkä vielä jollekin toiselle spesialistille joka osaisi kertoa mistä aloittaa ja miten edetä, että saisin rasvan palamaan ja kropan toimimaan. Heinäkuussa on kuvaukset joissa haluaisin olla paremmassa kunnossa, sillä kuvat tulevat olemaan markkinointikuvia joita voin käyttää omissa markkinointimateriaaleissani.
Ei siis mitään painetta! 😀

Ihanaa viikonloppua!

Maanantai 28.3.

Niin se aika on taas vierähtänyt ja maaliskuu on jo ihan lopuillaan!

Aurinkoinen ja pilvinen sää sotkee edelleen mielialaa ja omaa energiatasoa. Törmäsin netissä pitkäperjantaina kirjaan jonka kävin hankkimassa heti lauantaina. Kirja on nimeltään ”Nopea aineenvaihdunta”. melkein tuli kiukku kun luin kirjaa ja varsinkin kohtia kilpirauhasesta ja maksasta. Ei tarvitse ihmetellä miksi kaikki mitä suuhuni laitan tarraa kuin magneetti kroppaan kiinni eikä lähde mihinkään vaikka mitä tekisi. Myös syyt turvotukseen oli aika kamalaa luettavaa. Asian tekee itseni kohdalla hankalaksi se, ettei ongelmani johdu ainoastaan kilpirauhasen vajaatoiminnasta vaan myös alussa diagnoosi oli kehon vakavasta stressitilasta ja uupumus jotka sotkevat vielä lisää koko korttipakkaa.  Lisäksi maksani on ollut aina ”heikossa hapessa” eikä fitness ruokavalio ainakaan auttanut maksaa tekemään sille tarkoitettua työtä, päinvastoin, rasitti sitä entisestään.

Koska tavoitteeni on saada oma vanha elämäni takaisin ja lääkkeet eivät siihen tuo apua nyt, eikä tulevaisuudessa, kirjassakin se selkokielisesti kerrottiin, minun on kokeiltava kirjan antamia ohjeita. Minun on testattava koheneeko oloni ja saanko turvotuksen ja kertyneet kilot kirjan antamien ohjeiden avulla pois. Ayurvedan ohjeet eivät minua auttaneet ja olo alkoi muuttua vain ”heikommaksi” joten apu on löydettävä muualta. Tänään syö viimeiset pääsiäisherkut pois ja huomenna alkaa totutteluviikko kirjan ohjeisiin joita yritän noudattaa mahdollisimman tarkasti. Viikon päästä aloitan todellinen ohjeiden noudattaminen ja varaan kalenterista välipaloille ja lounaalle ajat joista en saa lipsua!

Ihanaa alkavaa viikkoa!

Sunnuntai 6.3.

Maaliskuu ja minulle jo melkein kevät!

Nyt olen aika hyvin muistanut ottaa iltalääkkeet heti kotiin päästyäni, jos kello on ollut 19 tai enemmän ja iltapalan vasta myöhemmin kun olen ”kotiutunut”. En kuitenkaan ole juurikaan huomannut tässä ajassa suurempaa vaikutusta, mutta lääkkeiden kanssa on oltava kärsivällinen.

Kevään tulo on ainakin minulle energiatason vaihteluiden kanssa melko vaihtelevaa. Aurinkoisena päivänä leijailen kaupungilla ja harmaana päivänä tuntuu, että nilkoissa olisi lyijypainot. Onneksi mieli on virkeä ja positiivinen, kiitos joogan.

Ihanaa maaliskuun alkua!

Keskiviikko 17.2.

Jaahas ja helmikuukin jo loppupuolella!

Nyt on sitten virallisesti Tuli-Apinan vuosi alkanut ja se todella tuntuu. Vauhtia riittää samoin jaksamista, mutta jokin jarruttaa ja se on kilpirauhanen. Vaihdoin rautavalmisteita eilen ja katsotaan miten rautavarastot alkavat täyttyä. Ostin myös nokkosjauhetta jossa on rautaa ja samalla nokkonen myös puhdistaa kehoa. Tietysti joogakin auttaa ja antaa energiaa, mutta siihen menee vielä hetki. Eivätkä viimeviikkoiset ilmat ole ainakaan antaneet energiaa, päinvastoin vieneet.
Mutta onneksi on kaikenlaista kivaa tekemistä joka pitää liikkeellä ja kevät tulee kovaa vauhtia – ihanaa!

Olen miettinyt mikä on pielessä vaikka lääkeannoksia on nostettu ja kaiken pitäisi olla lääkkeiden osalta kunnossa. Sitten havahduin yhteen asiaan. Otan Thyroxinin aina illalla ja se tuottaa ongelmia. Lääke pitäisi ottaa tyhjään vatsaan, mutta olenhan päivällä syönyt lounaan ja kun tulen illalla kotiin niin syön melkein heti iltapalan. Yritän muistaa ottaa iltalääkkeet heti kun tulen kotiin (välillä vauhtia on niin paljon että se vain unohtuu) ja iltapalan vähän myöhemmin, mutta aina se ei ole mahdollista. Tämäkin voi olla syynä, ettei Thyroxin vaikuta kunnolla.

Välillä on hyvästä muistuttaa itseään siitä miten lääkkeet tulisi ottaa. Ainakin itselle se on niin automaattista, että ottaa vaan kun on lääkeaika, eikä mieti sitä sen enempää. Siksi uuden lääkepurkin tai pakkauksen avaamisen yhteydessä olisi hyvä vilkaista käyttöohjeet ja ainakin se koska ohje on viimeksi päivitetty ja ainakin silloin vilkaista ohjetta jos se on päivitetty lähiaikoina.

Aurinkoista keskiviikkoa!

Tiistai 19.1.
(tämä teksi toli hävinnyt jostain kummasta, mutta laitoin sen uudelleen)

JO!!!

Herranen aika tammikuu jo yli puolen välin enkä itse ole kunnolla ehtinyt edes aloittaa vuotta!

Joulu ja vuodenvaihde menivät niin levätessä, että se moodi taisi jäädä päälle. Illalla kun tulen töistä otan iltapalaa ja katson telkkarista jotain mitä en edes muista ja jo kaksi sunnuntaita olen ollut kotona! Silti tuntuu, että kotona en saa mitään aikaiseksi vaikka sunnuntainakin teen kaikenlaista, mm. ruokaa ja viime sunnuntaina leivoin, nii-i, leivoin kaurahiutale-omanasosepohjaan omenapiirakkaa. Milloin olen leiponut jotain hyvää? Hmmm…en muista. Tämä vuosi alkoi todellakin uudella tavalla.

Viime perjantaina oli kontrolliaika ihotautilääkärille ja samalla käynnillä poistettiin yksi luomi. Luomi oli sellainen jota raavin melko herkästi ja nyt se on pois. Luomi lähetettiin tutkittavaksi ja saan koetulokset ensiviikon perjantaina. Nyt vaan peukut pystyyn että se on puhdas.

Syöminen on ollut erityisen hankalaa. Olen mukana vegaanihaasteessa ja pidän kasvisruoasta, tuntuu, etten tällä hetkellä syö juuri mitään ja se varmaan väsyttää ja myös se etten saa happea koska en voi pakkasen vuoksi olla ulkona. Smoothiet ei maistu kun ulkona on kylmä eivätkä hedelmätkään sellaisenaan tunnu maistuvan. Sunnuntaina tein viherpastaa jota olen syönyt pienen annoksen lounaaksi. Aamupalaksi puuro ei maistu, vaan paahtoleipä oliivi-keijulla ja kahvia tai teetä. Iltapalaksi mitä kaapista löytyy. Ei siis kovin monipuolista ja terveellistä. Toivotaan että alkava joogakoulutus antaa ruokailuun uutta puhtia. Ainakin ennen säännöllinen joogaaminen vaikutti myös ruokailuun ja ruokavalioon positiivisesti. Muutokseen on varattava aikaa eikä saa vaatia itseltään liikaa. Mutta kuinka paljon ja kuinka rauhallisesti?! 😀

Hyvää talvista viikkoa!

Maanantai 4.1.

Uusi vuosi ja toivottavasti parempi sellainen!

Joulu meni rauhallisesti ja tietysti Tukholmassa käyden. Uusi Thyroxin annostus alkaa pikkuhiljaa vaikuttamaan positiivisesti. Risteilyllä oli mennessä kova myrsky ja sen jälkeen on huimannut aika ajoin, olisikohan tähän syynä juuri nostettu annostus ja myrsky, sillä koskaan aikaisemmin en ole kokenut minkään laista huimausta risteilyn jälkeen. Nyt on jo onneksi helpottanut huomattavasti, mutta vielä välillä tulee hetkiä, ettei ole hyvä olla.
Uusi vuosi vaihtui niin ikään rauhallisesti kotona lämpimässä ja levätessä, siis pelkkää lepoa.

Odotan uudelta vuodelta melko paljon parantumiseni osalta. En odota ihmettä enkä sitä, että kaikki parantuu, mutta sitä että saan nauttia elämästä ja pääsisin ensi vuonna taas matkustamaan vähän pitemmälle.

Ihanaa aurinkoista maanantaita!

Keskiviikko 23.12.

Hui huomenna on joulu!

Eilen oli kilpirauhaskontrolli ja kaikki meni hyvin. T4 oli edelleen alle viitteen ja Thyroxinin annostusta nostettiin yhdellä pillerillä eli uusi annostus on 75 mikrogrammaa. Liothyroninin annostus pidetään samana. Rauta ja D-vitamiini arvot käyn tarkastuttamassa jossain vaiheessa ja verenpainetta täytyy seurata, sillä alapaine on aivan liian korkea. Eilen vastaanotolla arvo oli 101/138 eli tällaiselle sydänsairaalle ei todellakaan hyvä asia. Nyt alapaine täytyy saada alle 90 ja sen pitäisi myös pysyä siellä. Jos alapaine ei laske, niin uusi käynti ja mietitään mitä tehdään. Muussa tapauksessa jos mitään ihmeellistä ei kilpirauhasen kanssa ole seuraava käynti vuoden päästä – jee! aivan mahtava juttu. Muistan kun aluksi kävin kolmen kuukauden välein ja puolivuotiskontrollitkin tuntui jo hienolta. Nyt vuoden päästä, eli asiat alkaa olla paljon paremmalla mallilla ja sainkin positiivista palautetta siitä, että olen ollut pitkäjänteinen ja antanut parantumisen tapahtua rauhassa. Uskon että painokin alkaa laskea kun uusi annostus alkaa vaikuttaa. Uusi energia täytyy käyttää muuhun kuin työntekoon ja onneksi joogaopettajakoulutus alkaa niin saan sen kautta myös ajatuksen uuteen järjestykseen. Nyt tuntuu, että tämä on oikeasti uuden elämän alku. Piti vaan taas mennä vähän ”syvemmän” kautta ja havahtua että liika työnteko sairastuttaa.

Eilinen käynti oli tämän joulun toiseksi paras joululahja. Parasta on yhdessäolo tärkeiden ihmisten kanssa ja pieni joulumatka.

Oikein Rauhallista Joulua kaikille!

Tiistai 2.12.

Kuukauden päästä on vuosi jo vaihtunut!

Jeee! Sain maanantaina varattua aja kilpirauhaskontrolliin 22.12.!

Vielä kun saisin mentyä ajoissa labraan, että kaikki tulokset ehtivät valmistua. Nyt on pakko, kun aika on jo varattu J

Flunssaa lukuun ottamatta olo on ollut hyvä, vaikka yleensä pimeys ja vesisade muistuttavat alalukosta ja vetämättömästä olosta. Olen ehkä saanut levättyä tarpeeksi ja keskityttyä asioihin jotka ovat itselle tärkeitä. Lisäksi olen flunssan vuoksi taas ryhdistäytynyt ruoan kanssa ja alkanut tehdä smoothieita ja lämmintä ruokaa, enkä vain mussuttanut paahtoleipää kahvin tai teen kanssa. Olen yrittänyt syödä kolme kunnollista ateriaa päivässä, tai no, ainakin kaksi.

Ruoka ja ruoan määrä mitä syön, sen perusteella minun pitäisi olla paljon hoikempi. Tämä on yksi asia josta täytyy keskustella kontrollikäynnillä. Olen puhunut painoni noususta joka kerta, mutta nyt se täytyy ottaa vakavasti esille, sillä jaksamiseni on kunnossa.
Toiset tutkimukset kertovat että kilpirauhassairautta pidetään ”tekosyynä” painon nousuun, toiset taas todistavat että aineenvaihdunta hidastuu mikä johtaa painon nousuun.
Itse voin sanoa omalta kohdaltani, että paino nousee ja kuonat kertyy rasvakudoksiin aiheuttaen turvotusta ja kaikkia muita kummallisia iho-oireita yms., riippumatta siitä kuinka terveellisesti yrittää syödä. En aio ostaa uusia vaatteita siksi että turvottaa ja tällä hetkellä pystyn käyttämään yksiä tai kaksia pitkiä housuja. Takki kiristää päivästä riippuen enemmän tai vähemmän ja saappaat joko mahtuu sääristä tai ei, sitten laitetaan Uggit.
Voi sitä päivää kun pääsen ”shoppailemaan” uusia vaatteita omaan vaatehuoneeseen!

Ihanaa joulukuun alkua!

Lauantai 21.11.

Nyt on sateista ja pimeää, voihan marraskuu!

Onneksi olemme saaneet ainakin etelässä nauttia todella mukavasta syksystä. Viime viikkoa on ollut harmaa ja sateinen, pitkään sitä saikin odottaa. Tänään tuli myös ensimmäinen räntäsade.

Koska ilma on ollut hyvä ja aurinkokin on jaksanut näyttäytyä säännöllisesti ja antaa vähän positiivista energiaa olo on ollut yllättävän hyvä. Liian kova vauhti ja touhuaminen ovat tosin kostautuneet kahdella flunssalla ja tämä jälkimmäinen, jota parhaillaan poden, pysäytti taas siihen, että täytyy muistaa levätä. Ylirasituksen oireet alkoivat jo lokakuussa kun verta alkoi tulla nenästä päivittäin ja silmät alkoivat olla punaiset ja mitkään valkaisevat tipatkaan eivät jaksaneet pitää silmiä kirkkaina. Nyt neljän päivän levon jälkeen olo on kurkkukipua ja tukkoista nenää lukuun ottamatta hyvä ja silmätkin näyttävät taas ”normaaleilta”.

Lääkäri aika pitäisi varata tai oikeastaan monta. Lisäksi yhden luomen alle ja ympärille on tullut mustelma eli sitäkin täytyy käydä näyttämässä. Olen itselleni vihainen siitä etten saa varattua aikoja. Osaksi syy on siinä, etten uskalla mennä labraan ylirasituksen vuoksi, koska se näkyisi koetuloksissa. Ehkä tämän levon jälkeen saan itseni ”pakotettua” joku aamu työmatkalla labran kautta. Itsellenihän teen tämän vaikeaksi.

Olen onnellinen siitä, että lääkitys on kuitenkin toiminut näin hyvin. Kaikkeahan se ei pysty ”korjaamaan” jos itse uhmaan omaa jaksamistani enkä huolehdi kunnollisesta ruokavaliosta ja riittävästä levosta.

Ihanaa viikonloppua ja muistakaa levätä kun sää antaa siihen hyvän ”tekosyyn”!

Sunnuntai 1.11.

Anteeksi! Tämä sivu on joutunut olemaan ilman huomiota liian pitkän aikaa. Enkä osasyy on siinä että olo on ollut kaikesta huolimatta hyvä. Olen jaksanut tehdä asioita vuorokauden tuntien puitteissa. En tosin kaikkea mitä olen luvannut, mutta yrittänyt parhaani. Olen nukkunut, ehkä osaksi siksi, että olen ollut niin väsynyt. Lääkkeet siis toimivat, voisiko sanoa liian hyvin jaksamisen kannalta, sillä välillä olisi hyvä huilata ja ladata akkuja.

Mielialakin on ollut hyvä, vaikka vastoinkäymisiä on ollut taas enemmän kuin olisin toivonut. Luulen, että terapia on auttanut osaksi siihen, että annan asioiden olla. Tosin jossain vaiheessa ne täytyy käsitellä, varsinkin jo ne koskevat minua henkilökohtaisesti. Kaikki aikanaan.

Syyskuun lääkäri ja labra jäi kokonaan välistä ja nyt minun mentävä ennen vuoden vaihdetta käydä labrassa ja kontrollikäynnillä. Olen selitellyt itselleni miksi en voi mennä labraan sillä, että kaikki tekemiseni ja ylipitkät päivät näkyisivät kokeissa. Lupasin lääkärille jo kesäkuussa vähentää työntekoa mutta itse asiassa olen lisännyt. Nyt vähennän sen lupaan itselleni ja keskityn hoitamaan itseäni. Ehkä tähänkin tarvittiin taas muistutus siitä, että elämä on lyhyt ja jokainen uusi päivä on lahja.

Ihanaa marraskuun alkua!

Lauantai 12.9.

Hmm…kuukausi on vierähtänyt!

Lääkkeet siis toimivat kun jaksan tulla ja mennä. Jaksan pelottavan hyvin ja olen siitä iloinen. Välillä mieleen tulee, että kuinka kauan jaksan. Olen kuitenkin päättänyt että teen, tulen ja menen niin kauan kun se tuntuu hyvälle ja mielekkäältä. Jos yksikään asia alkaa tuntua epämiellyttävältä hidastan vauhtia, täytyy silloin vain toivoa, että osaan hidastaa ajoissa.

Se, että lääkkeet ehkä yhdessä uuden ruokavalion kanssa alkoivat vaikuttaa näin hyvin, meni lähes kaksi kuukautta. Kesäloma osoitti sen, että olen paljon paremmassa kunnossa kuin puoli vuotta sitten. Muuten en olisi jaksanut Lontoo-Pariisi reissua. Tuntuu hyvälle kun elämä alkaa taas tuntua omalle, kun vielä saisi painon normaaliksi ja vanhat vaatteet päälle, niin olisin enemmän kuin iloinen.

Olen pohdiskellut oloni parantumista viimeisten kahden kuukauden aikana. Onko se suurimmaksi osaksi uudet lääkeannostukset vai uuden ruokavalion ja lääkeannostusten yhteisvaikutus. Tai mikä olisi olo ilman uutta ruokavaliota, kuinka suuri merkitys syömisellä on ollut oloni parantumiseen. Tieteellistä vastausta tähän ei voi saada. Vielä kun saisin itseni labraan, ja vertailutulokset toukokuun arvoihin ja saisin lisää vastauksia pohdiskeluihini.
Voisiko tästä yhdistelmästä olla apua muille joilla on samantyyppinen kilpirauhassairaus ja lääkitys?

Ihanaan syksyn alkua!

Perjantai 7.8.

Kuukausi on vierähtänyt!

Kuukausi on mennyt niin nopeasti, etten ole ehtinyt juuri muuta kuin tehdä töitä ja nyt olen ollut kaksi viikkoa lomalla (vain yhden päivän töissä).

Ilmeisesti uusi lääkitys on tehonnut sillä jaksan tehdä asioita aivan toisella tavalla kuin keväällä. Energiataso ei niinkään ole kohonnut mutta jaksaminen kyllä. Liiasta tekemisestä saan edelleen oireita, silmät alkavat punottaa ja kurkku tulee kipeäksi, mutta näihin olen alkanut suhtautua vakavasti. Koska olen liikkeessä/töissä 10-13 tuntia päivässä uni kyllä maistuu ja välillä jopa liian hyvin, etten herää kissojen ”meteliin”.

Lomalla olen saanut aloitettua olohuoneen seinien ”remontoinnin”. Vanhat tapetit täytyy poistaa ja sen jälkeen seinät maalataan. Osa seinistä on jo lähes valmiina, mutta vielä on tekemistä. Lomalla kaunis sää on hiukan viivästyttänyt remonttiaikataulua.

Lomalla olen jaksanut myös matkustaa. On vietetty päivä Lontoossa(10h), Pariisissa (22h) ja Tukholmassa (12h) tiettyjä sääntöjä noudattaen. Loman aikana näissä kolmessa kaupungissa on tullut käveltyä reilu 50 km, sillä samaa julkista ei saanut käyttää kahta kertaa ja taksin käyttö oli kielletty, eli jalat olivat paras tapa liikkua ja nähdä. Jos oloni ei olisi kohentunut kesän aikana, en olisi jaksanut tehdä tällaisia matkoja. Jotain ihanaa on tapahtunut elämässä 😉

Ruokailun kanssa olen ollut melko retuperällä. Olen syönyt jonkin verran ei sallittuja ruoka-aineita, mutta en päivittäin enkä suuria määriä, enkä ole huomannut juurikaan oireita kuten vatsan turpoamista syömisen jälkeen, mahakipuja tai mahan ”paukkumista”. Ilmeisesti minulle ayervedinen ruokavalio ja kilpirauhaslääkitys sopivat hyvin yhteen. Hitaastihan kaikki tapahtuu, mutta maltti on valttia ja jos hyvä olo tulee näinkin helposti, niin, kuten olen aikaisemmin kirjoittanut, syön vaikka pelkkää kaurapuuroa.

Elokuun lopussa olisi taas labra ja soittoaika lääkärille syyskuun alussa ja ayerveda kontrollikäynti syyskuun aikana. Täytyy vähän tsempata ruokailun kanssa ennen kuin menen labraan 😀

Ihanaa aurinkoista viikonloppua!

Lauantai 4.7.

Hmm…heinäkuu ja helle – ihanaa!

Olen elänyt flunssan kanssa viikon enkä keksi sille syytä. Mieleeni vain tuli olisikohan mahdollisesti syynä Thyroxinin uusi annostus. Liikatoiminnan oireita en ainakaan vielä ole huomannut. En enää tosin palele niin paljoa (huomasin jo ennen hellettä), mutta ulkona heti kun tuuli osuu paljaaseen ihoon, menen ”kananlihalle”, oli lämpö sitten +24 tai +30. Tänään en kehdannut kulkea pitkähihaisessa ja ”villanutussa”. Olin kylmissäni ¾ -hihaisessa suureen huiviin kääriytyneenä. Kädet saivat valoa vain silloin kun aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta suoraan iholle. Positiivista on se etten tarvitse koko aikaa villasukkia sisällä 😀

Muuten olo, ilman flunssaa, on parempi. Energiaa riittää aivan eri tavalla jokapäiväisiin askareisiin. Välillä jopa havahdun, ettei minua väsytä. Ihana tunne!

Ihanaa viikonloppua!

Sunnuntai 21.6.

Juhannus on vietetty!

