Haluan tarkentaa ja hiukan korjata tätä artikkelia.

Mainitut ruoka-aineet sisältävät goitrogeeniä joka raakana, todella suurina määrinä nautittuna, voi vaikuttaa negatiivisesti kilpirauhasen vajaatoimintaan ja sen oireisiin. Suuri määrä tarkoittaa esim. isoa lautasellista raakaa parsaa, eli niin suurta määrää, ettet pysty sellaista syömään.

Kysyin tätä asiaa hoitavaltani lääkäriltä joka on erikoistunut kilpirauhassairauksiin, sillä itse syön paljon kasviksia ja varsinkin kukkakaalia, parsakaalia, punajuurta, bataattia ja pinaattia ja lehtikaalia käytän salaateissa eli syön sitä raakana (pieniä määriä). Lääkäri kertoi, että voin huoletta syödä kaikkia ruoka-aineita kypsennettynä sillä goitrogeenit tuhoutuvat kypsennettäessä.

Seuraavat ruoka-aineet raakoina nautittuna saattavat pahentaa kilpirauhasen vajaatoimintaa ja sen oireita.

Vihreät vihannekset, erityisesti lehtikaali, sisältävät goitrogeeniä joka voi estää jodin imeytymisen ravinnosta. Jodin vähyys voi pahentaa kilpirauhasen vajaatoimintaa ja sen oireita, sillä kilpirauhanen ei pysty tuottamaan tarpeeksi kilpirauhashormoneja. Kilpirauhasen tuottamat hormonit ovat välttämättömiä mm. aineenvaihdunnalle.

Goitrogeenisiä ruoka-aineita ovat mm.

Lehtikaali
Parsakaali
Kukkakaali
Ruusukaali
Kaalit (valko- ja punakaali)
Vesikrassi
Nauris
Lanttu
Retiisi
Parsa
Pinaatti
Punajuuri
Bataatti

Maapähkinät
Mantelit
Hirssi

Soijatuotteet

Goitrogeenit tuhoutuvat kypsennyksen aikana, poikkeuksena hirssi, joten vältä raakojen goitrogeenisten ruoka-aineiden syöntiä, jos kärsit kilpirauhasen vajaatoiminnasta.
Voit huoletta syödä kyseisiä ruoka-aineita kypsennettynä!

Lähteet:
Hoitava kilpirauhaslääkäri
Linkit korjattu 5.11.21
www.livestrong.com
www.voice.fi

Sivusto poistettu
http://www.kilpirauhanen.com/tietopankki/kilpirauhanen/kilpirauhasen-vajaatoiminta/