Avainsanat

, , , , ,

(osa näistä ohjeista saattaa toimia myös narsistin kanssa)

”Luuserista” irtipääsemisessä on kolme vaihetta:
1) irtipäästäminen
2) suhteen lopettaminen
3) seuranta

1) Irtipäästäminen
• Tarkkaile miten sinua kohdellaan ja tarkkaile miten ”Luuseri” toimii.
• Toimi niin että kaikki alkaa vähitellen olla tylsempää. Puhutaan ja vaihdetaan mielipiteitä vähemmän, eikä näytetä tunteita. Tavoitteena on pitkästyttää ”Luuseri”.
• Keskustele ja pidä yhteyttä vanhempiesi kanssa ja/tai ehkä parhaiden ystäviesi kanssa joihin voit luottaa ja selvitä kuinka he pystyvät tukemaan ja olla apuna – yöpaikka, taloudellista apua, ehkä jopa suojelua jne.
• Jos pelkäät väkivaltaa tai hyväksikäyttöä, tutki lainsäädäntöä ja ole yhteydessä poliisiin ja hanki tarvittaessa lähestymiskielto.
• Jos ”Luuseri” on tuhoisa, vie vähitellen kaikki arvotavara turvaan, pois kotoa. Jos arvoesineitä on toisen hallussa etkä saa pelastettua niitä, niin saatat menettää ne. Se on varmaan pieni hinta siitä että pääset eroon ”Luuserista”.
• Lopeta väittely ja riitely, yritä keskustella asioista. Lopeta itsesi puolustelu ja selittely – vastaa kysymyksiin epämääräisesti esim. ”Olen niin hämmentynyt kaikesta mitä on tapahtunut” tai ”On niin paljon stressiä etten tiedä enää mitä tekisin”.
• Ala vihjailla, että olet masentunut, palanut loppuun, tai että elämä on ihan sekaisin. Muista – ”Luuseri” ei koskaan ota vastuuta siitä, mitä suhteessa tapahtuu. ”Luuserista” tuntuu paremmalta jättää suhde, jos he voivat syyttää siitä sinua. Voit oikeasti joutua esittämään ”hullua” ja tylsää, silloin ”Luuseri” voi kertoa muille että hänen ”Tyttöystäväni/poikaystäväni on puoli hullu!” Anna heidän kertoa muille, että olet hullu tai tylsä, sillä näin sinun on turvallisempaa. Anna heidän ajatella sinusta mitä haluavat, niin kauan kuin sinulla on irtautumisprosessi menossa.
• Älä aloita uutta suhdetta. Se vain mutkistaa tilannetta ja lisää vihaa. Paras konsti on olla ”matalalla profiililla” useita kuukausia. Muista, ”Luuseri” etsii nopeasti toinen uhrin ja keskittyy vain häneen. Näin sinulle avautuu oiva tilaisuus antaa tunteiden kuolla ”Luuseria” kohtaan.
• Kun ”Luuseri” huomaa sinussa tapahtuvat muutokset ja havaitsee sinun sekavuuden, ”hulluuden”, masennuksen, henkisen uupumuksen ja monia muita asioita, niin tämä antaa ”Luuserille” hyvän syyn lopettaa suhteen.

2) Suhteen lopettaminen
Kun muistetaan, että ”Luuseri” ei ota vastuuta, vastaa kritiikkiin vihalla ja on altis reagoimaan paniikinomaisesti – suhteen lopettaminen etenee samalla tavalla kuin irtipäästäminen.