Vointi on ollut parempi tai oikeastaan jaksaminen sen jälkeen kun nostin Thyroxinin ½ tabletilla. Huomenna nostan vielä toisella puolikkaalla eli otan 50 mikrogrammaa. Vaikka lääkäri sanoi, että sydämen tykytykset ja rytmihäiriöt voisivat johtua liian pienestä annostuksesta kyseiset ”vaivat” eivät ole helpottaneet yhtään korotetulla annostuksella. Ei tietenkään sillä vika on synnynnäinen eikä liity mitenkään kilpirauhasen, mutta ehkä lääkitykseen joka ei ole kohdallaan pahentaa asiaa. Hoidan tämän ottamalla rytmihäiriölääkkeitä kolme kertaa päivässä aina muiden lääkkeiden yhteydessä ja vain pahimpien tykytysten kohdalla otan täsmälääkityksen.
Nyt vaan pitäisi mieli saada rauhoittumaan, sillä tiedän sen vaikuttavan positiivisesti kaikkiin vaivoihin. Jooga pitäisi aloittaa taas uudelleen, sillä siinä sisäelimet, mieli ja keho saavat sopivassa suhteessa aktivointia ja alkavat toimia yhdessä ja kaikki kolme asiaa alkavat automaattisesti parantua. Aamu tiibetiläiset olisivat taas paikallaan, mutta kun haluan olla peiton alla mahdollisimman pitkään.

Ihanaa alkavaa viikkoa ja lomaa joilla se on alkanut!

Lauantai 6.6.

Kuukausi on taas vierähtänyt!

Tiistaina 2.6. oli lääkäripäivä. Alun perin minun piti käydä kolmella lääkärillä, mutta käynnit jäivät kahteen. Kardiologi oli perunut aikani. Tylsintä oli ehkä se, etten ollut saanut siitä tietoa vaan menin vastaanotolle sovittuna aikana. Ilmoittautumisessa tuli ilmi ettei minulla ollut aikaa ja uusi aika saatiin varattua vielä ennen lääkärin loman alkua. Uusi aika on ensi tiistaina.

Ayeurvedan kontrollikäynti oli positiivinen. Paljon parempaan on menty sillä ”epätasapaino” on enää 40 % kun alkutilanteessa se oli 80 %. Olenhan pitänyt todella tiukkaa ruokavaliota, ja vain kylässä ja muuten todella harvoin poikennut sallituista ruoka-aineista. Jatkan edelleen samoilla sallituilla ruoka-aineilla, enkä saanut mitään uusia sallittujen listalle. Kurkuman päiväannostusta lisättiin ja sain uuden yrtti”lääkkeen” rytmihäiriöihin ja kohonneisiin kolesteroliarvoihin. Aivan oikein, kohonneihin kolesteroliarvoihin! Tämä on erittäin outoa että arvot olivat kaikki koholla, sillä en ole syönyt maitotuotteita, kananmunia enkä lihaa kolmeen kuukauteen! Sain myös lääkärin hyvälle tuulelle ja se teki myös minun aamupäivästä hyvän.

Päivällä oli kilpirauhasen kontrollikäynti, joka tällä kertaa ole melko ”takkuinen”. Lääkäri taisi olla huonolla tuulella ja erittäin väsynyt (tai pitkästynyt). Keskustelu ei sujunut ollenkaan jouhevasti ja mikä oudointa minulle tuli sellainen olo, ettei hän pitänyt yhtään siitä että olin käynyt kardiologilla pahentuneiden rytmihäiriöiden vuoksi. Laboratorioarvoni olivat melko ”surkeat”. T4v oli alle viitteen vaikka yhdistelmähoidossa T4 tulisi olla viitteissä. Lääkäri sanoi että tämä arvojen epäsuhta saattaa olla ehkä syynä tykytyksille ja kohonneille kolesteroliarvoille. Thyroxinin annostusta nostetaan aluksi ½ tabletilla ja voin nostaa sitä vielä puolikkaalla jos olo sen vaatii. Elokuussa labraan jossa otetaan kilpirauhasarvot ja kolesterolit.

Jotenkin tuntuu hassulta, että olen syönyt Thyroxinia saman annostuksen siitä asti kun sain Liothyroninin ja yhdistelmälääkitys alkoi. Käyn kontrolleissa säännöllisesti ja olen aina kertonut kaikki oireet ja nyt lääkitystä nostetaan jopa tuplaksi. Olenko ollut vajaalla lääkityksellä puolitoista vuotta? Toisaalta odotan innolla että olo muuttuu, sanoisinko vielä paremmaksi, kun annostusta korjataan. Voi tuntua hiukan oudolta kun energiat alkaa nousta kun olen tottunut tähän oloon.

Tiistai oli todella erikoinen päivä. Paljon tapahtui hyvää, lisäksi oli pettymyksiä ja kauhun hetkiä.
Saan olla iloinen ja kiittää suojelusenkeliäni siitä, että olen elossa. Saan mennä omaan sänkyyn nukkumaan ja herätä aamulla uuteen päivään. Olin jäädä suojatiellä bussin alle, enkä oikeasti tiedä miten se oli edes mahdollista ja miten pelastuin, en pysty sitä selittämään, mutta teoriassa minulla ei ollut mitään mahdollisuutta selvitä hengissä, sillä bussin keula oli muutaman sentin päässä kyljestäni ja itse olin keskellä bussin keulaa. En oikeasti keksi muuta kuin suojelusenkelit. En ole enkeleihin niin uskonut, mutta nyt täytyy sanoa, että uskon niiden olemassaoloon. Samana päivänä muutamaa tuntia myöhemmin, rakkain ihminen elämässä, oli jäädä pyörän kanssa rekan alle. Hän sai juuri ja juuri potkittua lukot irti polkimista ja pyörä jäi rekan alle ja oli senteistä kiinni ettei hänen jalat jäänyt perävaunun renkaiden alle. Saamme olla onnekkaita!

Perspektiivi asioihin muuttui kerta heitolla. Enää en ”pelkää” sitä, että kuolen ennenaikaisesti siihen, ettei sydämeni enää jaksa tai sitä jos joudun sydänleikkaukseen, selviänkö siitä. Muut sairauteni eivät tietääkseni aiheuta kuolemaa ja ovat hallittavissa lääkkeillä samoin sydän, ainakin toistaiseksi. Elämä voi loppua silmän räpäyksessä!

Ihanaa kesäkuun alkua!

Sunnuntai 10.5.

Yli kuukausi siitä kun olen kirjoittanut uutisia. Anteeksi!

Kuukaudessa on tapahtunut paljon ja yllättävän paljon kaikkea tekemistä, niin paljon ettei juuri vapaa-aikaa ole jäänyt. Toisaalta olen iloinen että on kaikkea puuhaa ja ennen kaikkea se, että en ole kuolemanväsynyt. Saan ladattua akkuni lyhyemmällä levolla ja tunnen että energiaa on enemmän. Tosin välillä huomaan kun on liian monena päivänä paljon tekemistä, niin kurkkua alkaa vähän kuristaa ja sydän tykyttämään.

Ayurvedinen ruokavalio on edelleen toiminut ja uskon että siinä on yksi apu jaksamiseeni. Tosin huomaan, että syön aivan liian yksipuolisesti, mutta syön kuitenkin. Paino ei ole laskenut, kai, sillä vaakaan en mene ennen kuin tietyt housut mahtuvat jalkaan, mutta jalat eivät ole enää iltapäivisin niin turvoksissa kuin vielä muutama kuukausi sitten. On ”jännää” mennä kesäkuun alussa kontrolliin ja nähdä mitä hyvää on tapahtunut ja saisinko, toivon ainakin, jotain uusia ruoka-aineita sallittavien listalle.

Kuukauden pysähdyttävin asia oli käynti kardiologilla (sydämessäni on muutama rakenteellinen vika, synnynnäisiä, ja muutama muu vika). Jo käynnin aikana lääkärin käyttäytyminen, kysymykset ja se miten hän ultrasi sydäntäni kertoivat lääkärin huolen. Raporttikaan ei ollut kovin mukavaa luettavaa. Onneksi saan odottaa 2.6. varattuun kontrollikäyntiin eikä mitään kutsua siitä, että pitäisi mennä aikaisemmin ole tullut. Nyt vaan toivon ettei syy ole kilpirauhaslääkityksessä jotka olisivat pahentaneet asiaa, mutta odotan kontrollikäyntiä. Samalla haluan selkokieliset vastaukset muutamiin kysymyksiin ja sen kuinka vakavasta tilanteesta oikeasti on kysymys. Tietenkin olen huolissani miten nämä löydökset vaikuttavat tulevaisuudessa elämääni ja mitä jos joudun lopettamaan kilpirauhaslääkityksen? Toivottavasti kaikki selviää parhain päin alku kesän aikana 🙂

Oikein ihanaa ja aurinkoista sunnuntaita!

Sunnuntai 5.4.

Huhtikuu on jo hyvässä vauhdissa!

Reilu viikko sitten alkanut flunssa on parantunut yllättävän hyvin. En muista koska olisin reilussa viikossa ollut näin hyvässä kunnossa. Ilmeisesti sain oikeanlaiset lääkkeet tarpeeksi ajoissa ja keuhkoahtaumani vuoksi lääkäri otti tavallisen flunssaan paljon vakavammin ja kehotti tulemaan heti takaisin jos flunssa vähääkään pitkittyy. Aikaisemmin flunssat ovat kestäneet monta viikkoa, onko syy ollut jo aikaisemminkin kilpirauhasessa tai keuhkoissa?

Uuden ruokavalion suhteen olen ollut edelleen todella tarkka. paitsi pääsiäisenä olen syönyt vähän suklaata, sen verran kuin oma tunto on antanut myöten, ja sekin vähä on tuntunut aamulla jäykkyytenä ja kilpirauhasoireet ovat muistuttaneet itsestään. Olen tullut siihen tulokseen että ruokavaliolla on todella suuri merkitys kilpirauhasvaivoihin.
Muuten mitään suurempaa muutosta parempaan en ole viikon aikana huomannut. Ehkä turvotus on edelleen hiukan vähentynyt ja energia taso on ollut hyvä vaikka flunssa on vienyt voimia.

Rauhallista pääsiäistä!

Sunnuntai 29.3.

Kuukausi on vierähtänyt ja olen erittäin pahoillani, etten ole ehtinyt enkä jaksanut kirjoittaa kuulumisia.

Paljon on kuukaudessa tapahtunut ja suurin muutos tapahtui 6.3. jolloin kävin ayurveda vastaanotolla. Käynti oli erittäin mielenkiintoinen ja antoisa. Kaikista kannustavinta oli kuulla että minulla olisi mahdollisuus päästä eroon lääkkeistä kun saan kehoni kuntoon, mutta siihen tilaan on matkaa, sillä kehoni on aivan sekaisin. Oli ihana pikaoppitunti ayervedasta ja mitä kaikkea vastaanoton aikana minusta saatiin selville. Itse kerroin kaikki diagnosoidut sairaudet ja sen lisäksi sain vahvistaa useita muita oireita joita ”lääkäri” luki pulssistani. Hän sai tietää pulssin kautta kaiken. Ainakin omassa kehotyypissäni voi olla viisi epätasapainoa ja jo yksi epätasapaino voi aiheuttaa ongelmia. Minulla kaikki viisi oli epätasapainossa eli ei ole ihme etten voi hyvin.

Sain paljon ohjeita jokapäiväiseen toimintaan ja tärkeimmät ohjeet oli ruoka. Saan syödä vain kolme kertaa päivässä, ei mitään välipaloja, vain vihreää teetä ja vettä ruokailuiden välillä. On vältettäviä ja suositeltavia ruoka-aineita. Minulla on kesäkuun alkuun saakka kaikki vältettävät periaatteessa kielletty, mutta marjat, kananmunat, sitruuna, appelsiini, mandariini, valkosipuli, sipuli, inkivääri, rahka yogurtti, viili ja paprikat on täysin kielletty ja lisäksi sallituista on kielletty kaikki maitotuotteet ja kaikki öljyt ja rasvat. Sallittuja ruoka-aineita ei ole kovin paljoa joten ruokavaliota on sinänsä helppo noudattaa. Ruokailussa olen onnistunut 90-95 %:sesti, mutta muut kuten hengitysharjoitukset, joogaliikkeet ja kookosöljyrasvaus ovat jääneet lähes kokonaan tekemättä.

Silti heti muutaman päivän jälkeen uusi ruokavalio näkyi silmissä. Yhtenä aamuna silmän valkuaiset olivat aivan valkoiset. Tuijotin silmiä peilistä, enkä meinannut uskoa, etteivät silmät punoita, sillä aamuisin silmät olivat aivan punaiset eivätkä tipatkaan pystyneet enää valkaisemaan silmiä. Nyt en ole kolmeen viikkoon laittanut kertaakaan silmätippoja. Turvotus koko kropasta on pikkuisen vähentynyt, eikä masua ala turvottaa ruokailun jälkeen, Nukun ilman unta syventävää lääkettä ja herään paljon virkeämpänä aamuisin. Nyt vaan odotan koska paino alkaa laskea ja saan ottaa vanhoja vaatteita käyttöön.

Tämä ”lääkäri” sanoi aivan suoraan, että minun kilirauhanen on ”sairastunut” siksi että kroppa on niin pahasti epätasapainossa ja ”saastunut” varta myöten. Samasta syystä masu ja suolisto eivät voi hyvin, iho on herkkä, silmät ovat oireilleet, sydän oireilee (rytmihäiriöt, tykytykset ja korkea pulssi) ja maksa joka ei jaksa toimia kunnolla on saastuttanut monta muuta sisäelintä sekä veren ja siksi olen sairastunut.

Katsotaan miten minun käy ja kuinka nopeasti saan itseni kuntoon tämän tuhansia vuosia vanhan intialaisen lääketieteen avulla.

Laitan tämän saman tekstin myös Toipuminen vakavasta stressistä, uupumuksesta ja masennuksesta sivulle.

Ihanaa alkavaa viikkoa!

Lauantai 28.2.

Helmikuu siis tuli ja meni tämän palstan osalta!

Anteeksi!

Olo on ollut vaihteleva, mutta pääasiassa hyvä, parempi kuin aikoihin. Välillä on väsyttänyt enemmän tai vähemmän, mutta ihmekös tuo kun ilma on välillä harmaata harmaampi ja pilvet roikkuvat melkein maassa.

Hiukan mietitytti miten jaksan kun aloin taas liikkua lähes kahden vuoden tauon jälkeen. Jaksoin ensimmäisen viikon hyvin ja sain lisää energiaa. Toisella viikolla en ehtinyt kuin kerran tanssitunnille, mutta muuten olen kyllä mennyt eteläistä Suomea ristiin rastiin. Aika on siis mennyt työhön, opiskeluun, liikkumiseen ja nukkumiseen. Uusi nukkumiseen tarkoitettu lääke toimii. Välillä nukun niin sikeästi, etten herää yön aikana kuin muutaman kerran. Tuntuu ihanalle kun vpin ja saan taas nukkua.

Vaikka syön smoothieiden joukossa pinaattia sekä lehtikaalia ja muitakin goitrogeenejä sisältäviä ruoka-aineita. En ole huomannut, että vajaatoiminnan oireita olisi tullut tai ne olisivat pahentuneet tai lisääntyneet. Voisin melkein sanoa omalta osaltani, että olo on parempi. Onko liikkumisella ja nukkumisella jotain apua asiaan, sitä on vaikea sanoa.

Keväistä maaliskuun alkua!

Maanantai 9.2.

Hui helmikuu!

Nyt on ruokavalio ollut hiukan retuperällä, mutta pääasiallisesti olen pyrkinyt ja syönytkin paljon lehtivihreää ja välttänyt gluteiinia. Olo on parempi ja olen saanut nukuttua mikä on hieno asia.

En ole muuttanut elämässäni mitään muuta kuin ruokavalion ja nyt minun on melkein todettava, että sillä on valtavan suuri merkitys kuinka energiaa riittää ja millainen olo on. Kilpirauhanen ei ole ainakaan vielä osoittanut mitään merkkejä siitä että kypsentämätön pinaatti tai lehtikaali ei sopisi ruokavalioon. Olen kuitenkin lähes joka päivä syönyt jompaakumpaa kypsentämättömänä. Maitotuotteita olen vähentänyt, sillä huomasin että niistä olo tuli hiukan tukkoiseksi samoin olen vähentänyt gluteiinia sisältävien viljojen syöntiä. Kaurapuurokin on vaarassa jäädä pois sen turvattavan vaikutuksen vuoksi.

Yhtenä aamuna jo mietin voisinko tiputtaa Liothyroninin aamuannostusta ¼ tabletilla. Melkein samaan hengenvetoon mietin kuitenkin, jos vielä huhtikuuhun saakka, kunnes kevät on kunnolla alkanut, pysyn nykyisessä annostuksessa, ettei olo alkaisi muuttua ainakaan huonompaan suuntaan.

Ihanaa helmikuun alkua!

Sunnuntai 25.1.

Ja taas on sunnuntai!

Edelleen olen uudella ruokavaliolla ja olo on parempi kuin aikoihin tai voisiko ja uskaltaisiko sanoa vuosiin?!
Tuntuu hyvälle kun alan jo miettiä asioita aivan eri kannalta ja mielenkiinto ja kiinnostus on lisääntynyt huomattavasti. Huomaan ja reagoin paremmin siihen mitä ympärillä tapahtuu. En tarvitse enää niin paljon pinnistelyä ja energiaa siihen, mitä teen ja kuuntelu, varsinkin se oikea kuunteleminen, on parantunut huomattavasti. Aloin miettiä liikunnan aloittamista ja muitakin omaan hyvään oloon vaikuttavien asioiden lisäämistä elämään. Nämä kaikki ovat selkeä merkki siitä, että parempaan suuntaan ollaan menossa.

Onko tähän tilaan apuna uusi lääke, vai se, että saan jo nukuttua paremmin, sitä en tiedä. Minulle sillä ei ole tällä hetkellä merkitystä, ainoa millä on merkitystä, on se, että oloni on parempi. Enkä yhtään väheksy sitä, ettei päivän pitenemiselläkin olisi apua asiaan.

Kuitenkin elän päivä kerrallaan ja jokaisesta hyvästä päivästä pitää osata ottaa kaikki hyvä itselle!

Ihanaa sunnuntaita ja alkavaa viikkoa!

Sunnuntai 18.1.

Sunnuntai?!

Viikko on taas mennyt siivillä ja päivät ovat niin sekaisin, etten erota viikonloppua arkipäivistä.

Täytyy heti ”hehkuttaa” uusi ruokavalio on vaivan mahtava! Olo on muuttunut viikossa niin paljon parempaan suuntaan. En olisi osannut edes toivoa ruokavalion vaikuttavan näin paljon ja lisäksi varmaan osa syynä on uusi lääke joka alkanut vaikuttaa ja saan nukuttua paremmin.

Olo on energisempi ja ”sisällä” on rauhallisempi olo. On syy sitten ruokavalion tai uuden lääkkeen ei ole minulle merkitystä. Pää tuntuu selkeämmältä ja pystyn jopa tuntemaan eri mielialoja. Kaikki ei ole samaa puuroa ja puutunutta oloa vaan oikeasti tunnen jo jotain. Tätä tunnetta olen odottanut niin kauan ja nyt ovi on jo vähän raollaan ja sieltä alkaa tulvia valoa. Pitää pystyä nauttimaan tästä olosta, kuten tiedämme, kilpirauhanen on arvaamaton.

Luin aamulla fb:stä Dr Bodyn kirjoituksen kilpirauhasesta ja kohta jossa kirjoitettiin ylikunnosta, dieetistä ja fitness -lajeista toi taas muistoja ja tunteita pintaan. Vuosi 2013 helimi-maaliskuun tapahtumat vilisivät silmieni edessä ja pieni kiukku taas muistutti itsestään. Ynnäsin taas kerran asioita ja suuri syy tämänhetkiseen olotilaani löytyy tältä ajanjaksolta. Onneksi osan asioista aika on jo hoitanut, mutta osa on edelleen jokapäiväistä elämääni joiden kanssa elän loppuelämäni. Tuli taas mieleen, että pitäisi varata kontrolliaika mammografiaan ja ultraan. Äidin suhteen en voi tehdä mitään muuta kuin yrittää jatkaa omaa elämääni ja toivoa että hän joskus ymmärtää mitä on saanut puheillaan ja käytöksellään aikaiseksi. Onneksi terapia on auttanut ja pystyn jo hiukan paremmin kohtamaan ikävät asiat joille itse en voi juuri pysty tekemään mitään.

Ihanaa sunnuntaita ja alkavaa viikkoa!

Maanantai 12.1.

No nyt on talvi!

Kaksi koulupäivää takana ja kolme jotenkin nukuttua yötä. Tänään jaksoin nousta klo 8. Olisin halunnut lähteä aamukävelylenkille, mutta pakkanen paukkui niin kovasti, etten halunnut lähteä paleltumaan. Nyt en tiedä olisiko olo nyt parempi, sillä tuntuu että kaikki energia havisi yht’äkkiä johonkin. Puolessa tunnissa olo muuttui aivan toisenlaiseksi. Tuntuu etten saa kirjoitettua mitään järkevää, vaikka olisi paljon kerrottavaa. Jos koitan lyhyesti.

Olin koko viikonlopun koulussa ja aihe oli kiinnostava, niin kuin ovat kaikki aiheet. Tunsin sen myös olossani ja tunsin olevani poikkeuksellisen vireässä tilassa, kunnes lauantaina saimme edellisen kerran kotitehtävän (edellisellä kerralla olin todella masentunut enkä ollut nukkunut viiteen yöhön yhtään) jolloin olo muuttui samassa hetkessä alakuloiseksi ja viha äitiä kohtaan muistutti itsestään. Onneksi jätin asian miettimisen sikseen ja yritin nauttia lauantai-illasta ja unohtaa koko asian. Sunnuntai oli taas kiva ja sain energiaa uuden oppimisesta.

Toivottavasti olo alkaisi parantua ja saisin itseäni kuntoon. Sitä en vielä tiedä onko uudella ruokavaliolla ollut vaikutusta näin lyhyessä ajassa, mutta katsotaan 🙂

Ihanaa alkanutta viikkoa!

Perjantai 9.1.

Hmm…talvi. syksy vai kevät?

Jos sää ei osaa päättää mikä vuodenaika on menossa, niin minun keho ei osaa päättää haluaanko se olla energinen vai väsynyt. Olo on ollut todella vaihteleva. Välillä energiaa riittää ja olo tuntuu suorastaan utopistisen hyvältä ja seuraavana päivänä olo voi olla ihan mitä vaan. Eilen oli ihanan energinen päivä ja jaksoin taas etsiä tarvikkeita toimistoprojektiini ja sainkin esiteltyä ja hankittua kaikki eiliselle suunnitellut asiat. Tänään toimistoon on tullut viimeiset, tähän saakka löydetyt, kalusteet ja viimeistään viikolla 4 etsimme vielä puuttuvat kalusteet kuten vierastuolit. Nämä ajattelin löytää käytettynä ja mielellään hiukan itämaisella vivahteella. Onneksi työn tilaaja on samoilla ajatuksilla liikkeellä eli jotain vanhaa ja jotain uutta jotain modernia ja jotain itämaista.

