Kun jotain pahaa tapahtuu elämässämme, on vaistomaista kysyä ”Kuinka joku voi tehdä tämän minulle?” Kuitenkin suuret ajattelijat ovat kautta historian olleet vahvasti eri mieltä tästä käsityksestä. Itse asiassa olemme itse syypäitä meidän omaan kaaokseen, tuskaan ja kärsimykseen.

Karma on, se mitä tapahtuu, kun tunnemme mustasukkaisuutta, tuomitsemme tai tunnemme vihaa siitä, mitä jollakin toisella on. Pelottava totuus on, että meidän ei tarvitse olla paha ihminen saadaksemme aikaan ”karmaa”. Valitettavasti suurin osa meistä tekee tätä liian usein, vaikkakin joslkus tiedostamatta ja ymmärtämättä seurauksia, mutta liian usein aivan tietoisesti koska olemme kateellisisa.

Maailma on strategisesti järjestetty niin, että kaikki ihmiset elämässämme – meidän lähimmistä ystävistä satunnaisiin tuttavuuksiin, meidän rakkaimmista perheenjäsenistä ventovieraasiin – jaamme kaikki samanlaista negatiivista käytöstä. Muut ihmiset ovat meille ikään kuin peili, jonka kautta meillä on mahdollisuus nähdä oma negatiivinen käytöksemme ja se mitä meidän olisi muutettava itsessämme.

On tärkeää muistamme, että joka hetki kun ajattelemme mustasukkaisuutta, kateutta tai vihaa, kaivamme itsellemme kuoppaa. Toisin sanoen, kun ajattelemme toisesta pahaa, avaamme oven ”karmalle”.

Miksi? Universaali laki tunnetaan bumerangi efektinä – what goes around comes around (minkä taakseen jättää sen edestään löytää).

Meidän tehtävämme on pitää huolta itsestämme. Niin se tulee aina olemaan. Syy siihen miksi tuomitsemme muita, on se, että mietimme voisiko meillä olla sitä, mitä jollakin toisella on. Meillä ei ole varmuutta siitä, että ”joku” haluaa meille samaa menestystä ja onnea, miksi haluaisimme sitä tpiselle?

Joka kerta kun katsot jotakuta ja ajattele: ”Miksi minulla ei ole tuota?” tai ”En pidä tästä henkilöstä” tee nämä kaksi asiaa:
1. Listaa kolme asiaa elämässäsi mitä arvostat.
2. Muista, että se mistä et pidä toisessa ihmisessä, on se, mistä et pidä itsessäsi.

Keskittymällä arvostamaan sitä, mitä sinulla on, sen sijaan että keskityt siihen mitä muilla on, voit vähentää kateutta, mustasukkaisuutta, arvostelua ja tuomitsemista, ja näin voit suojata itseäsi ja muita ”karmalta”.

Lainauksia Yehuda Bergin kirjoituksesta What Goes Around Comes Around