Valkoinen kieli voi olla merkki nestehukasta.

On hyvä muistaa etteivät kaikki nesteet kosteuta. Esimerkiksi kahvi ja tee ovat hyvin kuivattavia ja aina pitäisi muistaa juoda kaksi kertaa sama määrä vettä kuin kahvia tai teetä. Myös alkoholi kuivattaa elimistöä.
Olisi suositella juoda puoli litraa vettä heti herättyä, sillä elimistö tarvitsee vettä ensimmäisenä aamulla.

Aikuisen elimistöstä yli puolet on vettä. Jo muutaman prosentin vaje elimistön sisältämän veden määrässä voi aiheuttaa ongelmia sillä elimistö tarvitsee vettä nestetasapainon säätelyyn, ravintoaineiden kuljettamiseen, kuona-aineiden poistoon sekä lämmönsäätelyyn. Elimistö tarvitsee noin 2-3 litraa puhdasta vettä päivässä.

Muita nestehukan oireita:

 • kuiva, tahmea suu
 • janon tunne
 • päänsärky
 • väsymys ja voimattomuus
 • huimaus, pyörrytys, pahoinvointi
 • lihasheikkous ja lihaskrampit
 • sormien ja jalkojen turpoaminen
 • ärtyneisyys, sekavuus
 • alhainen verenpaine
 • vähäinen virtsaamisen tarve
 • hidas tai nopea sydämen lyöntitiheys
 • jopa kuume

Valkoinen kieli tai kielessä olevat valkoiset täplät voivat olla myös merkki suussa olevasta hiivasta eli sammaksesta. Valkoinen kieli voi olla myös merkki ruoansulatusongelmista ja suolistossa olevien bakteerien liikakasvusta. Jos kielen väri ei muutu veden juonnin lisääntyessä on hyvä käydä lääkärissä.

NestehukkaKieli2

Lähteet:
terve.fi realfoodswitch.com wikipedia.org voice.fi