Nukkuminen on edelleen hankalaa. Nyt keksin yhden keinon joka on auttanut ainakin muutamana yönä. Nukun ja pyörin ja katson välillä tv:tä olohuoneen lattialla noin kolmeen neljään ja sen jälkeen menen sänkyyn nukkumaan. En peiton alle vaan otan torkkupeiton mukaan ja nukun/torkun sen kanssa. Tänään nukuin puoli seitsemästä aika hyvin kymmeneen kunnes yläkerran koira alkoi haukkua. Olihan jo tietysti aika nousta ylös.

Turvotus joka puolella kehoa kainaloista alaspäin on pahentunut uuden lääkkeen jälkeen. Ennen joulua sain aamulla saappaat jalkaan vaivatta mutta nyt jalat ovat jo aamulla niin turvoksissa että saan saappaat juuri ja juuri jalkaan. Työpäivän aikana jos käyn ulkona ja työpäivän jälkeen, saappaat jäävät puolisääreen. Jalat ovat todella arat ja vaikka hieron niitä aina illalla (detox jooga) saan apua vain hetkeksi. Hassua on välillä se että saappaat eivät mene jalkaan mutta sormukset melkein tippuvat.
Kaiken ihanuudeksi mahaa turvottaa kaikki. Olo on kuin ilmapallolla. Turvotusta vähentää hiukan jos en syö juuri mitään enkä istu pitkiä aikoja (kaksi tuntia) yhtäjaksoisesti. Katsotaan mitä muutosta ph -ruokavalio tuo tullessaan. Olen jo pikku hiljaa alkanut jättää ruokavaliosta pois esim. kahvin, maitotuotteet ja leivän ja syönyt enemmän kasviksia ja hedelmiä sekä tuorepuristettuja mehuja sekä smoothieita. Toivon että saan uuden ruokavalion avulla poistettua kuonaa kehosta ja olo parantuisi.

Ihanaa alkavaa viikonloppua!

Sunnuntai 4.1.2015

Uusivuosi on alkanut!

Melkein jokainen tekee uudenvuoden lupauksia ja niin tein myös minä. Päätin, että alan huolehtia itsestäni paremmin, liikun enemmän ja monipuolisemmin, syön vielä terveellisemmin, juon enemmän vettä, pyrin nukkumaan ja rentoutumaan enemmän. Työn osalta pyrin siihen. etten tee töitä kuin kahtena iltana viikossa niin, että olen kotona vasta myöhään illalla. Pyrin olemaan edes vähän itsekkäämpi, mikä tuntuu ainakin omasta mielestä hassulta. Pyrin rakastamaan itseäni!

Joulun ja uudenvuoden välipäivinä ja nyt viikonloppuna olen saanut nukuttua taas paremmin. Lähinnä olohuoneen lattialla ja sänkyyn siirryttyäni nukahdan viimeistään aamulla jolloin voin nukkua muutaman tunnin sikeästi ja rauhallisesti. Ainoa huonopuoli on, etten jaksa nousta ottamaan aamulääkettä ja sen ottaminen on jäänyt usein aamupäivään, mutta olen vastaavasti siirtänyt päivälääkkeen ottoa iltapäiväksi. Olo on jo parempi ja silmät alkavat olla taas valkoiset ja kosteammat.

Lääkkeet ovat tehneet tuhoja kehooni. Paino on noussut, turvottaa ja kuona-aineet ovat jymähtäneet rasvakerrokseen niin pahasti, että ei tarvitse paljoakaan koskea esim. reiteen niin pelkkä painallus tuntuu pahalle. Olen kahtena päivänä eilen ja tänään aamulla tehnyt detox joogaa ja lankkua jotta saisin kroppaan jotain liikettä. Tänään kävin myös kävelemässä noin tunnin lenkin. Pitää vain malttaa aloittaa rauhallisesti, niin jaksan tehdä päivittäin edes jotain.

Ihanaa alkanutta vuotta 2015!

Sunnuntai 28.12.

Hui vuosi on aivan lopuillaan!

Eilen kävin lääkärissä ja sain uutta lääkettä nukkumisen avuksi joka samalla on masennuslääke ja lääkäri toivoi, että lääkkeestä olisi myös apua terapian tueksi. Sain miedoimman annostuksen ja siitäkin otan ainakin aluksi vain puolikkaan tabletin, eli vain sen verran, että illalla alkaa väsyttää. Tämän lääkkeen vaikutus pitäisi kestää pitempään kuin aikaisemman lääkkeen, eli unen pitäisi kestää pitempään. Masennukseen en siis tätä lääkettä syö, mutta jo se kohottaa mielialaa niin aina parempi.

Nukkuminen on nyt kaiken a ja o, se täytyy saada kuntoon ja vasta sen jälkeen aletaan tutkia muita oireita jos nukkuminen ei vie niitä pois. Nukkuminen kun vaikuttaa aivan kaikkeen. Samalla otettiin sydänfilmi ihan vain varmistukseksi, ettei tämä kaikki ole vaurioittanut sydäntäni ja saan itselleni rauhan tästä asiasta. Sain lääkärille soittoajan 21.1. jolloin käymme läpi uuden lääkkeen vaikutuksen, nukkumiseni ja sydänfilmin tulokset. Toivottavasti asiat ovat silloin jo paremmin.

Eipä ole apteekista aikaisemmin annettu väärin lääkettä. Jouduin tänään käydä vaihtamassa eilen hakemani uuden lääkkeen. Lääkäri oli määrännyt 15 mg vahvuista ja sain apteekista 30 mg. Ihmettelin kun farmaseutti sanoi oudosti lääkäristä ja hänen määräämästä annostuksesta joka oli ½ – 1 tabletti (15 mg) ja alkoi selittää, että minun kannattaa ottaa vain ¼ tablettia. Onneksi huomasin kotona, että olin saanut väärän paketin ja samalla selvisi miksi farmaseutti oli selittänyt annostusta niin tarkkaan. Sama annostushan se olisi ollut, mutta itse tiedän kuinka tarkkaan näitä asioita valvotaan ja olisihan apteekin saldot mennyt väärin. Onneksi sain vaihdettua paketin oikeaan.

Oikein ihania vuoden viimeisiä päiviä!

Perjantai 26.12.

Viikon päästä on jo uusi vuosi!

Hui kuinka aika on taas mennyt. Olo on ollut kamala. Väsymys on ollut jotain aivan kauheaa. En ole ennen joulua saanut nukuttua kuin kahtena yönä. Kroppa ja pää ovat olleet aivan jumissa ja puuduksissa. Onneksi nyt olen saanut nukuttua ja levättyä sillä olen ollut koko joulun kotona, mikä on tehnyt hyvää, vaikka niin halusin lähteä pois. Matkakuume on silti kova ja katson monta kertaa päivässä lehtoja ja hotelleja.

Huomenna on lääkäri ja saa nähdä olenko yhtään viisaampi kuin tänään. Nukkumiselle ja painonnousulle on tehtävä jotain. Tällä nukkumisella kroppa vain menee enemmän sekaisin enkä saa itseäni kuntoon. Lisäksi on mielenkiintoista nähdä onko lääkitys tarpeen terapian tueksi. Itsestäni tuntuu välillä, että lääkitys voisi olla hyvä, mutta välillä, kun on parempi hetki, niin tuntuu että se olisi turhaa, mutta lääkäri saa päättää. itse olen valmis kokeilemaan ihan mitä vaan että olo paranee. Haluan päästä liikkumaan, mutta tällä hetkellä en jaksa. Hädintuskin jaksan kävellä pitemmän tai jyrkemmän mäen saati että jaksaisin juosta, nyyh! Nyt voi sanoa että tästä alemmaksi ei kunto voi enää mennä eikä energia riitä kuin juuri työn tekemiseen ja aivan pakollisiin asioihin. Jos joku päivä on parempi ja teen ns. extraa se kostautuu seuraavana tai viimeistään sitä seuraavana päivänä. Eli energiaa ei ole tuhlattavaksi.

Rauhallista Tapaninpäivää!

Lauantai 13.12.

Joulukuu! On pimeää vaikka yöllä satoi lunta!?

Tämä pimeys on ollut todella rankkaa. Masennukseen se ei ainakaan auta eikä väsymykseen. Meni monta viikkoa etten nukkunut sängyssä juuri ollenkaan. Ainoat hetken jolloin sain ja saan nukuttua, on olohuoneen lattialla, kun nukahdan kesken elokuvan. Tykkään katsoa TV:tä ja elokuvia kasaamalla olohuoneen matolle tyynyjä ja lisäksi mukava torkkupeitto. Yleensä nukahdan jossain vaiheessa elokuvaa ja herään puoli yhden ja yhden välillä jolloin menen sänkyyn nukkumaan. Sen jälkeen uni on katkonaista tai en nuku juuri ollenkaan, mutta olen saanut nukuttua edes muutaman tunnin. Nyt olen nukkunut kaksi yötä paremmin lokakuun 28. päivän jälkeen. Tuntui hassulta herätä yöllä ja huomata että on nukkunut.

Olen lisännyt D-vitamiinin ja Omega-3 määrää, josko niistä alkaisi kohta olla apua. Käyn lääkärissä joulun jälkeen lauantaina ja silloin käymme läpi labrakokeet joissa otettiin D- ja B12-vitamminit sekä rauta ja sinkki. Haluan että saisin energiaa jostain, ihan mistä vaan. Nyt tuntuu että lisäenergianlähde on ollut suklaa 😀 Kampaajan juttelimme ja mietimme, olisikohan suklaa syynä siihen, ettei hiuksia enää lähde kuin muutama päivässä ja neljässä viikossa hiukset olivat kasvaneet enemmän kuin pitkään aikaan. Olisi kiva jos pääsisin kasvattamaan hiuksiani, jotka on nyt leikattu aivan lyhyiksi.

Kilpirauhaslääkityksen olen pitänyt ennallaan vaikka edelleen tuntuu että pitäisi kokeilla nostaa Liothyroninin päiväannostusta ¼ tabletilla, mutta yritän pärjätä vielä hetken ja seuraan tilannetta. Uuden keuhkoja hoitavan lääkkeen vaikutukset ovat melko pienet, hengitys on vähän helpompaa, mutta tuntuu että se on nostanut verenpainetta ja myös siksi yritän olla nostamatta Liothyronin annostusta.

Lihassärky on helpottanut ja luulen, että osa syy voi olla hapensaannin parantuminen. Tämä on kiva positiivinen muutos, sillä lihassärky alkoi jo haitata normaalia elämää. Jotain kivaa muutosta.

Rauhallista lucian päivää!

Lauantai 22.11.

Talvi on tullut!

Valitettavasti en ole tavi-ihminen, ja tällainen sää masentavat vaikka olisin terve ja tällä hetkellä se masentaa vielä enemmän. Olen yrittänyt katsoa jouluksi matkaa johonkin, ihan mihin vaan, mutta hinnat ovat niin röyhkeät, etten suostu maksamaan kaksinkertaista hintaa normaaliin ajankohtaan verrattuna.

Olo on ollut suorastaan kamala. Lääkitystä en ole muuttanut, vaikka mieli tekisi nostaa liotyroninin päiväannostusta ¼ tabletilla. Täytyy seurata mitä tänään saamani astmalääkitys vaikuttaa oloon ja mieleen. Tiistaina kävin ensimmäisessä puhalluskokeessa ja sain avaavaa lääkettä ja sen jälkeen olo tuntui noin vuorokauden paremmalta, sain happea! Keuhkoista löytyi lievä keuhkoahtauma ja mahdollisesti astma ja tähän sain kokeeksi lääkityksen. Lääkkeen kortisoni voi aiheuttaa sydämentykytyksiä samoin kun liothyronin, eli tilannetta pitää seurata.

Viimeisten kahden viikon aikana myös lihaksia on alkanut särkeä enemmän kuin aikaisemmin. Nyt se on päivittäistä ja kaupungilla kävellessä huomaan, että särky pahenee koko ajan kävelyn aikana kun ennen särky tuli vasta kotona tai palattuani takaisin töihin. Luulen, että jaloista on kaikki lihaksen hävinneet tai sitten se johtuu jostain muusta mitä, ei olla vielä huomattu eikä osattu tutkia. Hienoa yrittää harrastaa hyötyliikuntaa, kun jalkoja särkee ja hengitystä ahdistaa.

Rauhallista viikonloppa!

Sunnuntai 9.11.

Pimeää!

Tämä pimeys ei tee hyvää, haluaisin valoa ja lämpöä!

Olen nostanut lääkärin ”pyynnöstä” keskiviikosta alkaen aamunannostusta ¼ tabletilla enkä ole huomannut minkäänlaista muutosta olossa. Olo on edelleen väsynyt eikä kiinnostus asioihin ole lisääntynyt.

Ahdistaa ja tuntuu että pala kurkussa ja kuristava tunne ovat palanneet. Voiko oikeasti yksi viesti ihmiseltä joka on satuttanut mieltä todella pahasti vaikuttaa näin voimakkaasti? Jos näin on. niin odotan terapialta todella paljon. Haluan tällaisen tunteen pois, sillä aivan varmasti kaikki tällainen vaikuttaa myös kilpirauhasen toimintaan eikä oikeaa annostusta lääkkeille saada millään kohdalleen. Toivon todella, että apu löytyy – jostain!

Ihanaa alkavaa viikkoa!

Tiistai 4.11.

Harmaata!

Nyt alkaa tapahtua! Lääkäri meni hyvin ja saimme monta asiaa hoidettua ja keskusteltua. Sain lähetteen keuhkolääkärille ja terapiaan sekä labraan tarkistuttamaan vitamiinit ja raudan.

Tämän sairauden hoito on vaan niin hankalaa kun moni asia vaikuttaa ja en itsekkään ole osannut kertoa kaikkea. Vaikka lääkäri on todella osaava ja mahtava, ei hänkään tiedä minun elämästä kuin sen minkä itse kerron. Onneksi itse huomaan asiayhteyksiä ja mitä se minuun vaikuttaa ja aika kontrollikäynnillä kerron kaikki omat huomioni.

Kilpirauhasarvot olivat suht ok. THS oli noussut viitteisiin ja saan nostaa lääkitystä tarvittaessa. Ajattelinkin huomenna nostaa aamuannostusta ¼ tabletilla ja katsoa mihin suuntaan olo lähtee kehittymään.

Toivomme että terapia tuo apua yleiseen olotilaan ja käyn terapian puolenvälin aikaan juttelemassa missä mennään ja tarvittaessa saan lääkityksen terapian tueksi. Samalla arvioimme onko tämä valittu lyhytterapia riittävä vai harkitaanko pidempiaikaista terapiaa.

Keskustelimme myös siitä jos astma todetaan. Sen lääkitys saattaa parantaa olotilaani huomattavasti ja poistavan monta muuta ”pientä” häiritsevää oiretta kuten ihoherkkyys ja lihaskivut. Happeahan riittää viimeiseksi ihoon jos sitä sinne enää jää muiden tarpeiden jälkeen. Jaksamisenikin saattaisi kokea huomattavan muutoksen parempaan suuntaan kun happea olisi tarpeeksi. En tietenkään toivo että minulla olisi astma, sillä se on elinikäinen sairaus.

Mukavaa tiistaita harmaudesta huolimatta!

Sunnuntai 2.11.

Hyvää marraskuun alkua!

Olo ei ole ollut paras mahdollinen pitkään aikaan (liian paljon kaikkea), mutta tiistain jälkeen se on ollut todella huono.

Äitini muistutti itsestään tiistai-iltana ja sen jälkeen alkoi syöksykierre huonompaan suuntaan. En ole nukkunut enkä pääse aamulla sängystä ylös, olo on ollut todella ahdistunut ja jopa masennusoireita on ollut havaittavissa, kaikki päivät ovat menneet usvassa. Hengitystä ahdistaa ja kurkkua kuristaa. Olo on todella kamala. Ainoa toivo on tiistain kontrolliaika ja toivon, että saan lähetteen terapeutille ja lääkitys katsotaan uudelleen.

En jaksa enää tällaista oloa! Haluan vanhan elämän takaisin!

Tiistai 28.10.

Lokakuu on lopullaan ja ulkona on ihanan lämmin!

Aika on taas vierähtänyt!

Lääkityksen olen pitänyt samana eikä olo ole muuttunut, kai?!

En tiedä olenko väsynyt, masentunut, ahdistunut vai mikä sillä mikään ei tunnu miltään. En usko että lääkityksen pienentämisellä on merkitystä, ehkä lääkkeet eivät enää tehoa tai jotain muuta on pielessä. Huomenna tai torstaina (olon mukaan) käyn labrassa ja ensi tiistaina on lääkäri.

Paljon on asiaa listattavana ja katsotaan mitä niistä seuraa. Suurimmat on saada lähetteet terapiaan ja astmakokeisiin. Kävin koulutuksessa jossa keuhkolääkäri piti luentoa astmasta ja kauhukseni huomasin, että minulla on kaikki oireet, sekä kaikki ärsykkeet joita olivat listalla laukaisevat hengenahdistuksen ja pahimmassa tapauksessa hengityksen vinkumisen.

Suurin ongelma tällä hetkellä on se, ettei mikään tunnu miltään. Usvaa ja ”puutunutta” oloa on nyt jatkunut kesästä asti. Tuntuu, että se jollain tavalla pahenee pikku hiljaa niin, ettei muutosta oikeastaan huomaa. Siihen vain välillä havahtuu, ettei tunne mitään vaikka normaalitilanteessa pitäisi tuntea jotain. En itke, mikä kertoo jo jotain, nauran kyllä ja hymyilen mutta niistäkään ei tule sitä hyvän olon tunnetta. Olen iloinen ja ”onnellinen” mutta se tunne puuttuu, tunne joka antaa lisää ilon ja ”onnellisuuden” tunnetta. Kaikki tuntuu samalle.

Jaksan tehdä ja saan tehtyä asioita ja haluan tehdä, mutta tuntuu että teen asioita robottimaisesti. Ajatus ja tunne eivät ole mukana. Olenkohan niin lukossa oman vihan, itseni syyllistämisen ja pettymyksen kanssa omaa äitiäni kohtaan, että kroppa on laittanut turvalukituksen päälle. Tämän vuoksi haluan päästä terapiaan, että saisin purettua kaiken ”paskan” joka saastuttaa pois. En halua olla tällainen, tämä joka nyt olen, en ole minä!

Kasvisruokaa syön edelleen ja osaksi vähägluteiinista, mutta vain silloin kun se on järkevää eikä tuota esim. ravintolassa ylimääräistä päänvaivaa muille. Maitotuotteet pitäisi jättää pois, mutta tällä hetkellä ne ovat helpoin ja nopein tapa saada proteiinia. Jotkut kertovat, että ovat saaneet kilpirauhasvaivoihin apua jättämällä gluteiinin ja maitotuotteet kokonaan pois. Ehkä jaksan jossain vaiheessa paneutua tähän asiaan enemmän.

Lokakuun viimeinen viikko on menossa ja kaksi kuukautta tätä vuotta jäljellä. Toivottavasti ensi vuosi on paljon parempi kuin nämä kaksi ovat olleet. Toivossa on hyvä elää!

Ihanaa tiistaita!

Lauantai 4.10.

Iso iso anteeksipyyntö etten ole kirjoittanut uutisia moneen viikkoon!

Kaiken työn, opiskeluiden ja menemisien jälkeenkin olo on ollut yllättävän hyvä. Nyt olen tiputtanut viikko sitten aamulääkitystä ¼ tabletilla. En ole huomannut olossa juurikaan mitään muutosta. Viikolla ehdin varata lääkärille kontrolliajan joka on 4.10.

En tiedä mistä johtuu, mutta tukkaa on lähtenyt lähes tukoittain aina pesun yhteydessä, ja puolet hiuksista joita on jäljellä, ovat menneet poikki. Onneksi nyt kahdessa viikossa on tullut normaali juurikasvu kun edellisellä kerralla tukka ei ollut kasvanut juuri ollenkaan. Olen hoitanut päänahkaa erilaisilla yrttivalmisteilla ja erikois shampoolla ja hoitoaineella. Toivottavasti tämä hiustenlähtö rauhoittuu.

Nukkuminen on selvästi kärsinyt liian vauhdikkaasta elämästä. Olen noin viikon suurimman osan yöstä horroksessa ja nukahdan vasta aamuyöstä tai nukun niin kevyesti, että herään pienimpäänkin ääneen. Olen tosin jättänyt kuukausi sitten pois yhden iltalääkkeen joka rauhoittaa mieltä. Jos vielä alkuviikosta univaikeudet jatkuvat lisään ne takasin lääkeannostelijaan. Tavoitteena on kuitenkin ensi vuonna päästä kaikista tähän sairauteen liittyvistä lääkkeistä eroon.

Olen syönyt kasvisruokaa jo yli kaksi kuukautta ja nyt myös pyrkinyt syömään osan viljatuotteista gluteiinittomina. Niinä päivinä kun en syö gluteiinia olo tuntuu hiukan erilaiselta, paremmalta, masua ei turvota eikä ole sellaista tunnetta joka on ollut vuosia jos syön liian usein leipää tms. Poikkeuksena omaleipomat sämpylät joista ei ole koskaan tullut mitään oireita. Olen tehnyt muutaman omenapiirakan gluteiinittomasta jauhoseoksesta ja voisin melkein sanoa, että nämä piirakat ovat olleet jopa parempia kuin tavalliseen piirakkapohjaan tehdyt. Kannattaa kokeilla 😉

Sain töihin ”sponsoriapuna” tietokoneen ja yritän jatkossa kirjoitella uutisia taas säännöllisesti kun arkirutiinit alkavat selkiytyä.

ihanaa viikonloppua!

Perjantai 12.9.

Ihanaa syyskuun alkua!

Hengissä ja kaikki hyvin 🙂

On ollut todella kova kiire. Elokuun kaksi viimeistä viikkoa meni oman liikkeen avaamiseen liittyvissä asioissa ja muutossa sekä toimistosuunnitteluprojektin kanssa. Kiire on jatkunut syyskuun kaksi ensimmäistä viikkoa. Töitä on ollut enemmän kuin osasin odottaa, mikä on aivan ihana asia. Viime viikonloppuna aloitin vielä uuden opiskelun, ettei aika vaan tulisi pitkäksi 😀

Eilen ja tänään on ollut toimistoprojektin muutto ja alku viikosta illat ovat menneet sitä suunnitellessa. Ensi viikolla on enää viimeistelyä sekä viimeisten tavaroiden oikeille paikoille laittamista ja pienten sisustustarvikkeiden kuten viherkasvien hankkimista. Sitten projekti on valmis ja pääsen kuvaamaan lopputuloksen.

Ihanaa ja aurinkoista viikonloppua!

