Naiset himoitsevat hiilihydraatteja enemmän kuin miehet ja syynä ovat hormonit. Naiset ovat myös rakenteeltaan, tunteiltaan, käyttäytymiseltään erilaisia kuin miehet. Siksi naisilla on ongelmallinen suhde hiilihydraatteihin. Naisen keho myös käyttää hiilihydraatteja eri tavalla kuin miehen.

Miksi naisten pitäisi välttää hiilihydraatteja?

Hyvän treenituloksen ja vatsarasvan polttamisen vuoksi! Naiset eivät pysty käyttämään hiilihydraatteja samalla tavalla kuin miehet. Naiset polttavat treenin (painoharjoitteluna) aikana vähemmän glykogeeniä (glykogeeni=energiavarasto) ja samalla tuottavat vähemmän glygokeenejä syödyistä hiilihydraateista kuin miehet. Proteiinit ovat siis naiselle tärkeämpi energianlähde kuin hiilihydraatit.
Naiset joiden ruokavalio sisältää enemmän riisi- ja pastaruokaa keräävät enemmän ihonalaista rasvaa ja saattavat kärsiä proteiinin ja rasvojen puutostilasta. Siksi naisen on tärkeää saada riittävästi proteiineja ja terveellisiä rasvoja.

Hormonit ovat suurin syy naisten hiilihydraattihimoon. Tiettynä aikana kuukautiskierrosta jokainen nainen on huomannut himoitsevansa hiilihydraatteja ja sokeripitoisia herkkuja enemmän. Mielialamme vaihtelee ja saatamme tuntea jopa lievää masennusta. Tähän nopein ja helpoin lääke on hiilihydraatti ja sokeri! Ja oikeasti kuukautiset voivat aiheuttaa verensokerin laskua, jonka vuoksi kehomme suorastaan vaatii hiilihydraatteja korjatakseen tilanteen.

Runsas hiilihydraattien syöminen voi myös aiheuttaa puutostiloja. Varsinkin vähäkalorisen dieetin (alle 1200 kcal) aikana on vaara, että kehomme saa sekä liian vähän kaloreita, että vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita sekä proteiineja. Tällöin hiilihydraattihimo iskee useammin kuin kerran kuukaudessa ja voimme tulla todella riippuvaiseksi hiilihydraateista. Mikäli himoitset hiilihydraatteja, niin syynä saattaa olla myös paha puutostila. Hiilihydraattipitoiset ruoat sisältävät monenlaisia vitamiineja, hivenaineita, vettä ja ravintoaineita. Verensokerin nopea vaihtelu (insuliinitason nopea nousu ja lasku) aiheuttavat noidankehän jonka vuoksi himoitsemme hiilihydraatteja. Siksi on tärkeää, että opimme pitämään verensokeritason mahdollisimman tasaisena.

Usein naiset syövät pieniä niukasti kaloripitoisia välipaloja, jotka eivät sisällä tarpeeksi ravintoaineita. Riittävä energian ja ravintoaineiden saanti kuitenkin vaatisi, että söisimme muutaman tukevamman aterian. Tuloksena on se, että alamme usein himoita jossain vaiheessa päivää hiilihydraatteja. Siksi olisi tärkeää syödä joko kuitupitoista, proteiinipitoista tai matala GI:n sisältävää ruokaa.

Rasvat ovat monelle naiselle ”peikko” ja monet naiset välttelevät proteiinipitoista ruokavaliota koska he pelkäävät rasvaa. Rasvan pois jättäminen voi aiheuttaa monenlaisia ongelmia. Erityisesti tyydyttymättömillä rasvoilla on tärkeä merkitys. Ne vähentävät näläntunnetta ja lisäävät kylläisyyden tunnetta.
Syö hyviä rasvoja päivittäin, kuten oliiviöljyä, manteleita, avokadoa, siemeniä ja pähkinöitä sekä rasvaista kalaa. Varmista myös riittävä Omega-3 ja Omega-6 rasvahappojen saanti.