• Kerro, että olet masentunut, hämmentynyt ja henkisesti palanut loppuun. Et voi tuntea mitään ketään kohtaan ja haluat lopettaa suhteen koska sinulla ei ole mitään annettavaa ja että siitä olisi hänelle hyötyä. Muistuta heitä, että he ovat varmasti huomanneet että jotain on pielessä ja että tarvitset aikaa selvittää omat tunteesi ja selvittää mikä sinua vaivaa ja yrittää parantua siitä. Niin vastenmielistä kuin se saattaakin kuulostaa, voit joutua sanomaan esim. ”En ole se oikea kenellekään tällaisena”. ”Luuseri” voi nyt syyttää suhteen päättymisestä sinua, niin kuin he joka tapauksessa tekevät, ja kun he saavat päättää suhteen, he tekevät sen nopeammin.
• Jos ”Luuseri” menee paniikin, hän saattaa alkaa häiriköidä sinua puhelimella, tekstiviesteillä, sähköpostilla jne. Jos mitenkään reagoit näihin tai anna periksi, olet menettänyt jälleen tilanteen hallinnan.
• Keskity siihen että saat itsellesi aikaa päästä pois tilanteesta. Älä hyväksy mitään ehdotuksia – nähdä harvemmin, nähdä kerran viikossa, pitää taukoa viikon, keskustelisitte asiasta jne. Niin kauan kuin ”Luuseri” pitää yhteyttä sinuun, he luulevat että heillä on mahdollisuus manipuloida sinua.
• ”Luuseri” keskittyy siihen että sinä tunnet syyllisyyttä. Jokaisessa puhelussa kuulet kuinka paljon hän rakastaa sinua, kuinka paljon on tehnyt asioita vuoksesi ja kuinka paljon he ovat uhranneet vuoksesi. Samalla kuulet kuinka ”tyhmä” olet koska et anna heille mahdollisuutta korjata asioita ja kuinka noloa tämä on heille lopettaa suhde.
• Älä yritä saada heidät ymmärtämään, miltä sinusta tuntuu – se ei onnistu. ”Luuseri” on kiinnostunut pelkästään siitä, miten he tuntevat – sinun tunteesi eivät merkitse mitään. Älä tuhlaa aikaa yrittämällä saada heitä ymmärtämään, sillä he näkevät jokaisessa keskustelussa mahdollisuuden saada sinut tuntemaan enemmän syyllisyyttä ja mahdollisuuden päästä manipuloimaan sinua.
• Älä anna periksi vaikka sinulle luvataan mitä – avioliittoa, matkaa, lahjaa jne. Tähän mennessä olet jo nähnyt minkälainen ”Luuseri” on arkielämässä. Kuka tahansa voi muuttua lyhyessä ajassa, mutta palaavat aina normaaliin käyttäytymiseen, kun kriisi on ohi.
• Tarvittaessa pyydä ammattilaiselta neuvoa sekä tukea vanhemmiltasi ja/tai parhailta ystäviltäsi johon voit luottaa tämän kriisin aikana. Tarvitset rohkaisua ja tukea. Muista, jos ”Luuseri” huomaa että haet apua, he arvostelevat ja kritisoivat neuvonantajia.
• Älä koskaan käytä sanoja ”joskus”, ”ehkä” tai ”tulevaisuudessa”. Kun ”Luuseri” kuulee tällaisia mahdollisuuksia, he pitävät sinua heikkona ja näkevät tilanteessa uuden mahdollisuuden ja saattavat jatkaa häiriköintiä.
• Kuvittele että olet pelihallissa tai Casiolla jossa on hedelmäpeli ja vedät kahvasta kymmenen kertaa eikä mitään tapahdu – ja siirryt toiselle koneelle. Jos kuitenkin voitamme kymmenellä vedolla edes kerran, jatkamme pelaamista koska ajattelemme, että voimme sittenkin ehkä saada jackpotin. Jos olemme aivan varmoja omasta päätöksestämme siitä että monta vuotta kestänyt suhde pitää lopettaa, ja sitten yhtäkkiä tarjotaan pieni mahdollisuus että asiat voisi vielä muuttua – olemme saaneet pienen maksun, mutta paine jatkuu. Älä koskaan muuta päätöstäsi. ”Luuseri” lopettaa pelaamisen koneella, joka ei maksa sijoitettuja rahoja takaisin ja siirtyy nopeasti toiselle koneelle.