Torstai 28.8.

Anteeksi taas kerran hiljaiseloni!

Kaikki aika menee uuden liikkeen kanssa ja töitä tehdessä. Muutto on tulevana viikonloppuna ja työt alkavat heti maanantaina. Yritän ehtiä kirjoittaa uutisia syyskuun ensimmäisellä viikolla kun elämä vähän rauhoittuu.

Jostain kummasta flunssakin yrittää muistuttaa itsestään. Onkohan syy sateisessa säässä, liikarasituksesta tai siitä, että olen taas sunnuntaina vähentänyt päivälääkitystä ¼ tabletilla Toivottavasti on vain ohimenevää oireilua.

Ihanaa elokuun viimeistä viikkoa ja viikonloppua!

Torstai 21.8.

Tänään on pitkästä aikaa kesäinen päitä vaikka tuuli on kova.

Arki on alkanut vauhdikkaasti, mutta onneksi energiaa on riittänyt. Iltaisin olen ollut aika väsynyt ja saanut nukuttua ihmeen hyvin.

Sunnuntain aamuannostuksen pienentäminen ei ole tuntunut juuri missään, en ainakaan ole huomannut mitään muuta kuin sen että kasvot ovat olleet useana aamuna turvoksissa. Se tosin johtua myös siitä että olen nukkunut.

Maanantaista keskiviikkoon olen mennyt ja touhunnut aamusta iltaan. Tänään huomaan että haluan vain olla rauhallisesti ja tehdä asioita kotoa käsin. Onneksi se on mahdollista kun niin monen asian voi hoitaa netissä.

Luulen että siirtyminen kasvisruokavalioon on auttanut oireita ja pitänyt energiatason parempana ja olen edelleen tehnyt riittejä aamuisin. Myös sydämentykytykset ovat lähes kokonaan pois. Lauantaina tulee neljä viikkoa siitä kun kotona ei ole ollut edes kalaa. Kaikki kala tai katkaravut joita olen syönyt, on syöty kodin ulkopuolella. Ja olen pyrkinyt välttämään myös maitotuotteita. Kotona on kyllä juustoa jota laitan välillä ruokiin tai leivän päälle jos olen leiponut sämpylöitä. Olen valinnut ulkona syödyt smoothiet niin, ettei niissä ole jogurttia jos sitä ei ole voitu vaihtaa soijajogurttiin ja heraproteiinin olen vaihdattanut aina muuhun proteiiniin. Sämpylöitä tehdessä olen korvannut vehnäjauhon ja täysjyvävehnäjauhon suurimmalta osalta spelttiin. Maanantaina ostin gluteiinittoman leipäkirjan jossa oli monta helppoa ohjetta ja hyviä neuvoja kuinka leipominen onnistuu. Ihan gluteiinitonta ruokavaliota en aio noudattaa, mutta aina silloin kun se ei tuota ylimääräistä vaivaa muille, eli vain kotona. Katsotaan miten nämä muutokset vaikuttavat pidemmällä ajalla oloon ja toipumiseen.

Aurinkoista torstaita!

Sunnuntai 17.8.

Nyt on loma takana ja paluu arkeen alkaa huomenna!

On ollut kiva pitää moneen vuoteen neljä viikkoa lomaa, vain kolme työpäivää koko loman aikana.

Tänä aamuna tiputin Liothyroninin annostusta ¼ tabletilla. Katsotaan miten jaksan ja millainen olo on muutaman päivän päästä. Jos olo on hyvä, niin tiputan viikon päästä päiväannostusta taas ¼ tabletilla. Haluan oikeasti lääkkeet pois ja nähdä millainen olo minulla on pienemmällä lääkityksellä tai jopa ilman lääkitystä. Silmät ovat ainakin paremmassa kunnossa kuin aikoihin. Myös osa uusista oireista, jotka ilmaantuivat loman aikana, ovat helpottaneet. Ainoa mikä on pahentunut, on selluliitti. Reisien sisäosassa ”läski” on jo kipeää, samoin vatsassa. Tämä ei ole hyvä asia ja siksi aioin panostaa kehon puhdistamiseen ja mahdollisimman puhtaaseen kasvisruokavalioon ja syynä tähän on kuona-aineiden kertyminen kehoon ja suurin syy on lääkkeet ja se etten ole jaksanut liikkua.

Keskiviikkona lähdin aamulla ensimmäisellä koneella Osloon kahdeksi päiväksi ja tulin kotiin torstain ja perjantain välisenä yönä. Oslossa kävelin kaksi päivää, yhteensä 18 tuntia. Jalat olivat aika poikki jo ensimmäisen päivän jälkeen, mutta onneksi olin ottanut hyvät kengät mukaan. Viikonloppu perjantai ja lauantai menivät taas tanssiessa ja hyvää musiikkia kuunnellessa. Jalat olivat kyllä kahden päivän kävelyn jälkeen niin poikki, että lauantaina pohkeet olivat jo aivan jumissa. Taas ihmettelin sitä kuinka jaksoin näin monta päivää mennä ja valvoa pitkään. Silti palauduin aamuun mennessä enkä ole ollut yhtenäkään aamuna ”kuolemanväsynyt”. Tämä on jo merkki siitä että voin vähentää lääkitystä lääkärin antamien ohjeiden mukaisesti. Toivottavasti oma kilpirauhassairauteni on ollut vain ylirasituksesta johtuvaa.

Tänään olen vain levännyt ja pessyt pyykkiä. Tehnyt ruokaa ja yrittänyt säätää kelloa normaaliin arkirytmiin, sillä huomenna alkaa arki.

Ihanaa alkavaa viikkoa!

Lauantai 9.8.

Elokuun ensimmäinen on viikko jo mennyt!

Anteeksi etten ole kirjoittanut yli viikkoon. Olen ollut lomalla ja aika menee niin kovaa vauhtia, etten oikeasti pysy perässä. Perjantaina oli työpäivä joka pakostakin palautti päivärytmin ainakin kahdeksi päiväksi.

Olo on ollut parempi ja tiputin Thyroxinin lääkärin määräämälle annostukselle kaksi päivää sitten. Sydän on hakannut koko viikon ja luulen että kyseessä on liikatoiminnasta sillä energiaa on ollut vaikka olo ei ole ollut täydellinen. Tänään otinkin Liothyroninia normaalin annostuksen ja nyt illalla sydän ei ole enää tykyttänyt, huh! Annan tämän annostuksen olla ainakin seitsemän päivää ja sitten tiputan aamuannostusta !/4 tabletilla. Luulen että kilpirauhaseni on alkanut toimia paremmin, koska olen nyt tehnyt kolme viikkoa joka aamu Tiibettiläisiä riittejä. Neljännen liikkeen aikana ei kaulassa tunnu enää niin pahalle ja tämä liike aktivoi juuri kilpirauhasta.
Toinen paremman oloni syy tiibetiläisten riittien lisäksi on siirtyminen kasvisruokavaliolle jolla olen nyt ollut kaksi viikkoa ja aion nyt todella panostaa puhtaaseen ruokaan ja välttää maitotuotteiden ja kananmunien käyttöä joille olen yliherkkä. Toki käytän niitä, mutta vähän enkä joka päivä.

Olo on ollut myös henkisesti parempi, kun viime viikolla tunnustin itselleni tunteeni äitiäni kohtaan. Pystyn jopa sanomaan sana ”viha” ääneen. On ollut paljon helpompi käsitellä tätä ”ongelmaa” ja olen nähnyt monen asian ihan uudessa valossa. Aina se ei ole ollut ”hyvässä valossa”, mutta alku sekin.

Olen myös nukkunut paremmin kun menen nukkumaan vasta yhden kahden aikaan. Ongelma on vain siinä että nukun aamulla lähes kymmeneen. Eli pääsen liikenteeseen vasta puolen päivän jälkeen ja sitten olen taas kotona seitsemän ja yhdeksän välillä.

Olen ollut lomalla nyt kolme viikkoa ja vielä yksi viikko on jäljellä. En ole moneen vuoteen ollut näin montaa viikkoa lomalla 🙂 Olen tehnyt vain kolme päivää töitä. Kotona olen ollut yhden päivän 😀 Keksin jokaiselle päivälle tekemistä ja tuntuu kivalle kun jaksan lähteä liikkeelle ja nauttia kesästä. Viime kesä kun meni työpäiviä lukuun ottamatta divaanilla tai sohvalla maaten enkä pystynyt tekemään yhtään mitään. Ainoastaan pakottamalla itseni sain tehtyä joitain asioita kuten hakea kesäkukkia ja taimia puutarhaan. Niiden hoitamiseenkin minun oli pakotettava itseni ja sitten lepäsin monta päivää. Onneksi se on mennyttä aikaa ja sen ajatteleminen tuntuu kauhealle, miten ihminen voi olla niin loppu.

Tänään löysin kaupasta laatikollisen mustikoita ja vadelmia. Alkuilta on mennyt niitä putsatessa ja nyt on pakastimessa hieno määrä marjoja.

Ihanaa helteistä viikonloppua!

Torstai 31.7.

Hmmm heinäkuun viimeinen päivä!

Päivärytmi on niin sekaisin, etten pysy vauhdissa mukana. Viime ja tämä viikko ovat vain hävinneet, päivät vain menevät ohitse. Osa syy on, että nukun pitkään ja menen nukkumaan vasta kahden kolmen aikaan yöllä, tosin voin nukahtaa välissä sohvalla, mutta kun herään, olen virkeä eikä nukkumaan meno tule kysymykseenkään. Siksi päivät menevät niin nopeasti, ja tuntuu, etten saa paljoa mitään järkevää tehtyä, paitsi työpäivinä.

Energiataso on ollut parempi eikä helle ole haitannut, onneksi, vaan olen nauttinut lämmöstä. Nostin sunnuntaina thyroxinin annostusta ¼ tabletilla. Tiedän että näin ei saisi tehdä ja tunnustan tämän seuraavalla kontrollikäynnillä. Olo oli vain niin kamala enkä keksinyt enää mitään muuta mitä voisin tehdä. Silmätkin ovat jo paremmassa kunnossa. Sunnuntaina tein myös toisen päätöksen. Ryhdyin taas kasvissyöjäksi. Kotiin ei saa ostaa kasvatettua lihaa missään muodossa. Lihaa syön vain ulkona jos mieli tekee ja kylässä jos muuta ei ole tarjolla. Kalaa voin syödä kerran kaksi viikossa. Kananmunia ja maitotuotteita saan syödä, mutta ne eivät saa olla pääasiallinen proteiinin lähde. Tiedän että olen kananmunalle ja maitoproteiinille yliherkkä ja teen uudestaan ruoka-aineyliherkkyystestin viimeistään syksyllä. Tänään ostin hamppuproteiinia smoothieita ja ruoanvalmistusta varten, varmistaakseni riittävän päivittäisen proteiininsaannin.

Tiistaina sain taas niin pahan kohtauksen kun jompikumpi kissoista oli käynyt yöllä ”omimassa” toisen uusista parvekkeelle ostetuista tuoleista. Taas oli niin lähellä, ettei se ollut kissojen viimeinen päivä. Tämä oli jo toinen ”kohtaus” kuukauden sisällä ja tämä tuntui kehossa vielä voimakkaammalta, tärisin kiukusta.
Tiistaina myös uskalsin tunnustaa itselleni tunteeni äitiäni kohtaan ja se on viha. Tämä oli todella kamala tunne ja mietin tätä pitkään enkä keksinyt mitään muuta sanaa kuvaamaan tunnetta paremmin. Tämä on selkeä terapian paikka, koska samalla ymmärsin syyn siihen miksi en parannu vaikka kuinka yritän ja haluan parantua. En halua enää ensi vuonna ottaa neljää kertaa päivässä lääkettä tähän sairauteen. Enkä halua olla tällainen loppuelämääni. En voi auttaa muita kun itse voin pahoin ja se on suuri osa työtäni, auttaa muita, olla läsnä ja kuunnella.

Ihanaa heinäkuun viimeistä iltaa!

Maanantai 21.7.

Miten aika voi mennä näin nopeasti?

Vauhdikas viikonloppu takana ja päivärytmi on aivan sekaisin. Kolme päivää on vietetty festareilla ja kotiin vasta neljän jälkeen aamulla. Tanssittu ja nautittu niin että sillä jaksaa taas monta kuukautta. Ensin ajattelin miten jaksan kolme päivää, mutta kaikki meni hienosti. Ainoa että silmät ovat melko pahan näköiset.

Viikko meni samoissa tunnelmissa kuin aikaisemmatkin. Väsytti ja mieli oli maassa. Olo ei todellakaan ollut sellainen että olisin ollut lähdössä vuoden odotuksen jälkeen innoissani kuuntelemaan ja nauttimaan musiikista. Mieltä masensi lisäksi se, että kävin ostamassa uudet housut ja jouduin ostamaan numeroa suuremmat kuin olin ajatellut. Pienemmät olivat muuten hyvät, mutta vyötärö kiristi niin, etten saanut nappia kiinni, oli pakko ostaa suurempi koko. Eli kroppa menee keskikohdasta vain huonompaan suuntaan.

Nyt alkaa todella vyötärön metsästys keinolla millä hyvänsä. Lokakuun lopussa minulla on lääkäri ja jos siihen mennessä en ole saanut masua pienemmäksi (riittävästi) kysyn lääkäriltä mitä avuksi. Jos en pidä siitä mitä näen peilistä, en voi hyvin. Mielestäni nyt minulla pitäisi jo olla energiaa liikkumiseen ja siihen että saisin vuoden aikana kertyneet kilot pois. Tosin on mukava huomata, että olo on ainakin tällä hetkellä parempi, kun tunnen jaloissa että jotain on tapahtunut. Mietinkin kuntosalikortin hankkimista, mutta ehkä hetken yritän kotina tehdä päivittäin punnerruksia, vatsalihaksi ja lankkua. Lisäksi jos taas pikku hiljaa yritän palata Paloheinään viikon tauon jälkeen. Jos näitä en jaksa tehdä niin turha on maksaa kuntosalikortista.

Ehkä tämä viikonloppu oli tärkeä käännekohta myös siksi että huomasin että minun on aika alkaa taas tehdä elämässä enemmän minulle tärkeitä asioita joista saan hyvän mielen ja energiaa.

Ihanaa alkanutta viikkoa!

Tiistai 16.7.

Koko viikko on ollut ihanan lämmin ja kesäinen!

Olo on edelleen sama. Vaikka vain perjantaina oli työpäivä (ihana sellainen) ja muut päivät olen tehnyt pääosin kivoja asioita, väsymys on ihan uskomaton. Sentään nukahtelen joitakin lyhyitä pätkiä, mutta havahdun pienimpäänkin ääneen, eli käytännössä en nuku. Joka paikkaa särkee ja jalat on levottomat. En pysty pitämään niitä paikoillaan jos istun vähääkään pitempää. Silmät oireilee koko ajan ja olo on flunssainen ehkä enemmänkin tunne, että vettä olisi mennyt nenään, tulee lähes päivittäin. Mieliala vaihtelee surullisen ja masentuneen välillä. Kivoista ja iloa tuottavista asioista yritän nauttia, mutta välillä tuntuu että se on liian väkinäistä, mutta yritän kuitenkin. Yritän olla reipas ja sosiaalinen kun kohtaan ihmisiä ihan siksi että saisin lisää positiivisuutta päivään. Yritän myös nauttia auringosta ja lämmöstä.

Ostin lauantaina kirjan joka kertoo kehoon kerääntyvistä myrkyistä ja niiden aiheuttamista terveysongelmista Kirja on karua luettavaa tämän päivän maailmasta ja länsimaisesta terveydenhuollosta. Oma oloni on niin huono että olen oikeasti kohta valmis kokeilemaan ihan mitä vaan, että saisin itseni kuntoon ja ennen kaikkea terveeksi! Ostin myös suomalaisen lääkärin kirjoittaman kirjan joka käsittelee kilpirauhasta ja kilpirauhassairauksia ja on samalla kirja potilaalle. Tässä kohtaa minun täytyy olla onnellinen, ettei minulla ole edes pientä osaa niistä ulkoisista oireista joita kirjassa on kuvattu. Omat oireeni ovat enemmän henkisiä ja fyysisiä mutta ulkoiset oireet ovat aika lieviä, mutta minulle suuria ja tiedostan tämän piirteen itsestäni.

Tänään kuitenkin päätin taas uuden oireen ilmaannuttua, mikä on selkeä merkki, että olen liian ylirasittunut ja lääkitys ei ole enää riittävä ja nostan päivälääkitystä annostusta kokonaiseen pilleriin. Tiedän että pitäisi levätä ja se on lääkärin ohje, mutta en pysty vain olemaan. Koko ajan on tehtävä jotain, tiedän että sekin on huono merkki, etten voi levätä, olen levoton! Yritän nyt jotenkin taas päästä tästä tilanteesta pois ja tällä hetkellä annostuksen nosto on se helpoin keino.

Paloheinän olen sentään ymmärtänyt jättää väliin, vaikka happi tekisi hyvää, mutta lenkki on liian rasittava. Sen verran olen ollut itselleni armollinen.

Ihanaa keskiviikkoa!

Tiistai 8.7.

Ihanaa kesä on tullut!

Vihdoinkin on lämmintä ja aurinkoista. Suomen kesä osaa yllättää ja onneksi myös positiivisesti.

Olo ei edelleenkään ole paras mahdollinen. En edelleenkään palaudu yön aikana edellisestä päivästä. Jos huilaan, olen entistä väsyneempi. Viime viikolla otin neljänä päivänä suuremman päivälääkeannostuksen, mutta sekään ei auttanut palautumiseen. Energia riitti koko päiväksi, mutta muuta hyötyä en huomannut. Nyt olen taas kiltisti ottanut normaali annostuksen.

Kroppa on ollut niin jumissa, etten ole Paloheinässä halunnut yhtään hölkätä. Välillä tuntuu että jalat menee alta alamäessä jo kävellessä. Syön vitamiineja ja hivenaineita sekä omasta mielestä kuitenkin ihan monipuolisesti, mutta en ehkä kuitenkaan riittävän paljon. Vettä juon ainakin kolme litraa päivässä, eli nestehukasta ei ole kysymys. Nyt olen saanut edes jotenkin nukuttua, vaikkakin pätkissä. En tiedä mitä seuraavaksi voisin kokeilla. Ehkä terapia on oikeasti ainoa tie ulos tästä tilanteesta.

Onnellinen olen kaikesta siitä mitä jaksan tehdä enemmän kuin kuukausi tai kaksi sitten. Vaikka aina siitä ei niin hyvä olo tule, mutta jo se, että haluan ja olen tehnyt jotain, on jo hienoa.

Ihanaa alkanutta viikkoa!

Torstai 26.6.

Hurjaa ajatella että ensi viikolla alkaa heinäkuu ja on näin kylmä.

Olen huilannut koko viikon. Olen kyllä tehnyt töitä kotona, mutta yhtään asiakaskäyntiä ei tälle viikolle ole. Tekee hyvää vain olla kotona. Olo ei kuitenkaan ole muuttunut paremmaksi, palantunne kurkussa on vähentynyt, mutta muuten kaikki on ennallaan. Uutena on tullut palelu, mikä on merkki, että vajaatoiminta on taas lisääntynyt. Tosin olen lisännyt vedenjuontia, mutta toisaalta veden pitäisi virkistää, mutta minulla väsymys on pysynyt vähintään samanlaisena kuin viime- ja edellisellä viikolla. Olen myös ottanut enemmän D- ja B-vitamiineja, mutta ainakaan vielä en ole huomannut niiden vaikutusta, hetkihän siinä menee.

Maanantaina kävin Paloheinässä kävely-hölkällä, ja tänään jos keli sallii, niin olisi aikomus lähteä. Ukkonen on jyrissyt, niin olisi iholle hyvä saada ”raikas ja puhdas” happiannostus. Iho on mennyt huonoon kuntoon, vaikka olen sitä yrittänyt hoitaa. Lääkkeet, unettomuus ja kaikki mitä kevään aikana on tapahtunut, näkyy aivan suoraan karvoissa.

Nyt olen saanut nukuttua keskimmäisen jalkapallo-ottelun aikana, mutta kun menen sänkyyn nukkumaan, niin kunnollista unta ei tule. Nukahtelen ja herään pienimpäänkin ääneen sillä kissat ovat taas liikuskelleet monta yötä. Toivottavasti rauhoittuvat perjantain jälkeen kun on uusikuu. Kissat, varsinkin toinen on kuuherkkä sekä uusi- että täysikuu.

Ihanaa loppuviikkoa!

Maanantai 23.6.

Pääsin kuin pääsinkin jäätelölle, vaikka jäätelö täytyi syödä seisten.

Olo on jo hiukan parempi. Edelleen kuitenkin kurkkua kuristaa ja tuntuu että pala on juuttunut kurkkuun ja väsyttää. Juhannuksena sain nukuttua kahtena yönä aika hyvin, mutta viime yönä en ollenkaan. Olin horroksessa tai valveilla koko yön. Olo on kuitenkin vielä kumman virkeä ja illalla ajattelin lähteä ulkoilemaan jos vain keli ja olo sen sallivat. Lauantaina kävin kävely-hölkällä, jotenkin tuntuu, että se auttaa, vaikka täytyy olla varovainen, ettei rasita itseään liikaa.

Tällä viikolla minulla on vain kotona tehtäviä töitä, eikä siis mitään pakollista menoa mihinkään. Voin levätä päivällä, jos tuntuu siltä.

Ihanaa alkanutta viikkoa!

Torstai 19.6.

Huomenna on Juhannusaatto!

Kesä ei ole vielä edes alkanut, mutta on tässä vielä aikaa kaksi kuukautta.

Viime viikolla mieli oli maassa, mutta tällä viikolla se on ollut pohjalukemissa, lähes samoissa kuin viime kesänä. Sen lisäksi kurkkua kuristaa, väsyttää aivan kamalasti, silti en nukuttua kuin muutaman tunnin. Silmät ovat itkemisen ja valvomisen jäljiltä sen näköiset, ettei ulos voi mennä ennen kuin on tiputellut yliannostuksen kirkastavia silmätippoja ja käyttänyt kaikki mahdolliset keinot väsymyksen hävittämiseksi kasvoilta. Elämä on taas näyttänyt sen karuimman puolen. Siitä on hyvä lähteä taas kipuamaan kohti aurinkoa ja toivoa että tällä kertaa taas hiukan nopeammin.

Toivon että Juhannuksena olisi edes yhtenä päivänä niin lämmin että pääsisin Kaivopuistoon jäätelölle.

Ihanaa Juhannusta!

Perjantai 13.6.

Tänäänkin sataa!

Nyt on elämä hiukan rauhoittunut ja on aika levätä ja pitää hiukan lomaa.

