Olet varmaan syönyt jotain sellaista siksi, koska olet ajatellut sen olevan terveellistä, mutta myöhemmin on selvinnyt, että näin ei ole ollut. Ei tarvitse hävetä, jos vastaus on ”kyllä”. Mainonta ja väärät mielikuvat siitä mitä syömme antaa meille kuvan siitä, että ruoka on terveellistä, vaikka se on kaukana totuudesta.

Tässä muutamia esimerkkejä:

Myslipatukat

Myslipatukat sisältävät vitamiineja, proteiinia ja rasvaa. Ne ovat kätevä välipala, mutta ne voivat sisältää yli kaksinkertainen määrä rasvaa ja hiilihydraatteja kuin esim. mokkapalat. Etsi vaihtoehtoja jotka sisältävät alle 180 kcal ja 5 g rasvaa ja vähintään 5 g kuitua/100g.

Kuivatut hedelmät

Reilu ½ desiä kuivattuja hedelmiä voi sisältää 100 kaloria. Suosi tuoreita tai pakastettuja. Näin voit syödä enemmän.

Jogurtti

Jogurtti missä muodossa tahansa on hyvä kalsiumin ja D-vitamiinin lähde, mutta joissakin on paljon rasvaa ja sokeria. Suosi maustamatonta tavallista tai vähärasvaista. Sen voit maustaa oman maun mukaan hedelmillä ja hunajalla. Kreikkalainen jogurtti sisältää kaksi kertaa niin paljon proteiinia ja puolet vähemmän hiilihydraatteja kuin perinteiset jogurtit.

Margariini

Margariini on tullut jäädäkseen ja yrittää syrjäyttää aidon voin. Voi on puhdasta, eikä siihen ole lisätty muuta ylimääräistä paitsi suola. Margariinit saattavat sisältää vähemmän kaloreita, mutta margariini sisältää myös transrasvoja, joita meidän pitäisi välttää. Margariini saattaa jopa nostaa ”huonoa” (LDL) kolesterolia ja alentaa ”hyvää” (HDL) kolesterolia.

Rasvaton salaatinkastike

Jos sinulla on verenpainetta vältä tätä. Vain kahdessa ruokalusikallisessa rasvatonta ranskalaista tai italialaista salaatinkastiketta voi olla jopa 500 mg verenpainetta lisääminen natriumia. Se on kolmannes siitä määrästä mitä sinun pitäisi syödä koko päivänä. Sen sijaan suosi omatekoista vähäsuolaista kastiketta yhdistämällä oliiviöljyä, balsamiviinietikkaa, sitruunamehu ja mausteeksi esim. paprikaa, mustapippuria ja sinapinsiemeniä.

Sushi

Sushirulla voi pettää, koska he pakattu tiiviisti ja näyttää pieneltä, mutta jotkut ovat kaloripommeja.
Yksi iso rulla voi sisältää yli 500 kaloria. Vältä rullia, jotka sisältävät seuraavia ainesosia: tempura (joka on toinen sana friteeraukselle), tuorejuustoa, silpottu juustoa tai mausteista majoneesikastiketta.