Avainsanat

1) Älä odota elefantin lentävän. Eli älä odota narsistin toimivan ja käyttäytyvän kuten normaali terve ihminen joka ei sairasta narsismia. Älä odota empatiaa. Narsisti ei pysty siihen.

2) He keskittyvät aina oman edun tavoittelemiseen. Keskusteluissa he pyrkivät saamaan aina omat ajatuksensa myös toisten ajatuksiksi ja näin saamaan toisen osapuolen tekemään asiat heidän haluamallaan tavalla joka ajaa heidän etuaan.

3) Älä menetä omaa itsetuntoasi asioista joita narsisti sanoo sinusta. Tavallaan, toiset ihmiset ovat narsistille saman tekeviä, heitä ei ole olemassa jos hän ei tarvitse juuri silloin tarvitse muita tai muista ei ole mitään hyötyä.

4) Älä luota heidän sanoihinsa ja tekoihinsa. Narsisti on haavoittunut, ja on niin peloissaan ettei uskalla tai voi päästää muita ihmisiä lähelleen ettei kukaan huomaisi hänen sairauttaan. Siksi hän vähättelee tekemisiään ja valehtelee kun kaipaa sympatiaa.

5) Arvioi huolellisesti oma roolisi. Narsisti ”yrittää” antaa sinulle kaiken. Mieti mikä on todella sinun ja mikä hänen. Koska jos jokin menee pieleen, narsistit syyttävät aina sinua. Narsisti ei anna mitään ilman että itse hyötyisi siitä. Narsisti ei anna koskaan lahjaa!

6) ”Sääli” heitä. Narsisti on kyvytön ottamaan vastuuta mistään ja heidän ”puutteensa” pitävät heidät jumissa.

7) Narsistilla ei ole “terveitä’” tunteita. Narsistin on lähes mahdotonta kokea rakkauden tuomaa iloa, tunnetta ja läheisyyttä. Tunteisiin kuuluu aina emotionaalinen etäisyys. Narsisti hakee jännitystä ja se on ainoa tapa jolla hän tuntee elävänsä. Siksi myös hän kyllästyy helposti.

8) On hyvä tehdä kaikki sopimukset kirjallisesti. Jos narsisti huomaa, että sopimus ei ajakaan hänen etuaan, on vaara, että hän unohtaa mitä on sovittu. Siksi on hyvä että kaikesta on tehty kirjallinen sopimus.

9) Äidin tai isän narsismi voi olla rankkaa lapsille. Lapset voivat tuntea, että äiti tai isä ei ole häntä varten. Usein aikuinen narsisti voi olla erittäin lapsellinen. Koska lapset kasvavat ja kehittyvät se voi olla suuri haaste narsisti vanhemmalle, heistä saattaa tulla välinpitämättömiä lasta kohtaan, tai jopa aggressiivisia.

10) Jos narsisti ei itse ymmärrä omaa sairauttaan on erittäin vaikea saada häntä hoitoon. Terapeutilla on hankala tilanne. Jos terapeutti on eri mieltä, kyseenalaistaa asioita tai tekee vaikeita/kipeitä kysymyksiä, narsisti ei halua tehdä yhteistyötä eikä halua vastata kysymyksiin. Hänen mielestään terapeutti on huono, töykeä ja epäpätevä.

11) Erota kypsymättömyys/itsekkyys ja narsismi. Narsisti ei ehkä tunnista olevansa narsisti!