Laskettuani päivälääkityksen määrätylle tasolle, tuli hetken väsymys, mutta nyt voin jo suhteellisen hyvin, ajatellen mitä kaikkea olen touhunnut ja tehnyt.
Työpäivien jälkeen huomaan, etten vielä palaudu ihan yhtä hyvin. Hassua, sillä olen kaksi kertaa käynyt Paloheinässä kävelemässä ja hölkännyt osan matkaa, ja siitä olen palautunut yön aikana. Ilmeisesti hölkkä on niin lyhytkestoista ja lenkit vielä tarpeeksi lyhyitä, ettei kroppa rasitu liikaa.

Mieli on hiukan maassa, en tiedä miksi. Varmaan osa selittyy sateisesta säästä ja osa siitä, etten nyt tiedä mistä aloittaisin tai mistä jatkaisin. Kotona on niin paljon tekemistä. Tai ehkä olen vaan niin väsynyt koko kevään tapahtumista ja muutosta.

Huomenna on koulun päättäjäiset ja sunnuntaina olen töissä. Sen jälkeen lepään kaksi viikkoa ja yritän olla tekemättä kotona mitään suurempaa. Keskityn palaamaan terveelliseen ruokavalioon ja lisäämään ulkoilua, kirjoitan ja käyn kaupungilla. Se on minulle lomaa!

Ihanaa vaikkakin sateista viikonloppua!

Sunnuntai 1.6.

Kesäkuun ensimmäinen päivä!

Muutto on takana. Viimeiset kaksi viikkoa ovat olleet todella rankkoja. Olen jaksanut sisulla, tahdonvoimalla ja ”yliannostuksella” Liothyroninia. Voimat ovat iltaisin olleet niin vähissä, etten ole aina ollut varma jaksanko seuraavan päivän. Joka aamu kuitenkin heräsin uuteen päivään, uusin voimin. Tiistaina 27.5. romahdin, itku tuli kun tekemättömiä asioita oli vielä liian paljon ja tunsin itseni riittämättömäksi, vaikka tiesin ylittäneeni voimavarani jokaisena päivänä. Olin keskiviikkona suorastaan ”zombie” ja puolen päivän jälkeen ei auttanut kun tulla uuteen kotiin lepäämään. En vain enää jaksanut, kyyneleet tulivat väkisin silmiin jokaista tekemätöntä asiaa katsoessani. Lepo auttoi ja torstaina jaksoin taas koko päivän sillä voimalla, että tiesin että perjantaina illalla kaikki on ohi.

Nyt olen levännyt kaksi päivää ja yrittänyt vähän laittaa kotia kuntoon. Olen myös tiputtanut Liothyroninin päiväannostusta lääkärin annostuksen mukaiseksi. Katsotaan miten jaksan pienemmällä annostuksella seuraavat kaksi ja puoli viikkoa.

Ihanaa alkavaa viikkoa!

Maanantai 19.5.

Ihanaa aurinkoista maanantaita ja alkavaa viikkoa!

Muuttopuuhat ovat käynnistyneet ja kaikki mahdollinen aika on varattava siihen. Talo täytyisi saada pakattua perjantaihin mennessä. Kissat ja kaikki pakolliset päivittäiset tavarat muuttivat jo eilen uuteen kotiin ja ensimmäinen yö meni todella rauhallisesti.

Olo on jo parempi. Kaksi viikkoa meni siihen että korotettu päiväannostus alkoi vaikuttaa kunnolla. Nyt kun jaksan kaksi seuraavaa viikkoa pakata, purkaa ja siivota talon niin sen jälkeen voin keskittyä lopputyön tekoon johon minulla jää reilu viikko. Seitten vielä luentomateriaalin teko kesäkuun luentoa varten johon jää taas reilu viikko. Sen jälkeen alkaa loma.

Yritän ehtiä kirjoittaa aina välissä kuulumisia.

Ihanaa kesäistä viikkoa!

Maanantai 12.5.

Sataa!

Olo on mennyt huonompaan suuntaan sen jälkeen kun aloin ottaa normaalia päiväannostusta Liothyroninia. Päätä on vihlonut/särkenyt lähes joka päivä, lihaksia särkee enkä palaudu yön aikana edellisen päivän siivoamisesta tai edellisen illan töistä, aamuisin olo on ollut kuin jyrän alle jääneellä. Illalla olen alkanut taas palella ja ääreisverenkierto on ollut ajoittain todella huonoa, niin että olen joutunut lisäämään iltaisin vaatetusta ja käyttämään yöllä sukkia ja pitkähihaista paitaa. Ajatus ei luista eikä päässä ole muutenkaan niin selkeä ”olo” ja olo on ajoittain sumuinen.

Päätin eilen sunnuntaina, että otan suuremman päiväannoksen Liothyroninia kunnes kaikki muutot ym. on ohitse, eli vielä noin kuukauden ajan. Muuten en jaksa kaikkea ja pahimmassa tapauksessa uuvun taas huonoon kuntoon.

Sateisesta säästä huolimatta, ihanaa alkanutta viikkoa!
Torstai 8.5.

Voisi tulla aurinko ja lämmittää!

Nyt olen kiltisti ottanut päivällä määrätyn annoksen Liothyroninia ja huomaan ettei olo ole niin energinen ja illalla nukkumaan mentäessä palelee. Mutta kai tämä tästä kun muut asiat alkaa pikku hiljaa kääntyä paremmaksi.

Hiukan, voisiko sanoa, huolestuttavaa oli se kun välittäjältä tuli maanantaiaamuna ilmoitus, että uudet asukkaat ovat peruneet sopimuksen. Olin kai niin väsynyt ettei tuntunut missään, vaikka tiesin että samaa näyttörumba on taas edessä, siivoukset ja kissojen piilottamiset. Keskiviikkona oli uusi näyttö yhdelle pariskunnalle ja en todellakaan jaksanut siivota kuin pakolliset. Orvokit kävin ostamassa ovenpieleen vähän kevättä ja viihtyisyyttä tuomaan.

Vähän toukokuun loppu ja kesäkuun alku hirvittää. Kalenterissa oli juuri aika kynsihuollolle ja toivottavasti kampaajalle käy sama päivä. Lääkärin ”määräyksestä” olen yrittänyt olla miettimättä ja pohtimatta asioita ja yritän päästää irti niistä asioista joille en voi nyt tehdä mitään. Eli yritän todellakin mennä päivä kerrallaan, mutta se on vaikeaa. Silti selaan kalenteria pari kertaa päivässä ja mietin miten ehdin tehdä kaikki. Sitten laitan kalenterin kiinni ja sanon itselleni ”kaikki hoituu ajallaan, silloin kun niiden täytyy hoitua, älä murehti!”.

Rauhallista loppuviikkoa!

Lauantai 3.5.

Ihanaa toukokuun alkua!

Vapun lepäsin niin kuin päätin. Siivosin ihan vähän, koska kissa oli oksentanut ja se piti siivota pois. Samalla pyyhin vähän seiniä, ihan vain vähän.

Perjantaina oli lääkäri. Labrakokeiden arvot olivat ”suht ok”, mutta lääkäri näki heti, että arvot ja vointi kohtaa. Lääkitystä jatketaan kuitenkin samoilla annostuksilla, paitsi etten saa buustata itseeni energiaa suuremmalla päiväannostuksella kuten olen nyt tehnyt. Siinä kohtaa tulee hiukan annostuksen alasajoa.

Liikunnan ja muunkin jaksamisen suhteen minun täytyy olla ”armollinen” itselleni enkä saa vaatia itseltäni liikaa, edes silloin kun on hyvä päivä ja energiaa olisi riittävästi. Täytyy mennä jaksamisen mukaan ja muistaa levätä.
Samoin täytyy olla ”armollinen” itselleen vastoinkäymisiä kohdatessa (itkunpurkaukset ja masentunut olo vastoinkäymisten jälkeen). Näihin minun asioihin pitäisi alkaa suhtautua eri tavalla. Lääkäri sanoi, että stressi ja uupumus ovat jatkuneet niin pitkään, että tällaiset reaktiot ovat jo lähes sisäänrakennettuja, samoin itseltä liikaa vaatiminen on minulle suuri ongelma. Jossain vaiheessa avuksi on ehkä otettava psykoterapia, sillä nämä asiat voivat olla parantumiseni este.
Kävinkin heti ostamassa kaksi kirjaa ”Kehon ja mielen yhteys, stressinkäsittelyn työkirja” ja ”Armollinen itsekuri”. Yritän näillä ainakin päästä alkuun sillä psykoterapia ei minua houkuta.

Positiivista oli se, että toipuminen on nyt lähtenyt käyntiin. Nyt vain rauhallisesti päivä kerrallaan ja itseään kuulostellen.

Jos mitään takapakkia olossa ei tapahdu enkä tunne tarvitsevani lääkärin apua lääkkeiden annostukseen (saan tiputtaa aamuannosta ¼:llä jos tuntuu että alkaa olla liikatoiminnan oireita) seuraava kontrollikäynti on marraskuussa ja sitä ennen taas labra. JEEE!

Ihanaa viikonloppua!
Tiistai 29.4.

Tänään oli taas viileämpi päivä, mutta ihanan aurinkoinen.

Niin siinä sitten kuitenkin kävi että pankin papereissa oli yksi virhe. Onneksi sen voi korjata ja vaikka siitä ei mitään ongelmaa olisi tullut, mutta virhe kuitenkin. Vaikka kävimme kaikki paperit läpi, en huomannut tätä virhettä, mutta silmäni rekisteröivät sen. Lauantai-aamuna asia vain pompsahti mieleen, en tiedä oliko syy jo alun perin huonosti alkaneen aamun, vai minkä, mutta sen jälkeen päivä oli pilalla ja sain pitkästä aikaa itkukohtauksen. Vielä tämä kaiken sen aamuisen kasvojen turvotuksen ja roikkuvien silmäluomien lisäksi, se vain oli liikaa.

Kouluun piti kuitenkin lähteä ja koko päivä tuntui todella rankalle. Vaikka aihe oli sellainen jota olin odottanut, ei sekään saanut mieltäni paranemaan, tämä oli huono juttu. Tiesin että nyt olen touhunnut liikaa ja miettinyt ja suunnitellut sekä aikatauluttanut asioita ja tiesin että sunnuntai menisi siivotessa samoin maanantai, sillä maanantaina oli näyttö. Onneksi viimeinen, sillä uudet asukkaat löytyi, nimiä ei vielä ole papereissa, mutta he ovat tehneet suullisen sopimuksen. Tämä tietysti helpottaa oloa, ja he haluavat muuttaa heti 1.6.

Perjantaina on lääkäri, ja tiedän jo etukäteen, etten saa väsymystäni siihen mennessä pois. Jos kerron rehellisesti kaiken mitä olen tehnyt, saan moitteita.
Toivottavasti saan levättyä vappuna enkä ala pestä ikkunoita tms. vaan nauttisin rauhasta ja olemisesta, mutta tiedän jo, etten pysty koska tekemistä on liian paljon. Toivottavasti juhannuksena en edes muista millaiset edelliset kaksi ja puolikuukautta olen jättänyt taakseni 😀

Ihanaa ja rauhallista vappua!

Perjantai 25.4.

Anteeksi etten ole ehtinyt kirjoittaa uutisia!

Pääsiäinen ja koko sen jälkeinen aika on mennyt hurjaa vauhtia.

Perjantaina (18.4.) kävin ensimmäisen kerran syömässä jäätelöä Kaivopuistossa. Se oli kesän avaus. Muuten pääsiäinen meni lähes kokonaan siivotessa ja lauantai kauppoja kierrellessä (osaksi lopputyötä varten). Tiistaina lähdin ”minilomalle” Tukholmaan ja lepäsin, söin ja kävelin.

Kuinka sitä voi olla niin suorittaja tyyppi ja haluaa kontrolloida kaikkea eikä anna itselle ”lupaa” levätä? Heti kun olo on ollut sen verran hyvä, että on jaksanut tehdä vähän enemmän kuin aivan pakolliset asiat, nämä kaksi ominaisuutta palaa takaisin. Pahimpina aikoina ärsytti kun ei jaksanut eikä pystynyt tekemään oikeastaan mitään. Mutta ärsytyskään ei aina häirinnyt, koska oli niin poikki ja puutunut ettei asioilla ollut oikeastaan väliä. Jälkikäteen ajatellen tunne oli ”hyvä” ja ”vapauttava”, sillä mitään suurempaa vahinkoa ei tapahtunut. Miksi en nyt pysty ajattelemaan niin, ettei kaiken tarvitse olla niin täydellistä ja kontrolloitua. Siitä tulee stressi!

Onneksi uuden kodin loppukauppa on nyt tehty. Siitäkin ajattelin siihen asti, kunnes nimet ovat papereissa, että jotain voi vielä mennä pieleen jos joku/jotkut eivät ole hoitaneet omia tehtäviään.

Onneksi viikon päästä on lääkäri. On taas niin monta kysymystä vaille vastausta.

Ihanaa ja aurinkoista viikonloppua!

Tiistai 22.4.

Kirjoitan seuraavankerran torstai-iltana tai perjantaina.

Vaihtia on riittänyt koko pääsiäisen, vähän liiaksikin ja nyt on aika levätä muutama päivä.

Ihanaa ja aurinkoista alkanutta viikkoa!

Torstai 17.4.

Huhtikuu yli puolenvälin!

Aika menee aivan liian nopeasti. Toisaalta kiva kun kesä tulee ja pääsee merenrannalle syömään vaikka jäätelöä 😀

Tiistaina kävin aamulla labrassa, kuten lupasin ja lääkäri soitti eilen iltapäivällä, mutta en ehtinyt vastata ja hän laittoi tekstarin, jossa kertoi että arvot ovat aika ok, pyysi kuitenkin varaamaan kontrolliajan sillä haluaa kuulla minun vointini, lääkitystä jatkan samalla annostuksella. Sain ajan lääkäriin 2.5. 🙂

Olo on ollut melko hyvä ja olen nukkunut hyvin, kunhan en herää mihinkään. Monena aamuna olen herännyt vasta kellonsoittoon. Uutta on se, että olen virkeä kun herään. Ilmeisesti tietynlainen stressitaso on laskenut. Osa syy saattaa olla tulevaisuudensuunnitelmat ja se että näkee joka päivä lisää mahdollisuuksia, mikä on ihana tunne, ja ennen kaikkea, että olisi ”työpaikka” mihin mennä vaikka se onkin oma liiketila. Aivan varmasti myös muutto uuteen kotiin, ja se, ettei tarvitse huolehtia omakotitalon kunnossapidosta ja kustannuksista helpottaa asiaa.

Pääsiäisen otan rauhallisesti vaikka huomenna on tapaaminen ja maanantaina käyn tekemässä yhden työn joka on myös samalla kyläreissu. Ensiviikon lomailen ja kerään voimia toukokuulle 😉 Kirjoittelen toki uutisia sillä en lähde mihinkään pitkälle.

Ihanaa ja rauhallista pääsisäistä!

Tiistai 15.4.

Uutisia kirjoitan torstaina aamupäivällä, mutta tänään kävin aamulla labrassa niin kuin lupasin ja huomenna lääkärin pitäisi soittaa.

Huomenna on siivouspäivä, sillä iltapäivällä kaksi pariskuntaa tulee katsomaan taloa 🙂

Ihanaa tiistai-iltaa!

Perjantai 11.4.

Ihanaa kuinka keväinen viikko on ollut.

Viikko on taas vierähtänyt hurjaa vauhtia ja päivät ovat vain hävinneet johonkin. Viikon aikana olen saanut paljon tehtyä vaikka vointi on ollut vaihteleva. Energiaa on riittänyt, mutta muuten mieli on ollut välillä maassa ja välillä taas iloinen. Osasyy saattaa olla auringossa.

Riittejä olen tehnyt joka aamu. En tiedä miten riitit ovat vaikuttaneet mielialaan, mutta keho on tykännyt. Vaikka liikkeet ovat helppoja eikä niissä tarvitse voimaa, tunnen jo käsissä kuinka olkapäiden liikkuvuus on parantunut. Kurkku tuntuu joinain päivinä ikävältä, mutta teen kaikki toistot siitä huolimatta.

Josko ensi viikolla saisin itseni aamulla labraan. en tiedä miksi sinne meneminen on tällä kertaa niin vaikeaa. Sehän on vain normaali kontrollikäynti. Jos tuloksissa on jotain outoa, niin lääkitystä muutettaisiin ja oloni voisi taas parantua, mutta siltikään en saa mentyä. Jos nyt kirjoitan että tiistaiaamuna on mentävä, niin sitten on mentävä.

Ihanaa keväistä perjantaita!

Lauantai 5.4.

Ihana aurinkoinen lauantaipäivä!

Olo on jo parempi, vaikka energia on jäänyt johonkin matkan varrelle. Menee taas hetki, että saan levättyä kaiken rasituksen pois.

Olen perjantaina ja tänään lauantaina tehnyt Tiibetiläisiä riittejä (julkaisen ohjeet lähipäivinä) ja torstaina venyttelin illalla yli puoli tuntia. Kroppa on niin ”romuna” ja varsinkin nämä fyysiset oireet huolestuttavat minua, niin päätin kokeilla vanhoja oppeja (riittejä) koska jooga ei tunnu vielä hyvälle, sillä notkeus ja joustavuus ovat tipotiessään. Eilen liikkeet tuntuivat hyvälle ja tänään aamulla tunsin kuinka energia alkoi virrata kehossa. Yksi liike stimuloi myös kilpirauhasta ja tämän liikkeen jälkeen sain yskänkohtauksen, tiesin että jotain hyvää on tapahtumassa. Riiteistä tulee jälleen osa aamurutiineja ennen aamupalaa.

Torstaina minulla oli tapaaminen koskien tulevaisuuttani ja työtäni. Olen miettinyt asiaa helmikuusta asti ja silloin sovittu tapaaminen peruuntui sairastumiseni vuoksi. Nyt sovimme uuden tapaamisen ja kaikki tuntuu edelleen hyvälle. Tämä tietysti kohentaa mielialaa. Päätös on jo 99 %, mutta vielä on mietittävä oma jaksaminen. Tiedän myös sen, etten voi jatkaa näin, ja säännöllinen elämä ja työ antaisivat turvaa ja rytmin elämään, vaikka samalla myös lisääntyvän huolen yrittäjänä. Riskejä on kuitenkin otettava.

Ihanaa lauantai-iltaa!

Keskiviikko 2.4.

Huhtikuu on alkanut, ihanaa!

Tänään on lepopäivä. En siivoa enkä touhua mitään ylimääräistä.

Vielä viime vuonna sairastuin flunssaan ja olin kuoleman väsynyt rasituksen jälkeen. Onneksi nämä oireet ovat ohitse. Nyt huomaan, että kroppa alkaa oireilla fyysisesti liikarasituksesta. Tällä kertaa oireet tuli jalkaan ja kantapäähän.

Olen ottanut päivälääkitystä ¼ enemmän kuin lääkärin ohje on, mutta en huomaa enää samanlaista vastetta kuin vielä viime viikon alkupuolella. Huomaan selvästi energiatasoni laskeneen ja esim. lauantaina koulussa huomasin, etten jaksa olla niin sosiaalinen kuin aikaisemmin. Tämä on selvä merkki ylirasituksesta.
Myös nukkuminen on ”koiranunta”, vaikka välillä saatan nukahtaa muutamaksi tunniksi ja jos herään, niin en nukahda heti ja mikä pahinta, edelleen alan heräillä neljän jälkeen.
Tämä ei ole hyvä asia, sillä lääkäri on huolestunut nukkumisestani, koska sen olisi jo pitänyt parantua huomattavasti. Tämä vain johtaa siihen, että lääkäri määrää minut kohta ”hoitoon” jossa stressitaso saadaan laskettua, eli psykologille tms. stressinhallintagurulle.

Itseäni ehkä eniten harmittaa oman kropan muuttuminen (negatiivisesti). Lääkkeet turvottavat ja keräävät kuona-aineita (selluliittia) kehoon ja unettomuus vanhentaa ja kerryttää rasvavarastoja ja vaikuttaa monella muullakin tavalla ihmiseen negatiivisesti. Edes veden juonti, nestettä poistavien yrttiteiden juonti eikä aineenvaihduntaa lisäävän ”eliksiirin” juonti auta näihin ongelmiin.
Liikuntaa en pysty juurikaan harrastamaan, kun hengitys alkaa ahdistaa pienemmästäkin rasituksesta ja pulssi hakkaa toista sataa, jalat menevät voimattomaksi ja välillä myös puutuvat. Pystyn kävelemään ainoastaan kaupungilla, koska sillä pysähdellään liikennevaloissa ja vauhti on hidasta. Joskus hengitys alkaa ahdistaa myös kaupunkikävelyllä, mutta siihen voi olla syynä ilmanlaatu, katupöly ym.

Elimistö on aikamoisessa stressi- ja myrkytystilassa. Nyt sinne työnnetään neljä kertaa päivässä viittä eri lääkettä, välillä myös särkylääkkeitä, kun ennen sain viedä vanhentuneet särkylääkkeet takaisin apteekkiin.

Ihanaa aurinkoista kevätpäivää!

Keskiviikko 26.3.

On ollut niin upeat ilmat, ettei voisi uskoa, että maaliskuu on vasta lopuillaan.

Huh nyt tuntuu, että päivät vaan hujahtavat ohi. Vauhtia on niin paljon, ettei meinaa ajatus enää pysyä perässä. Alkaa pikkuhiljaa oma itseni taas tulla esiin. Vaikka touhuan paljon kaikenlaista, väsymys tulee vasta illalla kun alan nukkumaan. On ihana nukahtaa kun muistaa kuinka vaikeaa välillä oli mennä nukkumaan kun tiesi ettei uni tule. Yöllä kyllä herään edelleen, mutta nukahdan aika nopeasti uudelleen. Aamulla herään viiden aikaan ja olen aivan virkeä vaikka olisin nukkunut vain kuusi tuntia. En kuitenkaan halua nousta niin aikaisin, vaan yritän nukahtaa uudelleen ja nousen seitsemän aikaan ylös.

Huomaan selkeästi, että energiat palautuvat päivä päivältä ja olo tuntuu paremmalta.
Muutamana päivänä otin ¼ enemmän päivälääkettä kuin oli annostus (en jaksanut puolitella ja vielä puolitella) ja huomasin kuinka suuri ero sillä pienellä murusella on. Nyt olen ottanut taas kaksi päivää normaalin päiväannoksen ja huomaan, etten illalla ole ihan niin energinen. Silti jokin vielä ”mättää” koska pää ei ole vielä ”kunnossa”.

Keskiviikko on mennyt koko päivä maalauskotitehtävien parissa. suoranaista väriterapiaa. Muuta en ole sitten ehtinyt kun syödä. Siivoaminenkin jäi tältä päivältä väliin 😀

Tiistai alkoi englanninopiskelulla ja sitten kaupan kautta kotiin. Tein hiukan koulutehtäviä ja söin. Sen jälkeen lähdin hierojalle. Illalla energiaa riitti ja kuvailin tuotteita myyntiin ja tein ruokaa. Siihen se ilta hurahti.

