Avainsanat

, , ,

1. Pidä hänet tarpeeksi etäällä. Älä mene lankaan, kun hän haluaa lähestyä sinua. Hän haluaa antaa sinulle kuvan, että hän on sinun puolella ja hän on helposti lähestyttävä ja luotettava, että voit kertoa hänelle kaikki huolesi ym.

Pidä viestintä kohteliaana, kunnioittava ja ammattimaisena. Älä lankea siihen ansaan, että juoruisit työkavereistasi tai arvostelisit johtajia tai työnantajaa.

2. Pysy tarkasti ajan tasalla kaikessa, mitä teet – dokumentoi ja tallenna kaikki työsi niin hyvin kuin mahdollista. On tyypillistä, että narsistinen esimies ottaa kaiken kunnian kovasta työstä ja saavutuksista joita hänen ”alamaisensa” ovat tehneet.

Hän voi todella olla jopa sitä mieltä, että saavutukset, tulokset ja menestys ovat kaikki hänen omia saavutuksiaan. Onhan hänen ”alaisensa” olemassa vain siksi, että hän voisi ”loistaa” muiden silmissä.

3. Säästä kaikki viestit – sähköpostit ja muistiot. Narsisti on hyvä unohtamaan ja valehtelemaan mitä hän on puhunut ja väittämään ettei keskustelua ole koskaan käyty, sekä kieltämään ettei mitään sellaista ole tapahtunut.

Hän pelaa tätä peliä aina kun se palvelee häntä parhaiten – hän voi syyttää sinua projektin viivästymisestä, lähettämättömistä viesteistä, jos tärkeä sopimus menetetään, tai ihan mistä vaan. Jotta voi vaan syyttää sinua tapahtuneesta virheestä.

4. Pidä emotionaalista etäisyyttä. Jos annat liikaa itsestäsi tässä sairaassa ja turhauttavassa työympäristössä, joudut paljon todennäköisemmin kokemaan hänen tiukat vaatimukset ja odotukset. Salli itsellesi se, että otat vastaan (älä kuitenkaan ota niitä henkilökohtaisesti) pomosi loukkauksia, hänen itsensä ylistämisiä ja jopa hänen charmiansa, keinotekoisia kohteliaisuuksia tai selkään puukottamisia. Niillä on vain tarkoitus peittää hänen omat puutteensa ja virheensä.

Jos tilanne muuttuu liian ahdistavaksi, voit vain alkaa etsiä uutta työpaikkaa. Muista, että pomosi on edennyt urallaan, koska yhtiö todennäköisesti luottaa hänen saavutuksiinsa ja he luottavat hänen taitoihinsa.

5. Käännä narsisti pomosi työskentelemään puolestasi. Jos hän on tekemässä huonoa päätöstä, tarjoa hänelle parempi vaihtoehto. Esittele ehdotus niin, että hän huomaa kuinka hyvin idea hyödyttää häntä ja hän ei pysty vastustamaan sitä. Itse asiassa on todennäköistä, että hän esittää idean omanaan, että hän oli ajatellut sitä ensimmäiseksi. Muista dokumentoida ja tallentaa kaikki työsi.

6. Ole oma kannustajasi. Kehu ja kannusta pomoasi, mutta älä odota mitään tällaista vastineeksi. Jos kiitosta tulee, se tulee koko osaton/tiimin saavutuksesta ja ponnistelusta, hän tuskin antaa sinulle henkilökohtaista tunnustusta. Tämä vaatii sinulta hyvää itsetuntoa ja kykyä olla itse tyytyväinen omista saavutuksistasi ja hyvin tehdystä työstä.

Toisaalta, jos jokin menee pieleen, hän siirtää kaiken vastuun itseltään ja syyttä kaikkia muita aina kun mahdollista. Jälleen dokumentoi ja tallenna kaikki työsi, niin että sinulla on näyttöä muista saavutuksistasi jos asia tulee joskus kyseenalaisiksi.

7. Asettaa henkilökohtaiset rajat ja vaadi, että niitä noudatetaan. Koska narsisti esimies odottaa muiden palvelevan häntä, hän ei ymmärrä että sinulla on elämää myös työn ulkopuolella koska se ei merkitse hänelle mitään.

Hän olettaa, että hänellä on oikeus soittaa sinulle milloin tahansa päivällä tai yöllä, vaikka olisit lomalla, hän olettaa että olet tavoitettavissa ja valmis kuuntelemaan hänen loistavia omia ideoita ja kehumaan häntä ja hänen ideoitansa.

Saatat joutua asettamaan itsellesi tiukat rajat miten vastaat esimiehesi puheluihin työajan ulkopuolella tai viikonloppuisin. Tarvitset ja ansaitset omaa aikaa ja omat aikataulut. Sinun on tehtävä kovasti töitä, ettei esimiehesi ylitä tätä rajaa.

Lisää kaikkiin dokumentteihisi oma tunniste jossa on nimikirjaimesi ja päivämäärä, mikäli mahdollista. Tämä todistaa että dokumentit ovat sinun laatimiasi.