Avainsanat

, , , ,

Psykosomaattinen äiti käyttää sairautta, kipua ja tuskia manipuloidakseen toisia, saadakseen tahtonsa lävitse ja kiinnittääkseen huomion itseensä. Hän ei juuri välitä ympärillään olevista ihmisistä tai heidän tarpeistaan, ei edes tyttärensä. Jos äitisi on tällainen, ainoa tapa saada hänen huomiotaan, on pitää hänestä huolta. Mikäli tytär ei reagoi hänen vaatimuksiinsa tai kapinoi hänen käytöstään vastaan, äiti tekeytyy uhriksi tulemalla sairaammaksi tai saamalla sairauteen liittyvän kohtauksen, jolla hän palauttaa huomion itseensä ja saa tyttären tuntemaan syyllisyyttä.

Tämä ”sairaudella hallitsemisen menetelmä” on erittäin tehokas. Reagoimatta jättäminen saa tyttären vaikuttamaan huonolta ja tuntemaan itsensä häviäjäksi, joka ei osaa olla ystävällinen äidilleen. Psykosomaattiselle äidille on tärkeintä se, että hänen tyttärensä on paikalla pitämässä hänestä huolta ja ymmärtämään häntä.

Psykosomaattinen äiti käyttää sairautta paetakseen tunteitaan tai sitä, että joutuisi kohtaamaan vaikeat asiat.

Jotkut tyttäret oppivat, että saavat huomiota psykosomaattiselta äidiltään sairastuessaan itse, koska sairaus muodostaa äidin ja tyttären välille yhdistävän siteen. Äiti ymmärtää sairautta, ja hän kykenee kommunikoimaan siitä tyttärensä kanssa, mutta tytär ei saa olla sairaampi kuin äiti, jotta äiti kokee saavansa osakseen sitä huolenpitoa, johon hänellä on mielestään oikeus.

Narsistinen äiti joka ei ole psykosomaattinen, ei pysty muodostamaan yhdistävää sidettä sairastuneen tyttäreensä kanssa. Sairaasta ja heikosta tyttärestä ei ole hänelle hyötyä, sillä sairastunut tytär ei pysty huolehtimaan hänestä eikä hänen tarpeistaan hänen haluamallaan tavalla.

Lähde: Enkö koskaan ole tarpeeksi hyvä? Kuinka tytär voi toipua narsistisesta äidistä, Karyl McBride.
Olen tehnyt pieniä lisäyksiä omakohtaisista kokemuksista.