3) Seuranta
”Luuseri” ei koskaan ota vastuuta tai osallistu vaikeisiin päätöksiin. ”Luuseri” on elänyt ja toiminut näin suurimman osan elämästään, tai ainakin aikuisiän eivätkä oikeasti tunnusta että heillä on ongelma. ”Luuserin” taipumus ajatella, että tyttö-/tai poikaystävä on vain yksinkertaisesti yksi läpimeno vaihe ja kokemus elämässä – ja kumppani (uhri) saattaa olla vain hetken masentunut tai hämmentynyt, he ovat saattaneet kuunnella väärän ihmisen neuvoja tai olla vain vihaisia ja pääsevät siitä nopeasti yli. ”Luuseri” päästää harvoin kokonaan irti ja yrittää jatkaa yhteydenpitoa kumppaniin, vaikka suhde on päättynyt. Tämä saattaa jatkua jopa vuoden ja siksi tässä muutamia ohjeita seuranta-ajalle:

• Älä koskaan muuta alkuperäistä päätöstäsi. Se on ohi pysyvästi! Älä puhu mistään muutoksista elämässäsi. Tieto voi viestittää ”Luuserille”, että mahdollisuuksia on ehkä edelleen olemassa ja jos hän lisäisi hieman enemmän painetta, niin uusi mahdollisuus voisi aueta.
• Älä suostu keskustelemaan tai näkemään jotta voisitte keskustella ”vanhoista ajoista”. ”Luuserille” keskustelemalla ”vanhoista ajoista” on oikeastaan hyvä keino järkyttää sinua, saada sinut hämilleen ja saada sinut tuntemaan jälleen syyllisyyttä.
• Älä koskaan kerro uudesta elämästä tai suhteista. Kerro hänelle, että molemmilla on nyt oma yksityinen elämä ja toivot että kumpikin voi olla nyt onnellinen.
• Jos aloitat tunne puhelun aikana syyllisyyttä, lopeta puhelu heti. Syyllisyyden tunne pitää ihmisiä huonoissa suhteissa ja avioliitoissa enemmän kuin mikään muu. Jos kuuntelet toista puhelun aikana ottamalla hiukan etäisyyttä ja kuuntelet puhelua kuin kuuntelisit tallennetta, kuulet ja huomaat että ”Luuseri” yrittää suurimman osaa puhelusta saada sinut tuntemaan syyllisyyttä.
• Jos joudut olemaan yhteydessä ex ”Luuserin” kanssa, älä kerro mitään tärkeää. Kerro niin vähän kuin mahdollista, vain sen verran kun kertoisit esim. kuntosalilla pukuhuoneessa ihmiselle josta muistat vain kasvot. Esim. ”On ollut kovasti kiireitä töissä, mutta ei sen kummempaa. ”
• Kun ”Luuseri” kertoo, kuinka vaikeaa ero on ollut, keskustele yleisesti asiasta ja kuinka vaikeaa on löytää uusi kumppani. Vaikka ”Luuseri” haluaa keskittyä puhumaan teidän suhteesta, vastaa esim. – ”No, ero on kaikille varmasti yhtä vaikeaa ja treffeillä on vaikea käydä. Olen varma, että lopulta me löydämme jonkun joka sopii meille molemmille paremmin”. Muista – ei mitään henkilökohtaista!
• Pidä kaikki yhteydenotot lyhyinä ja ystävällisinä – lyhyempi parempi. Niin kauan kuin olet yhteydessä ”Luuserin” kanssa muista että sinulla on kiire! Olet aina matkalla jonnekin, jotain on mikrossa ihan mitä tahansa. Muista puhua ”Luuserille” aina samalla äänensävyllä jota käytät asioidessasi esim. ruokakaupassa. Tee kaikkesi pitääkseni keskustelu lyhyenä – eikä siis mitään henkilökohtaista!

Yhteenveto
Kaikessa suhteita läpi elämän, tapaamme erilaisia ihmisiä ja monenlaisia persoonia. Jotkut tuovat iloa meidän elämä ja jotkut antavat meille elinikäistä rakkautta ja turvallisuutta. Toiset taas aiheuttaa tiettyjä riskejä meille ja meidän tulevaisuudelle heidän persoonallisuudellaan ja asenteellaan.
Luuserin tai narsistin uhrien olisi päästävä nopeasti pois tilanteesta. Jatkuva suhde luuserin tai narsistin kanssa luo uhrille vaikean elämän johon kuuluu pelottelu, pelko, raivokohtauksia, vainoharhaisuutta sekä vie uhrilta kokonaan itsetunnon ja itseluottamuksen.