Maanantai olin kotona ja yksi asiakaskin tuli siinä välissä käymään. Silmät sikkurassa tarkastin vielä viime vuoden kirjanpitoa ja kilometrejä

Sunnuntai meni lähes koko päivä siivotessa ja tavaroita hinnoitellessa ja pakatessa kirpputorille. Nyt on jo enemmän tavaraa vietävänä kuin mitä autoon mahtuu yhdellä kertaa, eikä tässä ole vielä vaatteita mukana.

Lauantai meni koko päivä yhdistyksen 20 v, juhlissa.

Perjantai 21.3.

Aurinko paistaa ja räystäät tippuvat!

Perjantai alkoi heti aamusta jo ennen aamupalaa siivouksella. Aamupalan jälkeen jatkoin siivousta ja imuroin sisääntulokerroksen ja pyyhin lattiat kahdesta kerroksesta. Huominen menee koko päivä vuosijuhlassa, niin jatkan siivoamista taas sunnuntaina. Sunnuntaina täytyy muistaa täyttää roska-astia, kun maanantaina on tyhjennys.

Tällä viikolla olen pitkästä aikaa huomannut, että nestettä kerääntyy kehoon, vaikka juon vettä ja teetä jonka pitäisi poistaa nestettä. Jalat ovat taas aivan kauhean näköiset. Hierojalla käynti auttoi vain sen päivän. Pitäisi muistaa ja ”ehtiä” tehdä jalkakyykkyjä samalla kun aamupuuro on mikrossa. Se saisi nesteet liikkeelle olon kevyemmäksi.

Onneksi olo on muuten jo parempi 🙂

Ihanaa viikonloppua!

Torstai alkoi kauppareissulla. Oli hassua mennä kauppaan heti aamusta, mutta muuten se olisi taas jäänyt väliin.

Flunssa on helpottanut, enää tarvitsee niistää vain muutamia kertoja päivässä ja nenäsumutetta laitan vain iltaisin ennen nukkumaanmenoa.

Muuten olo on energinen ja touhuan koko ajan jotain.

Keskiviikko 19.3.

WAU mikä aurinkoinen aamu!

Viikonloppu meni aika lailla siivotessa. Ulos ei tehnyt mieli, kun lunta satoi perjantain ja lauantain välisenä yönä. Sunnuntaina oli kyläreissu, oli ”varaisän” syntymäpäivät.

Nyt kun flunssa on alkanut helpottaa, energiaa on ihan eri tavalla. Olen siivouksen lisäksi saanut tehtyä monia muitakin asioita. Olen käynyt varaamassa kirppispöydän, käynyt vaatteita läpi joita aion viedä myyntiin (niitä on jo aikamoinen määrä), keittiöstä olen katsonut jo ylimääräisiä tavaroita myyntiin, käynyt keskellä päivää kylässä,  ja siivonnut 😉

Nyt tuntuu, että uusi annostus alkaa toimia. Teen asioita ihan eri mielellä ja eri energiatasolla kuin aikaisemmin. Eilinenkään päivä kaupungilla räntä- ja raesateessa ei haitannut. Ja silti hoidin vielä kotimatkalla muutaman asian, jotka olisin jättänyt vielä kuukausi sitten tekemättä ja siirtänyt ne seuraavalle kaupunkipäivälle, vain siksi, että olisin halunnut nopeasti kotiin.

Ihanaa aurinkoista keskiviikkoa!

Perjantai 14.3.

Hurjaa kuinka viikot vain hujahtavat ja huomaa että taas on perjantai.

Viikko on ollut aika kiireinen, mutta hienosti olen jaksanut tehdä kaikki ja vielä tälle päivälle jäi energiaa siivoukseen.

Flunssainen olo jatkuu ja eilen kävin ostamassa kaksi erilaista nenäsumutetta, jos vaikka saisin poskiontelot niillä kuntoon.

Huomasin lähes kauhukseni, että verenpaineen mittaus on flunssan aikana jäänyt vain muutamaan kertaan. Kahdella kertaa luvut ovat olleet kohtuulliset (alapaine alle 90) mutta yhden kerran alapaine oli 100. Uskon tämän johtuvan flunssasta, yskimisestä ja niistämisestä. Onneksi aletaan olla voiton puolella.

Mittasin nyt samalla kun taas muistin. Yllätys kaiken siivoamisen ja viikon kiireiden jälkeen mittari näytti 124/66 ja pulssi 60 ja uusinta mittaus 130/77 pulssi 68 mikä kuulostaa jo paljon paremmalta kuin ensimmäinen mittaus. Toivottavasti kaikki alkaa nyt mennä vauhdilla parempaan suuntaan. Nyt tuntuu että lääkitys tehoaa ja uusi annostus on hyvä. Mutta odotan edelleen parantumistani, silloin tiedän todellisen oloni.

Ihanaa viikonloppua!

Maanantai 10.3.

Loma on vietetty ja on aika palata arkeen.

Uusi annostus tuntuu vaikuttavan. Vaikka olo on flunssan vuoksi edelleen väsynyt ja tukkoinen, olen jaksanut tehdä asioita ja innostua uusista. Flunssa ei ole vienyt kaikkia voimia.

Nyt odotan innolla parantumistani, niin näen todellisen vointini, mutta parempaan suuntaan ollaan menossa.

Ihanaa alkanutta viikkoa!

Tiistai 4.3.

Maaliskuu on alkanut!

Sunnuntaina aloin ottaa aamulla korotettua annostusta Liothyronia. En osaa sanoa onko vaikutus millainen sillä olen ollut flunssassa lauantaista saakka. Olo on todella kummallinen ja on vaikea sanoa onko kuumanaallot lääkkeestä vai flunssasta 😀

Viime viikko meni niin vauhdikkaasti, että huh! Sattui ja tapahtui kaikenlaista. Vaikka välillä tuntui että lamaantuu kaiken keskellä, jaksoin silti hienosti hoitaa kaikki luvatut asiat ja paljon muuta. Ja kaikki tämä energia on vain yhdistelmälääkityksen ansiota. Ainoa huono asia on, etten ole nukkunut viikkoon kun yhtenä yönä niin, että tunsin nukkuneeni. Suurimman osan ajasta olen ”horroksessa” ja neljän jälkeen olen vain silmät kiinni ja odotan että kello soi.

Edellisen annosnoston jälkeen en huomannut juurikaan eroa, mutta se saattaa olla myös siitä että flunssa oli jo tuloillaan. Kun saan itseni terveeksi osaan sanoa onko tästä tällä kertaa suurimmasta annostuksesta tullut apua olooni. Minun pitäisi mennä labraan kaksi viikkoa suurimman annostuksen aloittamisen jälkeen tai kun olo on tasaantunut. Luulen että joudun flunssan vuoksi odottamaan labraan menoa kuun loppuun. Haluan että tulokset olisivat mahdollisimman vertailukelpoiset aikaisempiin. Se auttaisi löytämään nopeammin oikean annostuksen lääkkeille.

Hyvää laskiaistiistaita!

Maanantai 24.2.

Viikonloppu takana!

Maanantai Tänään olen taas pessyt koko talon lattiat 😀 ja lukenut 5:2 dieetin tiivistelmän.  Tehnyt kotitehtävät ja huilannut, silti päivää on vielä paljon jäljellä. Ehkä se uusi annostus auttaa? Seuraavan kerran korotan aamuannostusta sunnuntaina, sillä loppu viikko minulla on menoa ja sunnuntai on ainoa päivä jolloin saan olla ”rauhassa” vaikka jotain oireita tulisikin.

Sunnuntaina taas reippaasti asuntoesittelyihin ja ensimmäinen oli heti klo 12. Iltapäivän ja illan hoidin alkavaa flunssaa, mutta onneksi taisin saada säikytettyä sen pois.

Lauantai meni kaupungilla ja ilta konsertissa. Sainpahan liikuntaa, kun lähes kuusi tuntia tuli tanssittua. Jalat olivat aika poikki ja täytyy sanoa, että uni tuli kun sain pään tyynyyn.

Perjantai meni kotona koulutehtäviä tehdessä ja siivotessa. Onneksi saan taas siivottua ja minulla on siihen aikaa. Välillä työ vei kaiken ajan enkä voinut edes ajatella siivoamista kun matkoineen työpäivä saattoi kestää 12 – 15 tuntia, eikä taukojakaan aina ollut. Kotona ehdin vain kääntyä. Kun tätä samaa jatkui viikosta ja kuukaudesta toiseen, vaikka välillä oli vapaapäiviä, en voinut edes ajatella siivoamista. Olin niin poikki, että joko lepäsin tai hoidin asioita tai itseäni (hieronta, kampaaja, ripsi- ja kynsihuollot ym.). Silti sain palautetta, ettei minulle saanut aikoja, sanoi henkilö joka itse teki kuuden tunnin päiviä.

Perjantaina korotin Liothyronin päiväannostusta, enkä ole juurikaan huomannut muuta eroa kuin sen että uniongelmani ovat pahentuneet, olen suurimman osan yöstä ”horroksessa” ja välillä torkahtelen. Tätä uniongelmaa on nyt jatkunut kohta kuukauden.

Torstai meni töitä tehdessä. En ehtinyt muuta kuin käydä illalla kaupassa ja päivä oli ohi.

Ihanaa alkanutta viikkoa!

Keskiviikko 19.2.

Olo on kuin sähköhammasharjalla. Kun akku on täynnä virtaa riittää ja jonkin ajan kuluttua harja alkaa ”hyytyä”. Sitten taas ladataan… Lääkkeet alkavat selvästi vaikuttaa.

Aamupuuhien jälkeen iski siivousvimma ja pesin yläkerran kylpyhuoneen. Samalla pesin yläkerran lattiat. Kävin vielä läpi kaappeja ja laatikoita ja sain kasaan iso pussillisen roskia.

Alun perin tänään piti tehdä luentomateriaalia ja käydä kaupassa, mutta lounaan jälkeen aloin viimein tehdä luentomateriaalia johon menikin sitten koko iltapäivä. Kyllä kaapissa on jotain ruokaa 😀

Nyt huomaan hyvin kuinka energia lisääntyy aina lääkkeenoton jälkeen. Valitettavasti tämä tapahtuu myös illalla, vaikka otan eri lääkkeitä kun aamulla ja päivällä. Iltalääkkeistä kehden pitäisi olla sellaisia jotka rauhoittavat varsinkin päätä ja auttavat rauhoittumaan. Toinen on melatoniini (reseptillä) jota otan aika suurena annoksena ja toinen on lääkärin oma ”viritys”. Tämä lääke ei siis ole alun perin tarkoitettu siihen mihin se on minulle määrätty ja apteekissa saan aina pienen hymyn ja kummastuksen farmaseutin huulille, kun haen tätä kyseistä lääkettä. Otan uuden yhdistelmälääkityksen vuoksi thyroxinin vasta illalla, kun yleensä se otetaan aamulla.

Tiistaina olin töissä melkein koko päivän. Oli kiva ajaa kotiin, kun vielä viiden jälkeen oli valoisaa. Tuntui että päivää on vielä paljon jäljellä. Huomasin kuinka hyvä mieli tuli pitkästä aikaa niinkin pienestä ja yksinkertaisesta asiasta.

Rauhallista keskiviikko-iltaa!

Maanantai 17.2.

Virtaa alkaa riittää!

Olen torstaista lähtien ottanut korotettua aamuannostusta Liothyroninia ja eron huomaa.

En silti saa vielä lähdettyä aamukävelylle, mutta muuten olo alkaa tuntua jo paljon paremmalta. Kaikki tekeminen tuntuu mielekkäältä ja mikä parasta, olen nukkunut kaksi yötä ilman villasukkia, enkä enää palele niin paljoa kuin vielä viikko sitten.

Vielä en ole päättänyt nostanko päiväannostusta jo torstaina vai odotanko viikonloppuun. Jos olo ei tästä enää parane tällä annostuksella korotan annostusta torstaina.

Aamulla olen virkeä, vaikka herään jo aamuyöstä, mutta saan kuitenkin nukahdettua uudelleen viiden jälkeen. Tämä aamuheräily kun johtuu stressistä, niin sitä ei näillä lääkkeillä saa hoidettua.

Kurkussa on edelleen inhottava tunne, mutta sekin helpottuu kun tulehdus alkaa hävitä.

Ihanaa alkanutta viikkoa!

Torstai 13.2.

Uutisia eiliseltä kontrollikäynniltä.

Suurin helpottava uutinen eilen oli, ettei lääkkeitä tarvitse vaihtaa. Nyt vaan kasvatetaan annostusta kolme kertaa 7 – 10 päivän välein. Kun olen ottanut kaksi viikkoa suurinta annosta, käyn labrassa ja tulosten valmistuttua soitto lääkärille. Laskujeni mukaan labra olisi todennäköisesti viikolla 12 ja lääkäriin olisin yhteydessä viikolla 13 eli maaliskuun viimeisellä viikolla.
Tänään otin aamulla jo suuremman annostuksen, jännä seurata kuinka nopeasti huomaan muutokset.

Suurin osa oireista jotka luettelin lääkärille, viittaavat selvästi vajaatoimintaan. Nyt keskitymme saamaan T3:n arvot kuntoon ja sen jälkeen katsotaan mikä on olo.

Oireet joita luettelin lääkärille: selluliitin kerääntyminen, palelu ja kylmyyden arkuus, energian puute, hiustenlähtö, saan tehtyä asioita, mutta olo on usvainen (ei onneksi enää niin usein) viittaavat selvästi kilpirauhasen vajaatoimintaan.

Suurin huolenaiheeni oli ”palan” ja ”kuristava” tunne kurkussa sillä tunne on jatkuva ja kaikki kaulan liikkeet tuntuvat epämiellyttäviltä. Nämä ovat myös olleet syy liikunnan väliin jättämisiin. Syynä on kilpirauhasentulehdus joka on pahentunut ja siksi nämä oireet ovat palanneet.

Muita oireita: illan virkeys vielä 23.30 ja herääminen aamuyöllä enkä saa heti nukahdettua uudelleen, myös tukan lähtö, ahdistuskohtaukset, verenpaineen heittelyt, kilpirauhasen tulehduksen pahentuminen viittaavat edelleen vakavaan stressitilaan kehossa.

Verenpaineista lääkäri ei oikeastaan sanonut muuta, kuin täydellistä lepoa jos alapaine on korkealla ja edelleen jatkan verenpaineen mittaamista.

Lääkityksen kohdalleen saamisen lisäksi seuraamme stressioireita. Jos oireet ja stressi eivät ala kevään aikana selvästi vähentyä, niihin täytyy miettiä jotain ”hoitokeinoa” stressinhallintaa/rauhoittumisharjoituksia, toivottavasti ei tarvita lääkkeitä.

Liikuntaa saan harrastaa jos olo tuntuu siltä, mutta kehoa liian paljon stressaavaa liikuntaa täytyy välttää kilpirauhasentulehduksen vuoksi. Liikunta olisi kuitenkin tärkeää stressin vapauttamista varten ja yöunia parantamaan.

Eli menen päivä kerrallaan ja lisäksi on vältettävä stressinaiheuttajia.

Ihanaa torstaita!

Tiistai 11.2.

Kaksi päivää olo on ollut vähän parempi, samoin verenpaineet ovat olleet hyvissä lukemissa. Pulssi on ollut korkea, melkein 80 ja välillä tunnen selvästi kuinka pulssi alkaa ”tykyttää”, silloin kurkkuun tulee palan tunne tai kurkusta alkaa ”kuristaa”.

Huomenna on lääkäri iltapäivällä ja jännityksellä odotan miten jatkossa edetään. Olen koko päivän liikenteessä, myöhään iltaan saakka, niin kirjoitan uutiset torstaina aamupäivän aikana.

Mukavaa tiistaita!

Sunnuntai 9.2.

Olo on ollut vaihteleva. Välillä riittää energiaa ja välillä tekisi vain mieli laittaa silmät kiinni. Sisäinen ilo puuttuu ja onnistumisen tunne joka antaa hyvän mielen. Niitä kaipaan eniten.

Hyvää oli se, että perjantaina verenpaine oli erittäin hyvä 132/75 eli mahtavat siihen verrattuna mitä se on ollut. Alapaine on ollut vain kerran alle 80 vuoden alun mittausten aikana.

Toivottavasti pystyn jatkamaan tällä lääkityksellä ja voisimme vain ”säätää” annostusta. Keskiviikkona olen viisaampi J

Ihanaa sunnuntaita ja alkavaa viikkoa!

Keskiviikko 5.2.

Ihanaa, ilma on lauhtunut ja helmikuu jo hyvässä vauhdissa!

Olo on ollut hiukan parempi verrattuna viime viikkoon ja olen saanut tehtyä kotonakin enemmän asioita. Tällä viikolla minulla ei ole töitä joten lepoon on jäänyt aikaa.
Maanantaina olin hierojalla ja eilen oli englannintunti. Huomenna lähden kylään koko päiväksi ja perjantaina on kaunistautumista.

Verenpaineet ja pulssi ovat rauhoittuneet viime viikosta. Sen huomaa heti jaksamisessa.
Tänään olen pessyt lattiat ja järjestellyt paikkoja. Eilen tein ja tarkastelin koko iltapäivän kirjanpitoa veroilmoitusta varten. Olen myös saanut hoidettua muitakin asioita jotka esim. viime viikolla olisivat olleet ylitsepääsemättömän vaikeita hoitaa. Jos tekemisestä tulee hyvä mieli, tiedän, että lääkkeet toimivat. Valitettavasti aina ei ole näin.

Ensi keskiviikkona minulla on kontrolliaika. Saa nähdä minkälaista palautetta saan. Verenpaineiden lukemat, pulssi ja sydänfilmin tulokset jännittävät ja se voinko jatkaa näillä lääkkeillä ja jos voin niin millä annostuksella. Itsestäni tuntuu, ettei annostus ole riittävä.

Onneksi kevät on tulossa. Kevät antaa voimaa ja iloa.

Ihanaa keskiviikkoa!

Perjantai 31.1.

Ulkona on ollut koko viikon niin kaunista!

Olo on ollut koko tämän viikon huono ja mieli maassa. Viime viikko oli vielä suhteellisen hyvä verrattuna tähän viikkoon. Sain tehtyä jonkin verran asioita ja liikuttua lähes päivittäin. Tämä viikko on mennyt vain joogatessa ja mieltä rauhoittaessa.

Huomaan, että huolet nostavat heti pulssin korkealle se on pomppinut yli ja alle 100:n ja välillä ollut lähes normaali tilanteeseen nähden, eli alle 70. Verenpaine on huidellut ties missä. Välillä alapaine on yli 100 ja välillä yläpaine on lähellä 100:aa. Onneksi sentään yläpaine on pysynyt lähes normaaleissa lukemissa, kun välillä sekin taisi käydä lähellä 200:aa. Nyt jo tunnistan muutokset heti olossani ja saman tien kun mieli muuttui surulliseksi ja huolet tulivat kuvioihin, tunsin muutoksen pulssissa ja verenpaineessa.

Uudesta lääkkeestä ei ainakaan tällaisessa tilanteessa ole havaittavaa apua. Ainoana ehkä se, etten lamaannu paikoilleni vaan pystyn jatkamaan puuhastelua väsymättä, mikä ei syksyllä olisi tullut kuuloonkaan.

Aurinkoista viikonloppua!

Maanantai 20.1.

Voi mikä pakkanen vieläkin!

Sunnuntaista olen ottanut korotettua annostusta Liothyroninia, mutta en ole huomannut ainakaan vielä mitään muutosta energiatasoon tai oloon. aikaisemmilla kerroilla korotus on tuntunut samana päivänä.

Eilen illalla kiinnitin taas enemmän huomiota siihen, että iltaenergia on kohonnut entisestään. Eli alan siivota klo 21 -22 jälkeen ja olo on pirteä, vaikka pitäisi alkaa rauhoittumaan ennen nukkumaan menoa. Tämä on tosin aika tyypillinen stressin ja lisämunuaisuupumuksen oire.

T’nään alkuillasta mittasin verenpaineen ja alapaine oli taas yli 100. Join päivällä kofeiinitonta kahvia jälkiruoaksi, reilu puoli tuntia ennen päivälääkettä. Nyt täytyy ottaa tarkkailuun, miten kofeiiniton kahvi vaikuttaa paineisiin. Ajattelin, että vain tavallinen kahvi vaikuttaa näin.

Lauantai 18.1.

Pakkanen paukkuu edelleen nurkissa!

Anteeksi hiljaiseloni. Koko viikko on mennyt kotona palellessa ja luovuus on ollut hukassa.

Viikko sitten sain nostaa Liothyroninin aamuannostus ja olo tuntuikin tiistaihin saakka hyvälle vaikka jo maanantaina energiataso alkoi hiukan hiipua. Keskiviikkona energiat katosivat lähes kokonaan ja olin aivan poikki. Odotin illan tanssituntia ja asiakaskäyntiä, mutta ne jäivät kummatkin väliin huoltomiehen käynnin vuoksi (ilmastointi- ja lämminvesivaraaja olivat menneet rikki). Torstaina ohjelmassa ei ollut muuta kuin kaupassa käynti ja sinne lähteminen oli todella työn takana. Siirsin sitä koko ajan sillä verukkeella, että annan takan olla vielä hetken päällä. Eikä tietenkään tehnyt mieli lähteä pakkaseen, kun sisällä oli jo muutenkin ollut kylmä koko alkuviikon.

Sain lepäämällä kerättyä energiaa perjantaille. Aamupäivällä oli pitkästä aikaa hieronta ja sen jälkeen ripsihuolto ja kampaaja. Päivä meni mukavasti, mutta illalla energiat olivat taas aivan lopussa. Tänään lauantaina menin töihin ja sen jälkeen lounaalle. Söin thaimaalaista, josta yleensä on tullut kiva energinen olo, mutta kotimatkalla iski väsymys ja haukottelin useaan otteeseen. Nyt alkaa taas energiat palautua.

Olo on ollut koko viikon kaksijakoinen. Energiat on vähissä ”sisäisesti” eli en tunne oloa energiseksi, mutta toisaalta olen lähes joka päivä siivonnut ja tehnyt asioita, mutta olo ei tunnu samalle kuin uuden lääkityksen alkaessa ja vielä sunnuntaina. Torstai oli ainoa päivä jolloin minun oli hankala lähteä liikkeelle ja se tuntui pahalle, koska se muistutti koko syksyn vallinneesta olotilasta.

Onneksi kuitenkin verenpaineet ovat olleet lähes normaaleissa lukemissa, samoin pulssi. Uskon että keho on alkanut tottua uuteen lääkitykseen ja mikä tärkeintä mieli on pysynyt rauhallisena.

