Paschimottanasana on tunnetuimpia ja keskeisempiä asanaharjoituksia. Asanan parantava vaikutus ulottuu ruuansulatuselimistä ja selkärangasta verenkiertoelimistöön. Asana luo mieleen tasapainoa ja poistaa stressiä.

Istu lattialle. Venytä jalat eteenpäin istuma-asennossa, työntäen istuinkyhmyjä taaksepäin ja kantapäitä eteenpäin. Paina kämmenet lattiaan kädet vartalon vieressä ja ojenna selkäranka. Nosta suorat kädet ylös kattoa kohti, kämmenet kohti toisiaan ja hae lisää pituutta selkärankaan. Taivuta eteen niin pitkälle kuin mahdollista pyöristämättä selkää. Ota käsillä kiinni jalkateristä ja pyri pitämään jalkaterät pystysuorassa ja vedä käsillä jalkapohjia kohti itseäsi ja laske kyynärpäät lattiaan.
Jos et saa käsiä varpaisiin pyöristämättä tai koukistamatta polvia, ota avuksi esim. vyö ja laita se päkiöiden kohdalle ja vedä vyön avulla itseäsi alemmas. Muista pitää selkä ja jalat suorina.

Älä tee tätä liikettä jos sinulla on välilevyn pullistuma, jatkuvia selkävaivoja tai olet raskaana.

Paschimottanasana