Avainsanat

,

Hiilihydraatit ovat tarpeellisia rasvanpoltossa ja vaikuttavat painoon ja hyvinvointiin, eivätkä aina vaikuta kielteisesti painonpudotukseen. Esimerkiksi aivot tarvitsevat hiilihydraattia polttoaineeksi. Myös lihakset ja maksa tarvitsevat hiilihydraatteja. Mitä enemmän liikut sitä enemmän tarvitset hiilihydraatteja. Elimistö muuttaa hiilihydraatit aivoille, lihaksille ja maksalle käyttökelpoiseen muotoon – verensokeriksi.

Jos veressä on liikaa sokeria, vaarana on, että sitä alkaa tarttua kudoksiin, jolloin paino nousee ja rasvakudos alkaa kerätä itseensä nestettä ja sen mukana myös kuona-aineita joista muodostuu ajan kanssa selluliittia.

Nopeat verensokerin heittelyt vaikuttavat kehoomme negatiivisesti. Tällöin insuliini avaa solut, jotka ottaa verensokerin vastaan liian nopeasti ja tuulee taas nälkä. Insuliini avaa myös rasvasolut ja mitä enemmän veressä on insuliinia, sitä enemmän muodostuu rasvaa. Siksi on tärkeää välttää nopeita hiilihydraatteja.

Hitaat hiilihydraatit ovat hyvää ravinto jolloin myös verensokeri pysyy tasaisempana.
Hitaita hiilihydraatteja on mm. ruisleipä, täysjyvä pasta, tumma riisi, kaurapuuro, sokeriton mysli, kaikenlaiset vihannekset ja hedelmät, myös banaani, juurekset ja myös keitetty peruna, marjat, sienet, palkokasvit (pavut, herneet, linssit), pähkinät ja siemenet.

Hiilihydraattien kanssa kannattaa aina nauttia myös proteiineja sillä proteiinit sulavat hitaammin jolloin verensokerikin nousee hitaammin ja insuliinia erittyy vähemmän.

Hiilihydraateille on annettu glykeeminen indeksi (GI). Matalan GI:n ruoka-aineet sisältävät hitaita hiilihydraatteja. Mitä korkeampi luku on sitä nopeampia hiilihydraatteja ruoka-aine sisältää. Siksi kannattaa suosia ruoka-aineita joiden GI on alle 50.

Mitä korkeampi GI luku raaka-aineella on sitä enemmän se hidastuttaa rasvan palamista kehosta.
Siksi on väliä millaisia hiilihydraatteja syömme. Yksi karkki ei vaikuta rasvanpalamiseen, mutta koko pussi pysäyttää sen moneksi tunniksi sekä kerää nestettä rasvasoluihimme!

Fruktoosin kanssa täytyy olla varovainen. Fruktoosi eli hedelmäsokerin GI on 20. Kun fruktoosi puhdistetaan, se muuttuu nopeaksi hiilihydraatiksi ja nostaa verensokerin nopeasti ja siksi alkaa varastoida rasvaa kehoomme. Puhdistettua fruktoosia tai fruktoosisiirappia käytetään paljon elintarviketeollisuudessa. Siksi kannattaa lukea tuoteselosteet tarkkaan. Fruktoosi ja puhdistettu fruktoosi eivät ole sama asia.

Valitse hitaita hiilihydraatteja ja syö niitä kohtuullisia määriä – mutta syö niitä!

Katso tauukko ruoka-aineista ja niiden GI indeksistä artikkelista Painonhallinta -> GI eli glykeeminen indeksi.
https://ninahannele.wordpress.com/category/painonhallinta/gi-eli-glykeeminen-indeksi/

Hiilarit

Osana tekstin lähteenä: Fredrik Paulun kirja 50 vinkkiä rasvanpolttoon.