Avainsanat

, , ,

Sairaalloinen mustasukkaisuus on narsistille ominaista varsinkin parisuhteessa. Jos kumppani pitää muita asioita esim. omia ystäviä selvästi tärkeämpänä kuin perhettä tai parisuhdetta on luonnollista, että toinen osapuoli kokee hylätyksi tulemisen tunnetta. Normaalissa parisuhteessa tällaisesta asiasta voidaan keskustella avoimesti. Narsistin kanssa tilanne on aivan toinen. Narsisti saattaa alkaa leimaamaan toista mustasukkaiseksi tai vainoharhaiseksi.

Sairaanloista mustasukkaisuus on silloin, kun siihen liittyy selvästi aggressiivisuutta, henkistä tai fyysistä väkivaltaa tai niillä uhkaamista, vainoharhaisia epäilyjä tai toisen normaalien arkirutiinien rajoittamista. Toiselta vaaditaan jatkuvasti todisteluita pyyteettömästä rakkaudesta, mutta mikään ei kuitenkaan riitä tai vakuuta narsistia. Omistushalu voi ilmetä esim. ystävien tai sukulaisten tapaamisten kieltämisellä. Sukulaisten ja ystävien selän takana pahaa puhuminen, mitätöinti, nimittely  ja heidän kärkäs arvostelu on myös selkeä viesti sairaanloisesta mustasukkaisuudesta. Narsisti ei siedä ulkopuolisuutta eikä sitä että toisella on läheisiä ystäviä.

LoveIsNotJealous

Tietolähteenä kirja:  Naimisissa narsistin kanssa. Tekstiä on hiukan muutettu.