Koska olo on muuten ollut hyvä, jos energian vähyyttä ei oteta mukaan, nostan huomenna päivälääkityksen lääkärin antamien ohjeiden mukaan. Sillä annostuksella jatkan seuraavaan kontrolliaikaan saakka, joka on 12.2. jos mitään sivuoireita ei ilmaannu.

Toivon, että saan energisen olon takaisin uudella annostuksella.

Ihanaa viikonloppua!

Sunnuntai 12.1.

Rauhallinen viikonloppu takana.

Lauantaiaamuna otin ensimmäisen korotetun lääkeannoksen (tuplamäärän) Liothyroninia. Hiukan jännitti miten lääke vaikuttaa, mutta en ole huomannut mitään muuta kuin energiamäärän lisääntyvän. Päiväannos pysyy ennallaan seuraavat 7 – 10 päivää, jonka jälkeen saan tuplata myös sen.

Alapaine oli taas eilen illalla 90, mutta onneksi pulssi on pysynyt nyt kolme päivää alle 80 lukemissa ja välillä alle 60. Enkä tämä tästä tasoittuu, kun keho tottuu uuteen lääkkeeseen.

Toivon että voisin kohta alkaa jo vähän liikkua rankemmin, mutta vielä en uskalla koska pulssi nousee niin herkästi yli sadan. Täytyy aloittaa rauhallisesti, sillä kunto on mennyt todella huonoksi. Enhän ole tehnyt juuri mitään, en ainakaan säännöllisesti, toukokuun jälkeen.

Ihanaa alkavaa viikkoa!

Perjantai 10.1.

Viikko on vierähtänyt nopeasti vaikka en ole juurikaan tehnyt mitään, tai no, olen siivonnut, järjestänyt tavaroita, laittanut tavaroita kiertoon ja roskikseen ja taas sama alusta. Keskiviikkona olin hieronnassa ja illalla kirjoittamassa ja torstaina olin kävin alennusmyynneissä ja mukaani tarttui vain kasa kirjoja 🙂 Uusi lääke on antanut energiaa ja huomaan selkeästi, että asioihin ryhtyminen on jo helpompaa.

Verenpaineet ovat hiukan tasaantuneet ja alapaine on pysynyt alle sadan ja yläpaine n. 130 vähän heittelee mittausajankohdasta riippuen. Pulssi on edelleen korkea ja tiistaina kävi taas yli sadan, muuten on ollut aika lailla 58 – 85 välillä. Toivottavasti tämä tasaantuu ja voin jatkaa lääkkeen käyttöä. Sen huomaan, kun mieli haavoittuu tai tuntee ahdistusta jotain asiaa kohtaan pulssi nousee samoin verenpaine.

Tiistaina törmäsin artikkeliin jossa kerrottiin ruoka-aineita jotka sisältävät goitrogeenejä ja jotka vaikuttavat negatiivisesti kilpirauhasen vajaatoimintaan. Eniten minua huolestutti oma ruokailuni, sillä syön paljon kasviksia ja salaattia ja varsinkin lehtikaalia, mikä oli erityisesti tämän artikkelin aihe, koska sitä on hehkutettu superfoodiksi. Olen syönyt lehtikaalia koko syksyn lähes jokaisessa salaatissa. Jos tuote on ollut kaupasta loppu, olen ollut pettynyt. Eli olen osaksi itse pahentanut omaa tilannettani tietämättäni ja ajatellut syödä paljon vihreitä lehtivihanneksia koska ne ovat terveydelle hyväksi, ei siis kuitenkaan kaikille 😦 Olenhan lukenut kilpirauhasen vajaatoimintaa liittyviä artikkeleita kymmeniä ja kymmeniä, mutta jostain syystä tämä on jäänyt minulta rekisteröimättä.

Artikkeli on luettavissa täältä
https://ninahannele.com/2014/01/09/kilpirauhasen-vajaatoiminta-valta-naita-ruoka-aineita/

Hyvää viikonloppua!

Maanantai 6.1.

Hyvää loppiaista!

Viikonloppu on mennyt lähinnä kotona hiukan siivotessa ja ruokaa laittaessa ja energiataso on selkeästi kohonnut 🙂

Pulssi on jo paljon parempi, välillä ollut jopa alle 60, eli siinä suhteessa ollaan menossa parempaan suuntaan. Verenpaine heittelee edelleen ja eilen illalla klo 21 alapaine oli taas reilusti yli 100. Tänään olen mitannut kaksi kertaa ja kummallakin kerralla alapaine oli alle 90, huh!

Vaikka lääkitys on todella pieni ensimmäiset 7 – 10 päivää, jonka jälkeen saan nostaa aamuannostusta, olen ottanut pienimpiä murusia mitä olen tabletinhalkaisijalla saanut. Jos paineet pysyvät edes tämän päivän lukemissa uskallan ottaa huomenna jo suurempia murusia ja nostan annostusta vasta 10 päivän päästä. Toivotaan että kaikki menee hyvin.

Hyvää alkanutta viikkoa!

Lauantai 4.1.2014

Hyvää uutta vuotta!

Keskiviikkona 1.1. aloitin uuden lääkkeen Liothyronin ottamisen. Huomasin jo heti ensimmäisenä päivänä pientä positiivista muutosta olossa. Sama jatkui vielä torstaina ja olin todella yllättynyt kuinka nopeasti lääke alkoi vaikuttaa. Sain tehtyä monia asioita jotka ovat roikkuneet kesästä asti.

Perjantai alkoi todella mahtavasti ja mietinkin kylämatkalla koska olo olisi viimeksi tuntunut niin hyvälle.

Mutta…kyläreissulla join kolme tai neljä isoa kuppia kahvia. Se ei ollut hyvä juttu. Kotimatkalla puolen tunnin ajon jälkeen huomasin, että jotain alkaa tapahtua. Hengitys kiihtyi ja pulssi tykytti, kurkkua alkoi ”kuristaa” ja olo tuntui epämukavalta. Kotipihalla noustessani autosta, oikea korva meni lukkoon, silloin tiesin että verenpaineet on pilvissä.

Purin tavarat ja otin hiukan välipalaa. Olo tuntui todella kummalliselle. Mittasin verenpaineen, vaikka tiesin, ettei vielä olisi ollut oikea hetki sillä en ollut ehtinyt yhtään levätä ja rauhoittua, mutta tein sen kuitenkin. Alapaine oli lähes 100 ja yläpaine alle 140 ja pulssi oli yli 90. Menin lähes tunniksi sohvalle lepäämään ja ajattelin että se tasoittaa painetta ja pulssia. Mittasin hetki ylösnousun jälkeen uudelleen ja samoja lukuja tai vielä pahempia näkyi mittarin näytöllä. Ajattelin jo että nyt täytyy lähteä päivystykseen, mutta jäin kotiin. Ilta meni todellakin vain lepäillessä ja yö huonosti nukkuessa.

Lauantai alkoi  pulssin mittaamisella ja se oli lähemmäs 100 ja sitä se on ollut tänään melkein koko päivän. Noin tunti sitten (klo 18) se oli 72 ja juuri äsken se oli laskenut jo 65:een. Verenpainetta en ole mitannut, sen jätän huomiselle.

Eli ei kahvia lääkkeen kanssa!

Toivottavasti tilanne muuttuu parempaan suuntaan, sillä juuri nämä oireet ovat este lääkityksen käytölle.

Ihanaa viikonloppua!

Tiistai 31.12.

Vuoden viimeinen päivä!

Itselleni suurin uudenvuoden ”lahja” oli tänään apteekissa kun sain uudet lääkkeet. Aloitan uusien lääkkeiden ottamisen juuri sopivasti huomenna vuoden ensimmäisenä päivänä ja toivon todella kovasti saavani pian elämänilon, energian ja jaksamisen takaisin elämääni ja ennen kaikkea, että pääsisin taas liikkumaan.

Nautitaan tästä illasta!

Perjantai 27.12.

Vuoden viimeinen kokonainen viikko on lopuillaan!

Saatoin myös saada vihdoin ja viimein toimivan lääkityksen outoon kilpirauhasvaivaani sillä tämänpäiväinen diagnoosi oli E03.9 määrittämätön kilpirauhasen vajaatoiminta. Kaikki mahdollinen on nyt pois suljettu ja laboratoriotulosten perusteella lääkityksen pitäisi olla kohdallaan. Eli ainoa vaihtoehto on kokeilla yhdistelmälääkitystä sillä lääkityksen subjektiivinen vaste on kehno, oloni ei vastaa laboratorioarvoja. Tämä viittaa muunto-ongelmaan jossa kilpirauhashormonit eivät muunnu oikeaan muotoon, vaan tekevät olon väsyneeksi ja voimattomaksi vaikka tavoite on ihan päinvastainen. Oireet ovat pitkälti samat kuin kilpirauhasen vajaatoiminnassa, vaikka kilpirauhasarvot ovat viitearvojen sisällä.

Tämä uusi lääke Liothyronin on erittäin vahva ja koko lääkitys menee uusiksi. Samoin sivuoireet voivat olla jopa vaarallisia, sillä lääke vaikuttaa sydämen toimintaan ja verenpaineeseen negatiivisesti. Tänään olinkin sydänfilmissä ja kotiin joudun hankkimaan verenpainemittarin ja lääkityksen alettua mittaan verenpaineen 3 x viikossa.

Liothyronin on luvanvarainen lääke, eli ensin lupa käsitellään ja vasta sen jälkeen saan lääkkeet. Normaalikäsittely kestää 2 – 3 viikkoa, mutta otin pientä lisämaksua vastaan pikakäsittelyn. Tällä pikakäsittelyllä olisi toivoa, että saisin lääkkeet jo tiistaina, mutta viimeistään torstaina.

Lääkitys muuttuu niin, että aamulla heti herättyä otan Liothyroninia ohjeen mukaan samoin päivällä klo 13 – 15 välillä ja vasta illalla otan yhden 0,025mg Thyroxinin (tällä hetkellä annostus on aamuisin 0,075mg). Näillä annoksilla 7 – 10 päivää jonka jälkeen Liothyronin annostusta muutetaan lääkärin ohjeen mukaisesti ja taas 7 – 10 päivää ja uusi annostus. Jos oireita ilmenee, jotka ovat tässä tapauksessa kilpirauhasen liikatoiminnan kaltaisia oireita, palataan edelliseen annostukseen. Eli aikamoista säätämistä.

Verenpaine ja sydänongelmat voivat olla este tälle lääkitykselle, joten toivon, ettei niistä tule minulle ongelmaa. Seuraava kontrolliaika on 12.2. jolloin tarkastetaan mahdollinen annostus ja käymme läpi verenpainearvoni.

Muunto-ongelmaan viittaavia oireita (vaikka kilpirauhasarvot ovat kohdallaan):
väsymys, voimattomuus, uupumus, masennus, toivottomuus, unohtelu, muistihäiriöt, hiustenlähtö, aloitekyvyn heikkeneminen, lipidon lasku, matala ruumiinlämpö, kylmät varpaat ja sormet, ruokahaluttomuus, uniongelmat, heikot ja hauraat kynnet, ummetus, painon nousu ja rasvan kertyminen erityisesti keskivartaloon, hedelmättömyys.
(lista Kaisa Jaakkolan artikkelista Fit lehden numerossa 9/2013)

Muunto-ongelmaan mahdollisesti vaikuttavia syitä:
pitkään jatkunut henkinen ja/tai fyysinen stressi, altistuminen homeelle, piilevät infektiot kuten borrelioosi, ravinnepuutokset ja muut hormonien epätasapainot.
(lista Kaisa Jaakkolan artikkelista Fit lehden numerossa 9/2013)

Ihanaa loppuvuotta!

Torstai 12.12.

Viikoin suurin uutinen tuli eilen postissa.

Viime torstain lääkärin ”oharin” jälkeen postissa tuli eilen keskiviikkona kirje lääkäriltä, laskun kanssa! Siinä oli edellisten kokeiden tulokset ja selvitys tilanteesta, sekä pyyntö varata aika vastaanotolle jatkotoimenpiteitä varten. Onneksi varasin ajan jo viime torstaina, kun kiukku iski ja tiesin, etten saa mitään tietoa ja ajattelin että ei auta muu kuin varata aika.
Sen mitä diagnoosista ymmärsin T4v ja T3v vaste on huono ja varsin merkittävä koska oloni on se mikä on. Kortisoli oli kai ihan ok, jos oikein ymmärsin. Ja lopussa oli maininta että yhdistelmälääkitys on perusteltu. Tämä oli hyvä tieto, sillä se varmisti minulle se, etten ole luulosairas omasta voinnistani. Nyt vaan odotellaan kontrolliaikaa joka on 27.12.

Aamulla tv:stä tuli Akuutti ohjelma jossa oli asiaa myös kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Siinä kerrottiin kuinka ”huonosti” kilpirauhaspotilaita hoidetaan. Usein asiakkaille määrätään masennut ym. lääkkeitä jos kilpirauhasarvot ovat viiterajojen sisällä vaikka olo olisi jotain aivan muuta. Terveydenhuollossa puuttuu usein riittävä tieto kilpirauhasarvojen tulkinnasta ja asiakkaan oireiden yhdistämisestä toisiinsa.

Oma neuvoni on olla itse aktiivinen ja etsiä kilpirauhaseen erikoistunut lääkäri, vaikka se olisi kymmenien soittojen takana. Toinen neuvo on hankkia vakuutus, sillä aluksi jos oireita on paljon, lääkäri poissulkee kaikki mahdolliset oireiden aiheuttajat ja tähän tarvitaan paljon labrakokeita jotka saattavat maksaa tuhansia euroja. Myös lääkärillä käynnit maksavat ja aluksi niitä on kahden kolmen kuukauden välein.

Tässä linkki aamun Akuutti ohjelmaan. Kilpirauhas osuus alkaa 5 min kohdalta.

http://areena.yle.fi/tv/2077335

Torstai 5.12.

Lääkäri teki ”oharin” enkä saanut tänään mitään tietoa labrakokeista enkä muustakaan. Varasin uuden kontrolliajan joka on VASTA 27.12. nykyiset lääkkeeni riittävät juuri siihen asti. Kiva maksaa taas lääkärinpalkkio lähes turhasta käynnistä!

Voisinko sanoa että vähän kiukuttaa!

Olin sopinut illaksi muuta menoa ja nyt kaikki jäi. Oli tosi tylsää perua kyläreissu 😦

Torstai 28.11.

Lääkärissä on käyty ja huomenna taas labraan. Kaikki ei ole kunnossa vaikka pitäisi.

Aloitetaan hyvistä asioista 🙂 Rauta-arvot olivat kohonneet ja ihan ok, mutta vielä saan tankata varastoja. Rautaa otan jatkossa yhden kapsulan päivässä entisen kolmen sijaan.

Kilpirauhasarvot olivat viitearvojen sisällä, mikä tarkoittaa, että lääkitys on kohdallaan. Jeeee!

Mutta oloni ei ole sellainen kuin sen pitäisi olla näillä arvoilla. Lääkäriä huolestutti kun kerroin, olevani kävelylenkin jälkeen neljä päivää kipeä mm. flunssaoireita, lihaskipuja ja yleistä väsymystä ja voimattomuutta. Sama tapahtuu siivouksen jälkeen. Eli liikuntakielto jatkuu, mutta saan tehdä kevyitä lihaskuntoharjoituksia oman jaksamisen ja tuntemusten mukaan.

Nyt epäillään, ettei kehoni pysty muuntamaan T4 ja T3 oikeaan muotoon, eli minulla olisi muunto-ongelma (biokemiallinen häiriötila).

Lisäksi kerroin, että oireisiini kuuluu edelleen väsymys, voimattomuus, uupumus, kahvin ja suklaan himo, matalat ruoansulatusentsyymit (usein syönnin jälkeen maha turpoaa), jatkuva palelu (varsinkin kädet ja jalat, mutta myös sisältä päin tuleva yleinen kylmyys koko kehossa), välillä lamauttava alakulo yleensä jos jotain ikävää tapahtuu ja välillä aamu väsymystä ja kummaa tunnetta päässä (tuntuu ettei päivä ala ollenkaan).

Kerroin lääkärille myös, etten voisi juuri terveellisemmin ja monipuolisemmin syödä, silti tuntuu, etten mahdu enää vaatteisiin enkä saa tarvitsemaani energiaa.

Huomenna aamulla taas labraan luovuttamaan verta jos vaikka vihdoin saisin selvyyden olotilaani. Jospa minulla on tämä mahdollinen muunto-ongelma. Sen pitäisi korjaantua yhdistelmälääkityksellä. Tämä selviää ensi torstaina (5.12) kun minulle on varattu soittoaika lääkärille.

Siihen saakka elän toivossa, että ratkaisu olisi tässä ja pääsisin kohta puolin nauttimaan entiseen tapaan elämästä.

Keskiviikko 27.11.

Huomenna on lääkäri aamulla klo 10. Saa nähdä mitä labrakokeet kertovat. Oloni ei ole edelleenkään hyvä joten odotan uusia ohjeita. Oireita on niin paljon jotka olen listannut huomista varten. Toivottavasti niistä olisi jotain apua lääkärille.

Huomenna iltapäivällä kirjoitan lisää miten jatketaan tästä eteenpäin.

Perjantai 22.11.

Aamu alkoi vauhdikkaasti. Nopeat aamuvalmistelut ja sitten labraan. Ihme ja kumma, vielä ennen yhdeksää labrassa oli jonoa, ei pitkä, mutta minua ennen oli seitsemän. Sitten kun oma vuoroni tuli, pääsin mukavalle hiukan vanhemmalle naiselle. Kolme putkiloa verta tuli sitä vauhtia, että tiesin jo heti, että rauta-arvoni eivät todennäköisesti ole vieläkään kunnossa. Kun näytteet oli otettu sanoin ”ihanaa nyt pääsen syömään ja ottamaan lääkkeet” hoitaja hymyili ja antoi minulle mehutetran (joka oli todennäköisesti tarkoitettu lapsiasiakkaille) ja sanoi ”tässä vähän matkaevästä niin saat verensokerit kuntoon”. Ihanaa palvelua 🙂

Torstai 21.11.

Huomenna perjantaina menen labraan klo 8.30 ja lääkäri on ensi viikon torstaina.

Silloin lisää uutisia.

Keskiviikko 23.10.

Olo on ollut tosi kurja jo monta viikkoa. En osaa sanoa onko osa syy lääkityksessä vai missä, mutta osa asioista tuntuu todella pahalle ja reagoin asioihin arvaamattomasti. Tuntuu että masennus on pahentunut.

Odotan kovasti seuraavaa kontrollikäyntiä. Toivon että saisin jotain apua tähän oloon ja nopeasti. Uusi raakaravintoon painottuva ruokavalion on antanut hiukan lisää energiaa, mutta se ei ole parantanut mielialaa. Onneksi sentään energiataso on noussut, siitä pitää jo olla tyytyväinen.

Keskiviikko 25.9.

Maanantaina oli kontrollikäynti joka meni kivasti. Lääkäri oli aika positiivinen tilanteeseeni koska olen pystynyt vähentämään työtä niinkin paljon. Myös niistä asioista joita kerroin hänelle osa on merkkejä siitä, että toipuminen ja parantuminen ovat lähteneet käyntiin.
Vaikka huonot päivät tuntuvat välillä todella masentavilta niin se on merkki paremmasta – hassua. Itse luulen että kontrasti hyvien ja huonojen päivien välillä on niin suuri ja siksi huonot päivät tuntuvat todella huonoilta.

Aamulääkettä lisättiin yhdellä, eli annostus on nyt 0,075 mg ja tällä annostuksella jatketaan marraskuun loppuun, jolloin minulla on labra jossa otetaan kilpirauhasarvot ja rauta ja samalla viikolla uusi kontrolliaika. Eilen otin ensimmäisen kerran kolme ja jotenkin tuntui että virtaa oli eri tavalla. Lääkäri kyllä sanoi, että menee kuusi viikkoa ennen kuin lääkkeen koko teho tuntuu.
Lisäksi hän puhui jo mahdollisesta yhdistelmälääkityksestä sillä arvoni eivät ole niin pielessä kuin mitä oloni kertoo. Toivottavasti siihen ei tarvitse lähteä vaan olo alkaisi nyt kohentua.

Liikuntakielto on EHDOTON, siitä ei keskusteltu sen enempää, ilmoitus tuli sen verran jämäkästi. Samoin kielto sokerista ja energiajuomista oli tiukka. Energiaa EI saa tankata jos tuntuu, että on päivä jolloin ei lähde käyntiin. Se tarkoittaa, että pitää LEVÄTÄ siis levätä, olla tekemättä mitään. Eikä hyvinä päivinä saa kuluttaa energiaa esim. siivoamalla koko taloa tms. Huoh!

Sanoin lääkärille myös painonnoususta, turvotuksesta ja siitä ettei nesteet liiku kehossa. siihen sain myös tylyn vastauksen. sokeri ja energiajuomat pois. Ne keräävät nestettä kehoon ja siksi turvottaa.

Eli näillä ohjeilla marraskuun loppuun jolloin maanantaina 25.11. on labra ja torstaina 28.11. on kontrolliaika. Sitten nähdään miten jatketaan.

Tiistai 10.9.

Seuraava kontrolliaika lääkärille on maanantaina 23.9.

Vaikka lisämunuaisten toiminnan testissä oli vain pieni poikkeama. Olen jatkanut vitamiinien syöntiä lisämunuaisten uupumuksen hoito-ohjeiden mukaisesti. Olen itse sitä mieltä, että jotain niissä täytyy olla pielessä. Vaikka syön vitamiineja mielettömiä määriä, en ole yhtään pirteämpi kuin ennen. Ainoa mistä saan energiaa, on energiajuomat ja sokeri. Mikä ei ole hyvä asia 😦

Nyt päiväannostukseni on seuraava

Aamupalalla:
1 g C-vitamiinia (Solgar Ester-C Plus)
120 µg D-vitamiinia (D-Pearls)
400 mg B5-vitamiinia (Solgar Pantothenic acid 200 mg)
5 monivitamiinivalmiste (LifeExtension Mix Capsules)
1 Q10
1 Omega3 (LifeExtension Super Omega-3)
1 Precosa 250 mg maitohappobakteeri (lääke ei ravintolisä saa ilman reseptiä)

Lounaalla:
200 mg B5-vitamiinia (Solgar Pantothenic acid 200 mg)
4 monivitamiinivalmiste (LifeExtension Mix Capsules)
1 Omega3 (LifeExtension Super Omega-3)

Iltapalalla:
1 g C-vitamiinia (Solgar Ester-C Plus)
120 µg D-vitamiinia (D-Pearls)
400 mg B5-vitamiinia (Solgar Pantothenic acid 200 mg)
5 monivitamiinivalmiste (LifeExtension Mix Capsules)
1 Omega3 (LifeExtension Super Omega-3)
1 Precosa 250 mg maitohappobakteeri (lääke ei ravintolisä saa ilman reseptiä)

Lisäksi jokaisen ruokailun yhteydessä
1-2 ruoansulatusentsyymikapselia (Enzymedica Digest Gold)
1 rautatabletti (Solgar Gentle Iron)

LifeExtension Mix Capsules sisältää kaiken mahdollisen. Päiväannostus on 14 kapselia jotka sisältävät minulle tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita riittävästi. Lisäksi otan D- ja C-vitamiinia, niin että päiväannostus omalta kohdaltani täyttyy. D-vitamiinia 300 µg, C-vitamiinia 4 g (4000 mg) ja B5 vitamiinia 900 mg jota ei ole missään vitamiinivalmisteissa vaan se on otettava aina erikseen.

Maanantai 12.8.

Vihdoin koitti päivä kun pääsin kuulemaan tuloksia ja jatkotoimenpiteitä.

Tämä sama teksti on myös Toipuminen vakavasta stressistä ja uupumuksesta sivulla.

Eli kaikkien kokeiden jälkeen minulla on todettu lievä kilpirauhasen vajaatoiminta. Vaikka jotkut arvot olivat täydelliset kuten rT3 mutta suhdeluku paljasti lievän vajaatoiminnan. Vielä kesäkuussa TSH oli alle ylärajan, mutta nyt se oli noussut selvästi, vaikka testien välissä oli vajaa noin kaksi viikkoa. Näin ne muuttuvat nopeasti. Kilpirauhasen tulehdus on seurannassa ja lääkäri uskoo sen rauhoittuvan lääkityksen avulla. Samoin kun moni muukin vaiva kuten ruoansulatus, väsymys, energian puute, ravinnon imeytyminen jne.

Lääkitys on todella pieni. Thyrosin 0,025mg aluksi 1 tabletti aamuisin kahden viikon ajan ja sen jälkeen 2 tablettia aamuisin neljän viikon ajan jonka jälkeen kontrolliin. Lääkityksessä halutaan lähteä liikkeelle pienillä määrillä ja lisätään hiljalleen annostusta. Syy, koska minulla on niin paljon oireita ja muita ”vaivoja” liian korkea alkuannostus voi lisätä väsymystä ja hidastaa parantumista.

Ruoan sulatukseen sain ohjeeksi ottaa 1-2 kapselia entsyymivalmistetta ainakin lounaan ja päivällisen yhteydessä.

Rautavarastoni olivat aivan tyhjät! Mikä vaikuttaa myös väsymykseeni ja jaksamiseeni. Sekin saattaa johtua kilpirauhasesta ja ennen kaikkea stressistä. Siihen sain lääkkeeksi Solgar Gentle Ironia 1 kapseli 3 kertaa päivässä aterioiden yhteydessä 3 kk ajan ja sen jälkeen
1 kapseli päivittäin (tuotetta saa hyvin varustelluista luontaistuotekaupoista ja netistä).
Tämä on hyvin imeytyvää ja näin saan rautavarastoni taas kuntoon. Keväällä otin aamuisin nestemäistä rautaa, mutta se ei tuntunut auttavan. Lääkäri sanoi, että niiden rauta-arvo on matala. Ja monissa minivitamiinivalmisteissa on mukana rautaa, mutta muut aineet saattavat estää raudan imeytymisen. Rauta heikentää Tyrosinin vaikutusta, joten oikea annostus selviää vasta kun olen saanut rautavarastot kuntoon.

Eniten minua huvitti kun tutkin labratuloksiani. Minun kolesteroli on koholla 😀 Siis tällä syömisellä 😀 Mitä jos söisin ns. normaalisti tai epäterveellisesti. En uskalla edes ajatella. Tämäkin viittaa kilpirauhasen vajaatoimintaan, eli parantuu lääkityksen myötä.

Nukkumiseen ja päivärytmin sekaisin oloon todennäköisin syy on kilpirauhanen ja stressi. Eli malttia ja iltalääkkeitä 😀

Lisämunuaistestin tulokset olivat ”normaalit” lähes kaikki arvot olivat vihreällä alueella. Yksi oli selkeästi keltaisen puolella ja sekin viittaa testin kellonajan perusteella stressiin. Tämäkin korjaantuu itsekseen 🙂

Lääkäri oli vieläkin siltä mieltä, että stressi on edelleen suurin syy olotilaani, eli lepoa, lepoa ja lepoa!
Eli liikunta on edelleen kielletty. Ainoastaan rauhallinen kävely kehon ”herättämistä” varten on sallittu. Vaikka energia lisääntyy paranemisen myötä, sitä ei saa ”tuhlata” liikkumiseen.

Eli virallinen diagnoosi on: Puoliakuutin kilpirauhastulehduksen aiheuttama kilpirauhasen vajaatoiminta, lisäksi vakava stressi, uupumus  ja lievä masennus.

Huh olikohan siinä kaikki. Jos mieleeni tulee jotain mitä unohtui, niin lisään sen alkuun uudella päivämäärällä.

Keskiviikko 17.7.

Olo on hiukan parantunut, vaikka edelleen väsyn todella pienestä ja tunnen oloni väsyneeksi.

Nyt olen syönyt heinäkuun alusta melkoisen määrän vitamiineja päivittäin ”lääkkeenä”. Niiden ottaminen on lähes yhtä säännöllistä kuin ne olisivat oikeita lääkkeitä.
Huomasin selvän muutoksen kun ostin uusia C-vitamiineja joiden koostumus oli eri kuin edellisissä. Nämä uudet tuntuvat oikeasti vaikuttavan paremmin ja olen vähentänyt annostusta 5g:aan päivässä. Välillä nosti annostuksen 7g:aan, eikä masu mennyt edes siitä määrästä sekaisin.
Tämäkään määrä ei vaikuta mitenkään laksatiivisesti eikä mitään iho-oireita ole tullut. Tällä vitamiinimäärällä vettä täytyy juoda vähintää 3 litraa päivässä! Jo pelkästään C-vitamiinin vaatisi 1 l vettä/g päivässä.

Nyt päiväannostukseni on seuraava

Aamupalalla:
2 g C-vitamiinia
60 µg D-vitamiinia
550 mg B5-vitamiinia
1 B-complex ”100”
1 Daily One monivitamiini
2 Bio-Magnesiumia
1 Q10
1 Omega3 (Krilliöljy)
2 Precosa 250 mg maitohappobakteeri (lääke ei ravintolisä saa ilman reseptiä)
2000 µg kromia (18.7. alkaen)
150 mg sinkkiä (18.7. alkaen)

Lounaalla:
1 g C-vitamiinia
30 µg D-vitamiinia
1 Bio-Magnesiumia
1 Omega3 (Krilliöljy)

Iltapalalla:
2 g C-vitamiinia
30 µg D-vitamiinia
550 mg B5-vitamiinia
1 Bio-Magnesiumia
1 Omega3 (Krilliöljy)
1 ZMB6
2 Precosa 250 mg maitohappobakteeri (lääke ei ravintolisä saa ilman reseptiä)

Tiistai 2.7.

Heinäkuu on sitten alkanut!

Sunnuntaina tein lisämunuaisen sylkitestit jotka piti tehdä tiettyyn kellon aikaan ja tuntia ennen testiä ei saanut laittaa suuhun mitään ja tänään vein heti klo 9.00 testit MDD:lle.

Tästä lisämunuaistestistä johtuen olen viikonloppuna lukenut erinäisiä kirjoituksia lisämunuaisesta ja siihen liittyvistä ongelmista ja oireista. Alkaa tuntua siltä, että se voisi olla osa syy nykyiseen tilaani. Sillä rT3 testitulokseni oli täydellinen, eli todennäköisesti kilpirauhasessani ei ole syy tähän oloon, vaikka se onkin tulehtunut, mutta se johtuu stressistä. Pitkittynyt stressi ja vastoinkäymiset elämässä kuten työ, parisuhde, ihmissuhteet, tapaturmat, kuolemat ym., rasittavat myös lisämunuaista ja se jää liian usein tutkimatta kun ihminen on uupunut ja jopa masentunut. Oireet ovat pitkälti samoja kuin kilpirauhasessa.
Koska seuraava lääkärinaikani on 12.8. eikä lääkäri perjantaina sanonut mistään mitään. Otan nyt ohjakset omiin käsiini ja hoidan itseäni niin kuin neuvotaan hoitamaan itseään jos on lisämunuaisen uupumus. Siihen kun ei ole kuin yksi lääke hydrokortisoni jota en halua. Sen sivuvaikutukset ovat sen verran hurjat, etten suostu sellaista syömään jos ei ole henki kyseessä. Kotikonstein ja elämäntapamuutoksilla tätä uupumusta voi hoitaa syömällä mm. C-vitamiinia ja B5-vitamiinia. Määrät poikkeavat hiukan riippuen tietolähteestä, mutta itse otan C-vitamiinia nyt 4000 mg päivässä ja B5-vitamiinia 2 x 550 mg. C-vitamiinin nostan 5000 mg päiväannokseen muutaman päivän päästä. Ruokavalio ja muut elämäntapamuutokset ovat erittäin tärkeässä osassa lisämunuaisen uupumuksen hoidossa ja alan pikkuhiljaa muuttamaan omiani suositeltuun suuntaan.

Ehkä pahinta lisämunuaisen uupumuksesta parantumiseen on pahinta että se voi kestää vuosia.

Tässä muutamia linkkejä kyseiseen aiheeseen

http://www.kilpirauhanen.com/tietopankki/lisamunuaisten-uupumus/

http://www.luontaisnetti.fi/index.php?valikko=valikko&sivu=aikuiset_karsitko_tietamattasi_lisamunuaisuupumuksesta

http://cfs.gehennom.org/?lisamunuainen

Perjantai 28.6.

Ei mitään uutta. Elämä jatkuu kesän yli niin kuin tähänkin asti. Ensi viikolla lääkäri laittaa uusia aikoja elokuulle ja varailen sitten viikon alussa omaa aikaani.

Perjantai 14.6.

Viikko takana ja tuntuu että taas on viikonloppu!

Mitään uutta ei oikein kuulu. Lääkäri ei ole soittanut ja kaksi testiä on vielä vaiheessa kun odotan lääkäriltä kirjallista postia. Lisäksi tämän täydellisen ruoansulatustestin ottaminen siirtyy juhannuksen jälkeen, koska mitään vitamiineja ja hivenaineita ei saa ottaa 14 päivää ennen testin aloittamista, ei myöskään maitohappobakteereita. Ja kuka nyt juhannuksena alkaa kaivelemaan omaa puuppia, en ainakaan minä! Hankalaa tässä on myös ajoitus. Ensimmäinen mahdollinen näytteenottopäivä voi olla keskiviikko ja viimeinen maanantai. Näytteitä pitää ottaa kolmena peräkkäisenä päivänä ja näytteet pitää viedä MDD:lle viimeistään tiistaina klo 10. Samoin lisämunuaisen sylkitesti joka pitää tehdä sunnuntaina neljänä eri kellonaikana ja toimittaa viimeistään tiistaina klo 10. Haluan ajoittaa näytteiden palauttamisen samaan aikaan. Näidenkin testien tuloksia saa odottaa neljä viikkoa, koska testit lähetetään jenkkilään.

Huomaan nyt kun olen saanut töiden vähennyttyä ja lääkkeiden avulla nukuttua ja levättyä kunnolla, kuinka ns. huonossa kunnossa oikeasti olen. Oli hurja huomata mitä tiistai-illan tanssitunti, keskiviikon työpäivä ja perään tanssitunti rasitti minua. Torstaina olin ihan tukossa ja kurkku oli kipeä. Olo oli ihan usvainen koko päivän ja tuntui etten herää ollenkaan. Myös kurkku tuli kipeäksi ja uskon että stressi ärsytti tulehtunutta kilpirauhasta. Samoin kaikki negatiiviset asiat alkoi taas painaa mieltä ja mieli oli maassa. Tilannetta ei ainakaan auttanut vuokranantajani kanssa käymä keskustelu. Hän alkoi syyttää minua siitä kun hän on itse sanonut vuokrasopimukseni irti. Siis haloooo! Onneksi tämä keskustelu on nyt käyty ja onneksi olen narsisti expertti ja osasin heittää pallon hänelle takaisin ja sain hänet jopa hiljaiseksi. Minä en ota syitä niskoille jos hän toimii epäeettisesti. Vielä kun jaksan heinäkuun, niin sitten on se asia hoidettu loppuun ja pääsen keskittymään itseni ja omaan hyvin vointiini.

Varmaan elokuulle menee minun seuraava lääkärinaikani ja saadaan siihen mennessä kaikki tulokset maailmalta. Siihen saakka yritän hoitaa itseäni parhaalla mahdollisella tavalla.

Ihanaa viikonloppua!

Tiistai 11.6.

Missä aurinko ja lämpö?!

Tutkimusten osalta ei ole kuulunut mitään, minkä voin varmaan ottaa hyvänä asiana.

Tänään huomaa hyvin kun aurinko on ollut suurimman osan päivää pilvien takana, kuinka alakulo valtaa mielen.
Onneksi tänään ja huomenna on Itämaisen tanssin tunnit. Saa jotain aktiviteettiä 🙂

Ihanaa alkanutta viikkoa!

Tiistai 4.6.

Oi toivon että tällaiset ilmat jatkuvat vielä pitkään!

Tänään on toistaiseksi viimeiset labrakokeet otettu. Tänään lähti näyte jenkkilään ja tulokset saan n. neljän viikon päästä. Käsi on sen näköinen, että muutama putkilo on verta luovutettu. Hain myös MDD:ltä kaksi kotona tehtävää testiä ja palautan ne itse kun testit on tehty. Toinen syljestä otettava stressitesti pitää tehdä sunnuntaina, eli se jää tehtäväksi viikon päähän. Samoin toisessa testissä on otettava näytteet kolmena peräkkäisenä päivänä, niin ajoitan näiden testien palauttamisen samaan ajankohtaan joka on 17.6.

Palautin myös kotitehtävät jossa oli depressiotesti, työuupumustesti ja nelisivuinen valintakysely tämänhetkisestä terveydentilasta. Yritin samalla varata aikaa lääkärille kun palautin kotitehtävät, mutta seuraava vapaa aika oli 29.7. Jään nyt odottamaan lääkärin yhteydenottoa viimeistään juhannuksen jälkeen perjantaina 28.6. Tietysti toivon ettei lääkärin tarvitse soittaa ennen sitä.

Depressiotestin (masennuksen) tulos oli – miten sen sanoisin – yllättävä. Sen mukaan minulla on masennus, jota en itse halua tunnustaa. Tosin testissä luki että lääkärin haastattelu ratkaisee masennuksen asteen pisteluvusta huolimatta, mutta omat pistemääräni oli selvästi yli masennusrajan. Kävinkin tänään ostamassa kolme kirjaa, Opas stressittömään elämään, Mielekkäästi irti masennuksesta ja Paranemisen avain. Nyt kun löytäisin vielä aikaa lukea nämä kirjat, sillä illalla en enää pysty lääkityksen vuoksi 😀

Ihanaa alkanutta viikkoa!

Maanantai 3.6.

Oih mikä ihana auringonpaiste!

Unihäiriöihin tarkoitetut lääkkeet ovat todella outoja. Joko nukun tai en nuku. Kun nukun, näen unia ja vaikka en nuku, näen kuitenkin unia. Joka kerta kun torkahdan tai olen vain horroksessa, näen unia. Todella outoa! Silti olen aamulla virkeä ja olo tuntuu levänneeltä. Sekin on outo tunne!

Tänään oli ensimmäinen osuus uusista labrakokeista. Verta otettiin yhteensä 17 putkiloa! Onneksi olin tankannut eilen reilusti vettä joka helpotti paljon näytteiden ottamista.

Halpaa puuhaa tämä ei ole, huh huh! Onneksi minulla on vakuutus.

Huomenna menen Antioksidanttiklinikalle ottamaan rT3 testin joka lähetetään jenkkeihin tutkittavaksi. Otan sieltä mukaani vielä kaksi kotona tehtävää testiä. Sitten on kyllä testattu niin paljon, että ihmettelen jos jotain kokeita vielä tarvitaan.

Ihanaa ja aurinkoista maanantaita!

Torstai 30.5.

Nyt on hiukan asioita sulateltu, mutta edelleen iso osa on vielä sulattelu vaiheessa.

Radiologin lausunto vahvisti että kilpirauhasen ultrahavainnot viittaa tulehdukseen, jonka lisäksi löytyi pieniä kystia. Näistä ei toistaiseksi ollut radiologin mukaan tarvetta ottaa näytepalaa. Muuten kilpirauhanen oli normaalin kokoinen.

Labrakokeissa minua ehkä eniten pelottaa syöpätesti. Tämä otetaan sen vuoksi, koska helmikuisessa mammografiassa ja ultrassa ei löytynyt mitään poikkeavaa, mutta kaksi lääkäriä tunsi kädellä että jotain poikkeavaa rinnassa tuntuu. Lisäksi halutaan varmistaa suoliston kunto, koska minulla on erittäin huono ja hidas ruoansulatus. Ja masuni reagoi tiettyihin ruoka-aineisiin todella voimakkaasti mm. voimakkaalla turvotuksella.

Muuten labrakokeet oli pääasiassa vitamiini ja hivenaine testejä, kolesteroli, verensokeri, keliakia jne.

Vakavasta stressistä johtuen otetaan myös RT3 testi joka pitää lähettää jenkkilään tutkittavaksi. Sen valmistumiseen menee noin kuukausi.

Lääkäri ottaa minuun yhteyttä jos kokeista löytyy jotain sellaista joka vaatii nopeaa hoitoa tai lääkitystä. Muussa tapauksessa seuraava lääkärillä käynti on kun RT3 testin tulokset on saatu. Menee siis juhannuksen jälkeen.

Sen aikaa tehtäväni on vähentää stressiä, nauttia elämästä sekä tehdä asioita joitka tuottavat hyvää mieltä 🙂

Tiistai 28.5.

Tässä vähän uutisia miten lääkärissä meni. Kerrottavaa ja sulateltavaa on sen verran, että täytyy hetki miettiä kuinka ne pukee sanoiksi kun asiat ovat vielä omassakin päässä vähän sekaisin. Tämä projekti ei siis jää pelkän kilpirauhasen tutkimiseen. Kirjoitan kyllä enemmän heti kun saan ne järkeviksi sanoiksi ja lauseiksi.

Eilen aamupäivällä olin lääkärissä kuuntelemassa tuloksia ja juttelemassa siitä kuinka edetään. Tutkimuksia tuli lähes 30 lisää. Selvisi, että kilpirauhaseni on tulehtunut. Sain vielä illaksi ajan kilpirauhasen ultraäänitutkimukseen, joka oli kaikista kiireisin. Nyt odottelen lääkärin yhteydenottoa. Radiologilta sain oman lausunnon, mutta haluan kuulla lääkärin mielipiteen ja tiedon mitä tehdään ja miten hoidetaan.

Lääkäri oli suurelta osin sitä mieltä, että suurin osa oireistani on stressiperäisiä ja kun saan elämäni järjestykseen alkaa oireet vähentyä. Toisaalta osa oireistani on vaivannut minua niin kauan, että nyt tutkitaan kaikki mahdollinen.

Elämästä tulisi mahdollisuuksien mukaan karsia kaikki stressiä ja mielipahaa aiheuttavat tekijät pois. Kaikki mikä vaikuttaa uneen ja unen laatuun sekä omaan henkiseen jaksamiseen. Unettomuuteen ja unihäiriöihin sain lääkkeitä koska uni on kaikkein tärkein asia jaksamiselle ja stressin hallintaan.

Lauantai 25.5.

Keskiviikkona kävin aamulla ”Pörriäisen” labrassa ja kaksi putkiloa verta jäi sinne tutkittavaksi. Maanantaina on lääkärin aika ja toivottavasti sieltä saan uusia eväitä. Minulla oli pitkä lista mistä halusin tulokset mutta labratäti sanoin, että osa niistä on ihan turhia ja aluksi otettiin vain laaja kilpirauhastesti ja muihin saan tarvittaessa lääkäriltä lähetteen.

Nyt otettiin nämä testit

S-TSH tyreotropiini
S-T4-V tyreotropiini, vapaa
S-TPOAb tyreoideaperoksidaasi, vasta-aineet

Tiistaina lisää uutisia 🙂

Tässä uusi hiukan selkeämpi lista oireista.

Tämä testi antaa sinulle viitteitä voiko oireesi johtua kilpirauhasesta:

Jos vastaat myöntävästi vähintään 10 kohtaan, voi olla syytä hakeutua lääkäriin ja pyytää kilpirauhaskokeet.

Äänesi on madaltunut tai muuttunut käheäksi.

kasvosi, silmänympärykset, tai leuanalus on turvonnut.

Ihosi on kuiva ja kutiava.

Kynnet ohuet, hauraat ja lohkeilevat.

Hiustesi laatu muuttunut huonommaksi, katkeilee, irtoilee.

Hikoilu joko vähentynyt tai lisääntynyt.

kulmakarvat vähentyneet tai hävinneet lähes kokonaan.

kyynärpäiden iho muuttunut karkeaksi.

Väsyt normaalia helpommin, etkä jaksa liikkua kuin ennen.

Sairastaessa influenssaa tai jopa tulehduksia, kuume ei nouse.

Olet ärtyisämpi kun ennen, suuttuessa mahdollisesti myös aggressiivinen.

Suvussa kilpirauhassairauksia.

Kehonlämpötila jatkuvasti alhainen.

Olet  huomannut että turvotusta esiintyy helposti, esim nilkoissa, vyötäröllä, kasvoissa.

Pienikin lämmönnousu (0,5 astetta) saa olon kuumeiseksi.

Sairastat jatkuvasti tulehduksia.

Kolesterolisi on noussut (tutkitusti).

Painosi nousee selittämättömästi, et pysty laihduttamaan.

On muistikatkoksia, sanat ja ajatukset häviävät.

On vaikeuksia keskittyä ja aloittaa asioita.

Normaaleista yöunista huolimatta, tunnetko olosi väsyneeksi aamulla ja tarvitset päiväunia.

Hengitysvaikeuksia tai painontunnetta rinnassa (happiloppuu).

Energiasi vähentynyt, jokapäiväiset askareet tuntuvat vaikeilta.

Kuukautishäiriöitä tai Sinulla ollut vaikeuksia tulla raskaaksi, tai raskaus ei jatku (keskenmenoja).

Seksuaalihalusi muuttuneet, ei tee mieli.

Olet alkanut saamaan paniikkikohtauksia.

Pulssisi on levossa alhainen? – alle 50 krt. min. – ei koske urheilijoita.

Lähteenä on toiminut kilpirauhasenvajaatoiminta.fi, sivusto myöhemmin poistettu (tark 5.11.21)  

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s